Egy ilyen informatikusnak milyen kilátása van a munkaerőpiacon?
Elvégzett egy proginfo/mérnökinfo diplomát. Angol nyelvtudása erős B2. Egyetemen nem csúszott, szorgalmasan tanult, viszont emiatt nem volt ideje-ereje dolgozni, így csak a kötelező gyakornoki tapasztalata van. Csinált valami átlagos szakdolgozatot, semmi extra. Kisebb hobbiprojektjei vannak, de abból is inkább csak annyi látszik, hogy érdekli, meg a nagyon alapokkal tisztában van.
A kérdésben egy fiktív személy szerepel. Érdekelne, hogy milyen fizetést tudna magának kiharcolni.
Bérsáv alja, ha felvesznek párhova
Hiába ment jól az egyetem, ha semmi munkahelyen felhasználható tudásod nincs, akkor nem fognak alkalmazni.
Azt sem írtad le, hogy lenne-e 1 adott irány, ami kifejezetten érdekelne, tehát gondolom random 4-5 irányban kiszórod az önéletrajzod és majd ahol felvesznek arra mész?
Tudod ez attól függ, hogy hogyan szerepelsz az interjún, mennyire tudod jól előadni magadat és mennyire vagy képben a szakmai dolgokkal.
Hiába írkálják sokan hogy így kell tapasztalat - úgy kell tapasztalat, egy diákmunkán semmi komolyat nem fogsz csinálni, ez a cégeknek jó hogy nevetséges bruttó 2000 forintos összegért alkalmazzák a sok selejtet, a mélyszegénységben élők pedig örülnek az alamizsnának. Jellemzően azok a szaktársaim mentek diákmunkára akik egyébként sem voltak a legélesebb kések a fiókban de szükségük volt pénzre mert koleszban vagy albiban laktak.
Ezzel szemben a haverommal párhuzamosan végig domináltuk az ELTE proginfó szakát 4,7 feletti átlaggal, úgy hogy én nem voltam hajlandó egy céghez sem elmenni diákmunkára, mert számomra megalázó a br 2000 - 2500-as órabér (+ szükségem sem volt pénzre), helyette az anyag minél magasabb elsajátítása és otthoni saját projektjeimre fókuszáltam (nem, nem azért csináltam hogy tudjak valamit felmutatni, hanem azért mert valóban ez a hobbim). A magas átlag mellé társult egy nagyon erős előadásmód, mind magyarul, mind angolul, sőt németül is jól ki tudom fejezni magamat, az önéletrajzban nem titkoltam el az átlagomat sem a github tevékenységemet, amiben igen sok collab szerepelt más fejlesztőkkel így 2023-ban (amikor már válság volt) gond nélkül elhelyezkedtem 3 héten belül, bruttó 920k + juttatások fizetéssel.
Azzal hogy csúszkálsz az egyetemen kettessel mellette meg heti 20 órában lapátolod a sz@rt diákmunkásként semmivel nem vagy előrébb, mint aki odateszi magát az egyetemen, mert valóban érdekli az anyag, akár a matematikai alapoktól az algoritmuselméleteken át, mellette pedig szenvedélyből, szórakozásból fel is használja a tanultakat a saját elképzelései megvalósítására.
A tech interjún olyan jól szerepeltem, hogy a 40 perces feladatot 12 perc alatt oldottam meg, figyelve a SOLID elvekre, clean codera, optimalizálásra mind memória felhasználás, mind futásidő tekintetében, szálpárhuzamosítottam, valamint még a security aspektusra is figyeltem, hogy ne legyen memory leak, sérülékenység stb.. nyilván ez az interjúztatónak is feltűnt hogy nem egy átlagos juniort interjúztat
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!