Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Van-e felmondási idő egy...

Van-e felmondási idő egy olyan szerződés esetén, ahol maga a szerződés nem szabályozza azt?

Figyelt kérdés

Határozatlan idejű szerződéssel rendelkezem egy cégnél, amelyet januárban kötöttünk.

Itt dolgozom már 2 éve (ez a harmadik), azonban nagyon elegem lett és e hónap végével szeretnék eltávozni. Ha következő héten felmondok, akkor (mivel nem írtak a felmondási időről semmit és a nem szabályozott kérdések tekintetében a Munka Törvénykönyvére hivatkoznak) jár nekem a 30 nap minden feltétel nélkül? Vagy van lehetősége a Munkáltatónak úgy dönteni, hogy akkor köszöni szépen, de másnap már nem kell bemennem?

Nem tudom van-e bármi jelentősége, de az előző két évi szerződéseim mindegyik hatorozott idejűek voltak (nem tudom, hogy ez befolyásol-e bármit a felmondási idő hosszát illetően).

Fontos megjegyezni, hogy a hónap vége előtt nem szeretném még befejezni a munkámat itt.

2024. febr. 3. 17:11
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
30 nap
2024. febr. 3. 17:17
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Amit nem említenek meg a szerződésben ott a jogszabály az irányadó.
2024. febr. 3. 17:20
 3/11 A kérdező kommentje:
És ebben az esetben a 30 nap naptári nap vagy munkanap?
2024. febr. 3. 17:22
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Naptári nap
2024. febr. 3. 17:24
 5/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen. Akkor tehát nem rendelkezhet másként a munkáltató?

Közben megtaláltam a MT rendelkezéseit (68-70 paragrafus), és ott nem engedett meg más rendelkezést (kivéve közös megegyezés, de arról szó sincs).

Tehát mivel nem vagyok jogszakértő, ezért kérdezem, hátha valaki minden kételyt kizáróan ismeri ezt.

2024. febr. 3. 17:30
 6/11 anonim válasza:
100%
Ha te mondasz fel, akár úgy is dönthet a munkáltató, hogy másnaptól nem tart igényt a munkádra. Viszont maximum 30 naptári nap lehet így a felmondási időd.
2024. febr. 3. 18:04
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
30 nap. A munkáltató ettől függetlenül mondhatja, hogy akkor holnap már nem kell bemenni, viszont fizetnie akkor is kell még egy hónapot. (Ezt úgy hívják, hogy felmentés a munkavégzés alól.)
2024. febr. 3. 18:05
 8/11 A kérdező kommentje:
Az utolsó kettő válaszoló esetében tehát az átfedés azt, hogy 30 nap, azonban ha nem tart igényt a munkámra, akkor is kifizeti ezt az időt? (számomra ez a lényeg)
2024. febr. 3. 18:14
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Igen. A 30 napot mindenképp ki kell fizetnie és alap esetben ez idő alatt neked kötelességed a munkát elvégezni.

A munkáltató dönthet úgy, hogy felment a munkavégzés alól a felmondási idő egy részére vagy egészére, amely esetben alkalmazott leszel a felmondási idő végéig, megkapod az arra az időszakra járó fizetést, csak éppen munkát nem kell végezned.

2024. febr. 3. 18:24
 10/11 anonim ***** válasza:

A munka alóli felmentés olyan esetekben szokásos, amikor

1. Nekik is ki van már a tökük veled, mert motiválatlanságoddal a többieket is demotiválod, vagy a főnök rád se bír nézni, vagy ilyesmi

2. Vagy egy elborult pillanatodban hatalmas nagy kárt tudnál okozni a munkahelynek. Például informatikus vagy, és egy gombnyomással az egész céges számítógéprendszert hetekre le tudnád állítani.

2024. febr. 3. 19:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!