Ennyi idő alatt mi várható el?
4 hónapja vagyok junior fejlesztő egy cégnél, nincs előzetes tapasztalatom.
Mi várható el 4 hónap után? Néha kicsit (nagyon) szívok feladatokkal, de túlteszem magam rajtuk. Ennyi idő után már nem kellene a többiekre akaszkodnom? Vagy hogy megy ez?
Próbaidőn túl vagy, védve vagy :D
El kellett volna hogy hangozzon, mi az elvárás, ha nem, akkor kérdezd meg a főnöködet.
Nekem az is óriási red flag, ha azt mondják "nem tudjuk", "nálunk nincs ilyen". Kell, hogy legyen, 1-1,5-2 év, vagy bármennyi, ami alatt ők úgy gondolják, be tud tanulni aki új. Ha nincs, legyen, találják ki.
#2 nincs a szerződésbe írva, hogy "4 hónap után bányásszon aranyat", sem az, hogy "4 hónap után a kezét fogva át tudjon írni egy változót" :D lentebb írok erről, ez alatt, de érthető a lényeg
#3 annyit beszéltem még az elején az egyik seniorral, hogy szerinte/szerintük olyan másfél-2 év mire valaki tényleg bele tud tanulni a rendszerbe, hogy mi merre, hogyan működhet, szóval ezt nézve szerintem eléggé képben vagyok. A CEO még azt mondta hogy "nálunk nincs ilyen", a senior már sokkal jobban képben volt ugye :D de sztm ez érthető miért xD
#4 "Hat ha ennyire nem értesz hozzá", nem tudod mihez mennyire értek. :)
#5 kifejezetten ilyen hogy 'mentor' nincs megnevezve, de szerintem erre érvényesül az, hogy backendre, frontendre (rendszer) és webre(weboldalak, shopok, stb) van két "fő" senior, én a rendszeres alá tartozom, szóval gondolom őt lehetne nevezni mentornak akkor. Így akkor világos.
Köszi mindenkinek a választ!
5: Nem, az gyakornok. Egy juniortól elvárják hogy ne keljen a kezét fogni.
6: Te írtad, hogy nehezen megy, szal nem értesz hozzá, mi még a kérdésed?
#7 azt elfelejtettem a posztba írni, hogy olyanok válaszoljanak, akik értenek is a fejlesztéshez, dolgoztak már benne. Így mostmár tudod, hogy nem kell választ adnod.
A junior az, akinek a "kezét fogják". A gyakornok nem programozik még, nem is nyúlhat bele a rendszerbe, majd csak talán a megbeszélt idő utolsó néhány hetében nyúlhat taskhoz.
Azt pedug szintén nem írtam, hogy "nehezen megy". Azt írtam, hogy neha sokat szívok egy-egy taskkal - ami ugyanúgy megvan senior kollégákkal is, csak míg ők a rutin, 10+ év tapasztalat és rendszerismeret miatt esélyes, hogy rájönnek maguktól. Ha nem, akkor is tudnak beszélni egymással, mondván több szem többet lát.
Úgy látom nálad az alapfogalmakkal is problémák vannak, mint gyakornok-junior, "nem értesz hozzá" vs "néha kicsit nehezen megy".
Szerintem junior-gyakornok között eléggé elmosódott a határ, nálunk pl van aki bsc végefele óta gyakornok és most van nálunk kb 2.5-3 éve. Azaz mire teljesállásba lesz nem igazán fog Juniornak számítani.
Gyakornok nem csak a szakmai gyakot jelenti.
Ha kevés tapasztalatod van akkor szerintem normális ha időbe telnek feladatok, esetleg megakadsz dolgokon 4 hónap után. A fontos az hogy tudjad hogy mikor érdemes inkább kérdezni egy seniorabb kolegától és mikor kell csak keresgélni megoldást az adott problémára.
8: ilyen mentalitással nem sok jóra kell számítanod, látom ha már nem értesz a szakmához legalább az egód jó nagy a semmire, de majd meg fogod tapasztalni ne félj, mikor egy normálisabb helyre szeretnél majd jelentkezni a mostani sufni állásod helyett, ha így megszólalsz interjún kb. instant leszel elküldve tesó.... (egy fejlesztő btw)
Azt amúgy nem is értem szerinted miért fizetnének egy gyakornoknak ha nem is programozik/nyúlhat bele a rendszerbe? Azért fizetik szerinted a szoftverfejlesztő gyakornokot hogy hozza a kávét a többinek meg masszírozza meg öket? Mit gondol a picike fejecskéd? Bár nem meg lepő hogy ilyen illúzióid vannak kb. lövésed sincs arról, hogy hogy működik az ipar.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!