Miért azonosítják a gyári munkásokat a szegénységgel?
Szerintem meg ez a munka van a leginkább túlfizetve. A szalag mellett, betanított melós vagy egy raktári betanított munkás bőven 400 fölött keres. Főleg aki 25 év alatti, az adómentesség miatt 600 meg 700-akat keresnek.
De most komolyan, ér ennyit egy betanított munka? Van ekkora értéke?
Rokonom meg a felesége is egy gyárban dolgoznak soron, a kettejüknek közel 1 milliós jövedelmük van. Az már egy másik dolog, hogy így is hónapról, hónapra élnek, mert nem tudják értelmesen elkölteni, hülyeségekre szórják el.
Létezik más olyan munka, ahol 8 általános sem kell ekkora fizetéshez? Meg semmiféle szaktudás? Meg nulla felelősség? Aztán mégis jóformán a seggük is ki van nyalva. Simán lehetne őket gépekkel helyettesíteni és olcsóbb is lenne.
Na megtudtam, hogy fideszes vagyok. Tehát aki másképp lát valamit mint te, az fideszes. Értem.
Szóval Bp-en 270-et keresnek, máshol meg még ennyit sem. Sőt, ingyen dolgoznak, nem azt akartad írni?
Átlag operátori bér átlagos, (nem erősen egészségkárosító) helyeken br. 300-400e forint(alapbér). Műszakpótlékokkal, 1-2 túlórával ez megvan kb nettoban.
Ha elmész egy akksi gyárba, 3 műszakban havi 4 túlórával meg lehet netto 500-600e forint.
Aki dolgozik heti 6 napot, 3 műszakban, ilyen szutyok helyen, vállalva a az adott gyár specifikus egészségkárosító hatását, valamint a műszakozás jól ismert hátulütőit, az megérdemli szerintem, hogy 400-500-600e forintot kapjon a hó végén.
Ezzel szemben egy irodista munkarendben dolgozó fixen heti 40 órában dolgozik, esetleg rugalmasban, (ne adj isten home office-ból is), nincs kitéve az egészségkárosító hatásoknak, és keres kb. ugyanennyit.
A piac beárazza magát...
Ja, és az operátorok nem helyettesíthetőek még semmiféle géppel / robottal.
(ui. egy automatizálási mérnök)
Ha te tényleg mérnök lennél, akkor nem így gondolkodnál.
Pont egy mérnök fejtette ki egy tanulmányban, hogy teljes automatizált gyártással hogyan lehetne kiiktatni a túlárazott humán munkaerőt a gyártásból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!