Van-e felmondási idő egy olyan szerződés esetén, ahol maga a szerződés nem szabályozza azt?
Határozatlan idejű szerződéssel rendelkezem egy cégnél, amelyet januárban kötöttünk.
Itt dolgozom már 2 éve (ez a harmadik), azonban nagyon elegem lett és e hónap végével szeretnék eltávozni. Ha következő héten felmondok, akkor (mivel nem írtak a felmondási időről semmit és a nem szabályozott kérdések tekintetében a Munka Törvénykönyvére hivatkoznak) jár nekem a 30 nap minden feltétel nélkül? Vagy van lehetősége a Munkáltatónak úgy dönteni, hogy akkor köszöni szépen, de másnap már nem kell bemennem?
Nem tudom van-e bármi jelentősége, de az előző két évi szerződéseim mindegyik hatorozott idejűek voltak (nem tudom, hogy ez befolyásol-e bármit a felmondási idő hosszát illetően).
Fontos megjegyezni, hogy a hónap vége előtt nem szeretném még befejezni a munkámat itt.
Köszönöm szépen. Akkor tehát nem rendelkezhet másként a munkáltató?
Közben megtaláltam a MT rendelkezéseit (68-70 paragrafus), és ott nem engedett meg más rendelkezést (kivéve közös megegyezés, de arról szó sincs).
Tehát mivel nem vagyok jogszakértő, ezért kérdezem, hátha valaki minden kételyt kizáróan ismeri ezt.
Igen. A 30 napot mindenképp ki kell fizetnie és alap esetben ez idő alatt neked kötelességed a munkát elvégezni.
A munkáltató dönthet úgy, hogy felment a munkavégzés alól a felmondási idő egy részére vagy egészére, amely esetben alkalmazott leszel a felmondási idő végéig, megkapod az arra az időszakra járó fizetést, csak éppen munkát nem kell végezned.
A munka alóli felmentés olyan esetekben szokásos, amikor
1. Nekik is ki van már a tökük veled, mert motiválatlanságoddal a többieket is demotiválod, vagy a főnök rád se bír nézni, vagy ilyesmi
2. Vagy egy elborult pillanatodban hatalmas nagy kárt tudnál okozni a munkahelynek. Például informatikus vagy, és egy gombnyomással az egész céges számítógéprendszert hetekre le tudnád állítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!