Segédmunka, vagy adminisztrációs munka vállalásához érdemes letagadni a diplomát? Mit tapasztaltatok?
Sokszor bizonytalan vagyok álláskeresésnél, hogy bevalljam-e diplomám, vagy sem, mivel segédmunkát keresek, a diplomás szakmámban egyelőre nem akarok dolgozni (habár szeretem azt).
Saját tapasztalatom az, hogy segédmunkakeresésnél mindig hátrány ért (nem engem válaszottak a betöltendő segédmunkás pozícióra), ha bevallottam a diplomám.
(Olykor viszont nem vallottam be, és mindig megkaptam az állást ilyen esetekben.)
Az is érdekel, jogilag bele lehet-e kötni abba, ha a munkavállaló letagadja a diplomáját, de utólag kiderülne, hogy létezik (pl az önéletrajzából kihagyja stb)?
(Ugyebár a diplomásnak magasabb fizu jár sok esetben, és ezért általában sajnos az alacsonyabb iskolai végzettésgűt választja a munkáltató, gyakorta.)
Ami aggaszt és a dilemmámat okozza, hogy nagyobb cégeknél jellemző, hogy idővel a segédmunkás felljebb juthat a ranglétrán, pl továbbképzést ajánlanak, és ilyenkor kibúőjhat a szög a zsákból, hogy már van diplomám, amit tegyük fel, előzőleg letagadtam...
Vagy pl lehet, hogy adminisztrációs állást kapnék, ha nem csak az érettségit jelölném meg, hanem a dipit is, de ha a dipit nem jelölöm meg (hogy létezik), esetleg rosszabb munkakört kapok, fizikai melót, adminisztrációs meló helyett.
23:43: említettem, hogy értékes diplomám van, viszont a Magyar Kormány sajnos alulfizeti.
23:40:
"Nyugodtan letagadhatod, ebben az esetben inkább hátrányod származik belőle(HR-es vagyok, tudom miről beszélek)."
Megértem, hogy ez a tapasztalatod,
én egyébként azt tapasztlatam, ahányszor letagadtam a diplomámat segédmunkakereséskor, mindig megkaptam az állást.
Bár már ezt is megírtam itt, az egyik kommentemben. :)
#15 Ezt diploma nélkül is megteheti bárki.
Ezért nem értem ezt a hozzáállást a cégektől...fizessék meg a dolgozót, teremtsenek normális munkahelyi légkört és akkor senki sem fog lelépni tőlük.
A cég szemszögéből nézve: minek vegyen fel egy diplomást mikor az érettségizett ember is ugyanúgy elvégzi a munkát és kevesebbet kell neki fizetni.
Természetesen csak akkor ha az adott munkakörhöz nem szükséges felsőfokú végzettség.
Ha te mindenképpen ilyen helyen akarsz dolgozni akkor tagad le a diplomádat.
Nagyon kíváncsi vagyok hogy milyen az a segédmunkási meló ahol törvényileg elő van írva hogy a diplomás embernek magasabb bér jár.
Le is kell tagadni, ha segédmunkás melót arasz....
Bár a diplomára úgyis rájönnek... (diplomás máshogy gondolkodik, más a mentalitása, máshogy beszél, gesztikulál, viselkedik.........látszik rajta a tanulás...optimális esetben.)
Nem biztos, hogy vagy annyira jó színész, hogy el tudsz játszani egy 5 bites Józsi munkást, diplomásként.
De rajta, ha ehhez van kedved.
De a munkavezetők se hülyék...azért ezt tudd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!