Mit szóltok IT-sok, tényleg lehűlt a munkaerőpiac? Cikk lent.
A hvg-n olvastam ma, hogy sokkal nehezebb dolga van az IT-soknak munkát találni, mint pl. 3 éve. Több IT-s is nyilatkozott. Vélemények?
Minden piaci szegmens kiegyenlítődik egyszer. Az IT-ban most kezdődött el az, ami a mérnöki pályákon 15 éve. Az a generáció akik közül rengetegen végeztek vagy végeznek a következő 3-5 évben infó karon, most kezd munkába állni. Ez a junior munkaerő piaci helyzetre van először hatással, ami látszik is. Minél több idő telik el és minél több IT-s munkaerőt öntenek a piacra a főiskolák, egyetemek, annál föntebb fog tolódni a kiegyenlítődés, már ami a tapasztalatot illeti. 10-15 év múlva ha a 2020-as évek első felében munkába álló réteg is senior szintre kerül, majd ott is megkezdődik a munkaerő szelektálása.
Semmi sem tart örökké.
Kereslet nem lett kevesebb csak kevesebb tudással átengedik az embert, úgy meg senkinek sem kell.
Nálunk self service az IT, ami annyit tesz ha behal a memórád beviszed a laptopot, adnak alkatrészt és kicseréled magadnak az esd asztalon.
Újoncok közül minden tizedik tud kicserélni egy memóriát.
Maradék kilencnek a fele még akkor sem hajlandó ha megmutatod nekik hogyan kell arra hivatkoznak, hogy ők fejlesztők ezért nem az ő dolguk.
Inkább akkor ne is vegyünk fel újoncot ha ennyire lusták, hogy meg sem akarják tanulni.
Átlag laptopban 5 perc kicserélni.
Köszönöm a válaszokat!
Igen, 3-as ezt én sem tartottam normálisnak, de akkoriban a környezetemtől mást sem hallottam, csak azt, hogy ez teljesen rendben van.
Kidurrant az IT lufi. Túltolták a szolgáltató szektort.
A gazdaságnak van egy normális egyensúlya, mennyi szolgáltatást képes felvenni a piac.
Mindenki tanácsadó, szervező, fejlesztő, influencer akar lenni borzasztó pénzekért és megpróbálja elhitetni a cégvezetőkkel hogy ha ez nincs akkor becsődöl a cég.
Aztán a piac rájött hogy ezekre a szolgáltatásokra nincs is annyira szükség mint amennyire reklámozzák.
#9 Igy van. Most meg egy mernoki munkakorben (ami nem fejlesztes) 5-600 nettot, jobb helyeken 7-800-at hozzad vagnak. Az elobbi bersavba barmelyik epitoipari vallalkozonal belekarcolsz mint szakmunkas. Ha ratolsz 2 szombatot akkor a masodikba is.
A mernoki berek fejlodesenek meredeksege a 2000-es evekben elkezdett csokkenni, majd a 2010-es evekben konkretan megallt. Telitodott a piac.
Nem egy konkret esemenyre gondoltam a 15 evvel, hanem a realberek csokkenesere. Akkoriban kezdodott el. Bar ebbe a valsag is beleszolt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!