Hogyan lehet bekerülni manapság a közszférába dolgozónak?
vezetői pozíciókba nagyon nehéz nem protekcióval bekerülni közszférában.
amúgy bekerülhetsz esetleg alacsonyabb poz.-ba és akkor onnan felfelé mész.
de sztem ne akarj közszolga lenni. a halálragürizés új értelmet nyerne nálad asszem.
Beosztottnak még minisztériumba is be lehet kerülni belső kapcsolat nélkül. Kitartás kell hozzá és némi szerencse. Persze némi háttérismeret nem árt.
Én. pl. egy diplomás pályakezdőknek meghirdetett program keretében voltam 1 évig gyakornok. Mindenféle belső kapcsolat nélkül felvettek – mondjuk ösztöndíjas foglalkoztatottként nem fizettek sokat, ellenben a munka tetszett, egy OECD programban voltam kapcsolattartó.
Utána a közszférában maradtam, már a harmadik helyen vagyok. Mindenhová belső kapcsolat nélkül kerültem be nyílt pályázattal. Szóval ilyen is van...
Mondjuk nagy karriert nem futottam be, ahhoz nem árt némi plusz:)
Feltételezem, hogy a közeljövőben az uniós elnökség kapcsán lesznek még nyílt pályázatok. Mindig az utolsó pillanatban jönnek rá arra, hogy kéne még néhány olyan ember, aki valóban jól beszél/tud angolul/franciául/németül.
azt tudom, hogy a nagynéném nem szakad meg a munkában, van szabadnapja, nem kell hétvégén is az ügyfeleivel foglalkoznia, sőt ügyfelei sincsenek... A fizetése nem túl nagy, de nyilván, valamit valamiért...
Egy egyszerű kis ügyintéző egy háttér osztályon, de már ez is protekciós állás...
Protekció nélkül akkor fogsz bekerülni, ha tudsz vmit amire éppen szükség van és házon belül hiány van belőle…
Pl. valódi felsőfokú angol nyelvtudás + szaktudás + (esetleg) kommunikáció képes nyelvismeret másik uniós nyelven…
Ezzel legalább normális munkát kaphatsz. A segédadminisztrátor/aktatologató munkakört nem ajánlanám. Kidobott idő és szvsz nem lesz ez már „nyugdíjas” állás… Foglalkozz vmi értelmesebbel… Ha fiatal vagy akkor a pénz se fog felvetni… A szolgálati idő, ill. a végzettség/nyelvvizsgák alapján kalkulálják ki a béred.
Már elkéstél
Fidesz aktivistának kellett volna lenned, a választások előtt.
Talán, ha a Vezir képét kirakod, és naponta szorgalmasan imádkozol hozzá, még helyrehozható.
protekcióval, személyes tapasztalat...de ha érdekel, épp hülyét kapok tőle, hogy a kedves kollégáim agyonpanaszkodják magukat, hogy mennyi a meló, közben meg én meghülyülök, mert halálra unom magam...persze én multitól jöttem és 8 órából 8-at kellett dolgozni, nem 8 órából 2-t....:S
amúgy tökéletes hely az elbutulásra, pedig nem vagyok itt még egy hónapja sem....
1 hónap? Akkor még nem ismered a rendszert. Hatalmas eltérések vannak hivatalok/főosztályok között. Van, aki nem csinál semmit, van, aki hülyére dolgozza magát.
Pl. „bevállalós” főnöke van…
Az ügyvitel is idegölő lehet, néha egy aláírásért órákig kell előszobázni…
Persze vannak nagyon kellemes helyek, ahol olajozottan megy minden és nem akarják egymás életét megkeseríteni a kedves kollégák. Ez a legjobb leosztás. Ez tényleg jó…(de ez bármikor változhat…)
Protekció, kapcsolatok: Egy pillanatig nem akarom ennek a jelentőségét elbagatellizálni. Mindössze arra kívántam célozni, hogy vannak olyan szituációk, ahová olyan ember kell, aki objektíve tud vmit, nem pusztán a szükséges papírokkal/kapcsolatokkal rendelkezik. Pl. olyan munkakör, ahová valódi (angol) nyelvtudás kell. Az első állásom egy OECD program támogatásáról szólt: fordítás, tolmácsolás, kapcsolattartás, információszolgáltatás, részvétel a háttértanulmány összeállításában… A többiek valósággal menekültek a feladattól… Kellett vkit találni, aki foglalkozik vele…
„Elbutulás”: tégy ellene… sok időd van? Használd ki! Tanulj nyelvet. Olvass sokat. Tőzsdéz online, stb. Fogd fel úgy ezt, hogy ez egy plusz érték…
Meg aztán lehet, hogy nem sokáig fog tartani ez az állapot. Néha hónapokig áll minden aztán (kaotikusan) beindul az egész és jönnek a valóban képtelen feladatok/határidők…
Az „elbutuláshoz” pedig egy multi is ideális hely. Az tény, hogy lefoglalnak mindenféle rutinfeladattal egész nap, de ez nem a te épülésedről szól…
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!