Csak én tapasztalok ilyen dolgokat/bakikat mostanában az IT-s interjúztatásoknál?
Egyszerre több helyre jelentkeztem, és meglepetésemre kb. mindegyik helyen visszahívtak. Az első helyről beszéltem e-mailben a HR-essel, és lefixáltuk, hogy akkor múlt szerdán 1-kor hív. Azóta is hív.
Következő hely, lement a HR-es kör, tovább is jutottam, az interjún a nő mondta, hogy 1-2 napon belül küldi az e-mailt a következő körös információkkal. Azóta is küldi, ez volt 8 napja.
Másik pedig egy külföldi cég, volt HR-es köröm, és egy technikai beszélgetés a Senior Team Lead-del. Megdicsért, tetszettem neki, tovább jutottam. Úgy volt, hogy múlt hét hétfőn küldi a beadandó projektfeladatot. Hétfőn nem kaptam semmit, majd múlt kedden felhívott, hogy ne aggódjak a feladat miatt, úgy ítélték meg, hogy az interjú és a CV-m alapján nem szükséges nekem az a feladat, tovább tudunk anélkül is lépni. (Plusz előtte mondtam már, hogy nekem van már egy ajánlatom, és időszűkébe vagyok.) És hogy 1 nap múlva küldi az infókat a további lépésekről. Ennek már 1 hete, azóta is küldi.
Nem tudom másnak mik a tapasztalatai, de ennyi fals ígérgetést még sosem kaptam, mint ebben az idényben, pedig interjúzgattam már párat. Hálistennek találtam egy jó helyet, ezért nem kellet nekem, írogatnom, hogy akkor hol az e-mail...
Én is jártam már így.
HR-rel beszéltem, aztán megígérte, hogy küldi majd a meghívót a következő körre. Egy hét múlva felhívtam érdeklődni, azt mondta, hogy nem felejtettek el, csak sok a dolguk. Azóta is küldik. Másodszorra már nem hívtam fel őket. Nem tudom miért nem lehet azt mondani, hogy ne haragudjon, de mégsem tudunk továbbmenni a kiválasztási folyamatban. Gondolom félnek a hisztitől, vagy nem tudom, hogy miért.
Persze lehet más is, esetleg visszamondták a keresést, vagy feltöltötték a helyet belsős jelölttel.
Az álláskeresés egy elég undorító műfaj, mindenki mondja, hogy ne foglalkozz az elutasítással meg a hitegetéssel, de ha az ember benne van, akkor azért mégiscsak bántja a dolog.
Fel a fejjel, a következő sikerül.
Igen, a 11-es jól átlátja a valóságot. Azért is nem jeleznek vissza, mert lehet, hogy eltesznek téged a fiókba, van egy ígéretesebbnek tűnő jelölt, de ha ő nem jó mégsem, nem fogadja el az ajánlatot, akkor jó leszel te is. Ha viszont azonnal kiküldik a visszautasítást, de aztán mégis meggondolják magukat, az már elég gáz, bár ilyenre is van példa.
Így gondolkodnak ezek, egy darab hús vagy nekik, semmi több. Tényleg undorító, de mindenkinek azt javaslom, hogy ha kap egy hívást vagy részt vesz egy interjún, azonnal felejtse is el, mintha semmi nem történt volna, aztán max meglepődsz. Nyilván nem ilyen egyszerű, tudom, mert lopják az idődet, de az fix, hogy csak online interjún szabad részt venni manapság. Ahol be akarnak rángatni, ott biztos, hogy átverés van, főleg IT-ban.
Amúgy meg igen, tényleg kifulladt az IT is, ott is már csak a 25 éves, agysebész robotok fejlesztésében 10 éves tapasztalattal rendelkező senior javac+×pythonangulardevopsjenkins fejlesztő kéne nettó 600-800-ért.
Az is érdekes, hogy ha viszont a jelölt csinálja velük ezt a ghostingolást, akkor milyen óvodás kislány módjára fel tudnak háborodni ezek a mocskos patkányok.
HR-esek, pff.
Nálunk bérsávok vannak, mint az állami szférákban, csak más a struktúrája a sávoknak, más alapján vannak a munkakörök besorolva.
Egy HR-es, cicuska majdnem kap annyit, mint egy mérnök, aztán látod, nem képes rendesen elvégezni a munkáját.
Én nem is tartanék belsős HR-est, ki kellene szervezni az egészet olyan cégnek, ami konkrétan HR szolgáltató.Ott lehet értékelni a szolgáltatásukat,panaszt tenni, vagy nem meghosszabbítani a szerződést, ha nem vagyunk velük elégedettek.
Sosem tapasztaltam ilyet, ha azt mondták péntekig jeleznek általában inkább csütörtökig jeleztek.
1 kivétel volt, egy projekt feladat, de ott az volt a hiba, hogy megbeszéltük, hogy szombaton érek rá, akkor küldjék. Véletlenül rosszul állította be az automata e-mailt, és vasárnap jött.
Cégfüggő. Ahol ilyenek, ott nem mostanában lettek ilyenek, hanem mindig is így viselkedtek.
A legextrémebb velem a Morgan Stanley volt, ahova C++ feljesztőnek jelentkeztem. Emellett Java pozícióik voltak, de azt nem szeretem, nem véletlenül nem jelentkeztem arra. Interjú előtt egyik évfolyamtársammal összefutottam, amikor megtudta a dress code-ot, hogy öltönyben kell a gép előtt ülni, megfordult, és kisétált. Nekem 3 tesztet adtak, egy C++-t, egy Javat (ezt vajon minek?), meg egy elég primitív matekosat. A Javahoz nem akartam először nyúlni, de az egyik vizsgáztató mondta, hogy azért azt is töltsem ki, hátha. Később a HR-es írt mailt, hogy a Java tesztem nem lett jó (wtf?), de a matek annyira kiemelkedő (valami 98% talán, nem tudom mi nem tetszett nekik), hogy még mindenképp hívnak.
Ez úgy 2007-2008 körül lehetett, azóta nem sikerült. :)
Én is jártam úgy, hogy IT-s céghez jelentkeztem compliance pozícióba, ahol a pénzügyes diplomám, és a spanyol nyelvtudásom miatt vettek fel. De előtte végig kellett ülnöm egy AC-t, ahol Linux és hasonló teszteket kellett kitölteni. Én ezeket beadtam üresen. Utána az elbeszélgetésen a főnök mondta nekem, hogy milyen merész vagyok, hogy be mertem adni üresen. Én meg mondtam neki, hogy már bocsánat, de nem ilyen pozícióra jelentkeztem, soha nem állítottam, hogy értek ehhez, ha ilyet ad a kezembe, akkor vissza fogom adni. Felvettek.
De a HR soha nem vette a fáradságot, hogy a nem IT-pozícióra jelentkezőknek is összeállítsanak egy tesztet.
Le lettem szavazva, mert nem ezt tapasztalom... Oké.
De egyébként, ha nem jeleznek vissza, miért kéne őket pusholni? Nem vettek fel és kész.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!