Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mi az IT szakma (programozás)...

Mi az IT szakma (programozás) várható jövőképe a mesterséges intelligencia (chatGPT és hasonlók) fényében? Megéri még belevágni?

Figyelt kérdés

Gépészmérnök vagyok lassan már 10 éve. Pályaelhagyáson (is) gondolkozom. Szakmán belül, legalábbis idehaza, anyagi értelemben ritka rosszak lettek a lehetőségek. A programozás mindig is érdekelt, hobbi szinten értek is hozzá. Lenne most lehetőségem elmenni szoftvertesztelőnek (betanítással), egyelőre a jelenleginél kevesebb pénzért, de hosszabb távon a papírforma szerint ez változna.

Kipróbáltam chatGPT-t és olyan programokat köp ki minimális hibával másodpercek alatt egy pár mondatos leírásból, amikkel én napokig szöszölnék. Van a programozó szakmában így jövő? Érdemes ebbe belevágni?

2023. ápr. 24. 13:10
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
81%

A ChatGPT egész jól tud pl unit teszteket írni meg legenerál egy egyszerűbb komponenst, ha jól használod, a napi 8 órából akár egy órát is megspórol neked.

De komplex, összefüggő rendszereket nem tud írni, sem egyedi fejlesztésű komponenseket használni, ráadásul nagyon részletesen meg kell neki fogalmaznod, mit szeretnél, ami nem mindig éri meg, mert azalatt akár össze is dobos magad a kódot.

Szóval még belátható időn belül nem kell temetni a programozó szakmát, az AI csak megkönnyíti azt, illetve elvégez pár nem szeretem feladatot.

2023. ápr. 24. 14:57
 2/21 anonim ***** válasza:
87%

Ezt hetente fel fogod tenni?

Ugyanaz, ami akkor volt, amikor megjelentek a fejlettebb programozási nyelvek. Mikor jött a 4GL, akkor mindenki azzal jött, hogy vége a programozásnak, már csak össze kell dobálni a controllokat, és megvan minden. Igen, valóban kevesebb programozó kellett, aki pl gombot kódolt, meg felületi elemeket, cserébe ezerszeresére nőtt az igény a különböző komplexebb megoldásokra, mert már gyorsan lehetett szállítani.

Ez kb a gépikód óta minden fejlettségi szint váltásnál elhangzik, hogy most majd végre nem kell programozó, vagy alig, aztán a vége az, hogy mégis exponenciálisan nő a számuk.

A chatGPT nem kiváltja a fejlesztőt, hanem levesz a válláról egy csomó olyan terhet, ami a repetitív favágó munka. De chatGPT ide vagy oda a komplexebb dolgokhoz kell a programozó, ahogy ahhoz is, hogy a GPT által írt kódról eldöntse, hogy jó e, azt csinálja e amit elvárnak tőle, és a kóddarabkákat összerakja programmá. Mert ott még nagyon nem tartunk, hogy komplex vállalati rendszereket írjon az AI.

2023. ápr. 24. 15:06
 3/21 anonim ***** válasza:
83%

Azért a chatgpt még ha jól is fogalmazod meg a kérdést tud hatalmas hülyeséget mondani és elég magabiztosan.

Egy olyan technológiáról beszélgettem vele, amihez nem értek nagyon mélyen, viszont egy nagyon specifikus megoldás kellett. Kb. egy hétig beszélgettünk és hatalmas nagy hülyeségeket tudott mondani. Új funkciókat és kulcsszavakat is kitalált, amikre ha konkrétan rákérdeztem, akkor megmondta, hogy nem létezik, de egy válasszal korábban még azzal oldotta meg a feladat, amit kérdeztem.

Ha olyan embert ültetsz oda, aki nem tud programozni, akkor abból csak káosz lesz. Az emberek még mindig kellenek, hogy felügyeljék a rendszert.

2023. ápr. 24. 15:14
 4/21 anonim ***** válasza:
68%

"Kipróbáltam chatGPT-t és olyan programokat köp ki minimális hibával másodpercek alatt egy pár mondatos leírásból, amikkel én napokig szöszölnék. "

Akkor te nagyon kezdő vagy programozásból mert senior szinten nem hogy rövidebb idő ChatGPT nélkül fejleszteni hanem rendszerint baromságokat és félrevezető válaszokat ad ha valami komolyabb problémának szeretnék utána járni.

Másfelől szerinted egy programozó azt csinálja hogy ül reggel 8-tól 16:30-ig és pötyögi a kódokat? Minél profibb vagy annál több a meeting / tervezés / planning stb... amit egy gép sosem fog megmondani hogy mi az optimális implementáció még akkor sem ha mindent specifikálsz neki.

Harmadrészt a szoftverek és a forráskódok hemzsegnek a bugoktól. Mivel a GPT egy nyelvi modell ezért már az input adata is biztonsági résekkel telített és bugos, sosem fog 100%-os kódot írni, egyszerűen nem fogja lecserélni az embert hogy teljesen automata legyen. Az lehet hogy eszközként nagyon jól fog funkcionálni és megkönnyíti a fejlesztést 5-10 év múlva és integrálnak AI-kat a fejlesztőkörnyezetekbe de mindig szükség lesz emberi felülvizsgálatra, code reviewre.

2023. ápr. 24. 15:40
 5/21 A kérdező kommentje:

Tény, hogy olyant kérdeztem tőle, ami neten jól "dokumentált" hobbyprojekt téma, mások már 1000x megírták és publikálták.

Másik, hogy oké, hogy ma még messze nem megbízható, de mi lesz 10-15-20 év múlva? Ha egyre több területről betanítják az adatokkal, vagy olyan megoldásokat kínálnak, ami az adott cégre szabott, a cég saját korábbi projektjeiből tanul?

2023. ápr. 24. 16:38
 6/21 anonim ***** válasza:
91%
Erről annyit, hogy a fordító szakmát már 10 éve temették, mert a gépi fordítás már milyen kifinomult. Ehhez képest rokonom ma is remekül megél belőle, ugyanis mindig ellenőrizni kell, mert a gépi fordítás még mindig pontatlan, ami pl jogi szövegnél nagyon nem mindegy.
2023. ápr. 24. 17:04
 7/21 anonim ***** válasza:
91%

aztán meg mikor a kód hibát, ad lehet vakarni a fejed.

Aki chatgpt miatt temeti a programozást, az se a programozáshoz, se a chatgpt-hez se ért.

2023. ápr. 24. 17:31
 8/21 anonim ***** válasza:
29%

Én most oldottam meg egy olyan problémát ChatGPTvel, amit előtte 2 medior/senior fejlesztő nem tudott. Nem feltétlenül, mert nem jó fejlesztők, csak szimplán egy exotikus megoldás lett, amit nem ismer az áltag fejlesztő és ha igen, akkor sem feltételnül asszociál rá, hogy ez erre is jó lenne, mert az framework saját megvalósítása alapján nem is lehetne.

Én sem tudtam, hogy lehet ilyet, de sikerült. Ez nekem nagyon rámutatott arra, hogy most mint junior fejlesztő megkönnyíti a feladataimat és rengeteget tudok tőle tanulni, de pár év mulva elveszi a munkámat.

2023. ápr. 24. 17:53
 9/21 anonim ***** válasza:
85%

"Másik, hogy oké, hogy ma még messze nem megbízható, de mi lesz 10-15-20 év múlva? Ha egyre több területről betanítják az adatokkal, vagy olyan megoldásokat kínálnak, ami az adott cégre szabott, a cég saját korábbi projektjeiből tanul?"

Mint írtam az adatok és forráskódok amiket betáplálnak sosem lesznek 100% megbízhatók, hibamentesek, sérülékenységmentesek. A keretrendszerekben is rengeteg rejtett bug és biztonsági kockázat van (még olyan is amiről tudnak a fejlesztők de nem egyszerű javítani), ráadásul ha javítasz egy bugot keletkezik helyette 5 másik. Ha érkezik egy új keretrendszer új biztonsági patchhel akkor egy ember azonnal képes alkalmazni az ajánlásokat míg egy MI-t gyakorlatilag újra kell tanítani hogy az új/biztonságos programozási szabvány szerint írja a kódot. Ez nem egyszerű feladat és a helyes használathoz megfelelő bemeneti minta is kell.

Most legyintenek az emberek rá hogy még csak kezdeti stádiumban van majd x év múlva mennyit fog fejlődni de valójában ezt jelenleg is tudják a fejlesztők hogy javítani lehet rajta de tökéletes sosem lesz és pont az adathibák és bugos kódok miatt korlátos hogy mennyire képes fejlődni.

Analógiát nézve 2000-es évek elején a processzorgyártásban is 10 GHZ órajel elérése volt a cél, már az Intel vezére is beharangozta Q1-ben hogy év végére elérik. Akkori állapotban az emberek is rettegtek hogy majd 5 év múlva micsoda gyilkos processzorok jönnek ki mekkora számítási kapacitással aztán az lett a vége hogy 3 GHZ fölé nem sikerült emelni a fizikai korlátok miatt, de a mai napig (20 éves távlatban) is valahol 6 Ghz a csúcs.

Ugyanez zajlik le a mesterséges intelligencia technológiában - érkezett egy nagyon impozáns eszköz ami jelenleg dinamikusan fejlődik aztán szépen belassul úgy hogy 15-20 éves távlatban is vígan boldogulnak a programozók mert egyszerűen képtelen olyan szintre fejlődni hogy lecserélje az embert. Hogy 100 év múlva mi lesz az pedig nem érdekel max a dédunokámnak nem az lesz a szakmája mint nekem de hogy én még úgy megyek nyugdijba hogy nem mesterséges intelligenciák lesznek a kollégáim abban is biztos vagyok.

2023. ápr. 24. 17:58
 10/21 anonim ***** válasza:
81%

9# Mondjuk az AI területén nincsenek óriási újítások.

A matek mögötte ugyan az mint a 80as években, csak akkor nem tudták tesztelni, mert egy sakk lépésre 1 hónapot várva elég nehéz eldönteni, hogy jó vagy rossz az alap gondolat mögötte.

A matekban várhatóan nem jön nagy előrelépés.

A számítási kapacitás sem fog olyan drasztikusan nőni.

Ez tipisan olyan mint a motor. Már elég rég kitalálták, azóta agyon optimalizálták különféle szempontok alapján, de már ott tartunk, hogy valami óriási technilógiai újjítást kivéve nem nagyon lehet fejleszteni mit egy benzin motoron.

Az AI is ilyen. Szépen cicomázzák és kihozzák a maximumot belőle, de nem történt eddig igazi áttörés.

2023. ápr. 24. 18:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!