Szerintetek gáz MSc diplomával rendelkező mérnökként elmenni építőipari szakmát tanulni?
Gyerekként folyton azt hallgattam, hogy tanuljak, menjek egyetemre és majd kiemelkedően fogok keresni. Hát a nagy l*faszt. Utolsó éves MSc-s vagyok és duális képzésben tanulok. Mindenki a munkahelyemen ki van akadva hogy a tanarok, sofőrök stb milyen nagy emeléseket kapnak és, hogy már jobban megérné nekik is buszsofőrnek menni (senior mérnökök). Azok a volt osztálytársaim, akik a szaki utat választották vagy már saját vállalkozásuk van több éve, vagy már nagyon ügyesek a szakmájukban és annyit kerestek, hogy több milliójuk van felrerakva. A mostani keresetüket talán 4-5 év múlva élerem. A vállalkozókét soha.
Már azon vagyok, hogy elmegyek és elvégzek egy burkolói, villanyszerelői tanfolyamot. Csak teljesen kudarcként élném meg. Kidobtam 5,5 évet (+5 év gimi, 3 év szakmunkás képző helyett) a semmiért.
Napok óta a sírógörcs kerülget, hogy miért hallgattam azokra, akik az egyetemet mondták.
Ja és erre még rájön, hogy elkezdtek külföldi mérnököket alkalmazni, higy letörjék még ezt a lószar bért is. Az itt tanuló ázsiaiakat/afrikaiakat.
És meg erre fog rájönni a Rogán nagyszerű ötlete, hogy adókedvezményt kapjanak azok a cégek, akik 60% alkalmaznak külföldieket.
Más gondolt már ezekre a dolgokra? Van aki lépett a szakma tanulás felé? Hogy sült el?
Ha gáz, ha nem, nincs sok választásod ha normális fizetést akarsz. Már nemhogy utolérték a diplomás fizetéseket a szamik, sofőrök, szerelők, hanem már elhagyják. Egy k*baszott buszsofőr többet keres, mint egy mérnök 😂.
De ne is csodálkozz ezen. Minden hülye egyetemre megy. Annyi diplomás van, mint a sz*r. És egyre többen lesznek, míg a szakik egyre kevesebben. 5 évet nem adok és a szakik bére bem csak egy átlag senior irodistától lesz nagyobb, hanem a kozepvezetőktől is.
"Napok óta a sírógörcs kerülget, hogy miért hallgattam azokra, akik az egyetemet mondták."
Talán a felvételi előtt kellett volna tájékozódni, ha tudtad, hogy neked ennyire a fizetésen van a hangsúly.
Évekkel ezelőtt (amikor a képzést kezdted) is köztudott volt, hogy az építő-, vegyész-, élelmiszer stb. hasonló mérnökök szarul keresnek.
Én villanyra jártam a BME-re, csak BSc-t végeztem, szoftveres irányba mentem. Most nyáron lesz 3 éves a diplomám, és át fogom lépni nettóban a havi 1M-t. Áldom az eget, hogy továbbtanultam, és nem valami mocsok melót végzek a porban henteregve napi 12 órában.
Ezt csak azért mondom, hogy nem az egyetemet kell szarozni. Rengeteg diplomás keres nagyon jól, aki jól tudott szakot választani.
Pedig egyáltalán nem kiugró a fizetésem.
Nézzétek meg a Hays Salary Guide-ban a medior fejlesztői béreket.
Br. 1M350e-s alapbér a bónuszokkal együtt bizony 7számjegyű nettót ad ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!