Mikor fogom megbánni, hogy nem végeztem el az MSc-t?
BME gépész géptervező alapszakról van szó. Ami már önmagában is elég durva, mert a hagyományos 5 éves képzés kb 70%-át belenyomták 3,5 évbe.
Engem érdekelt, amit tanulok, de az egyetem alatt depresszióval kellett küszködjek, ja és nagyon gyenge iskolából mentem, tehát még gondolkodni is a BME-n kellett megtanuljak. De el tudtam végezni 1 és csúszással az alapképzést, 2012-ben.
Utána 1,5 évig nem kaptam munkát, Budapesten. Mert a jellemem, küllemem, fizikumom, határozottságom stb nem volt megfelelő sehova.
Aztán véletlenek folytán csak sikerült elkezdenem valahol dolgozni, szerencsémre pont olyan területen, ami bár elég szűk és speciális, de cserébe eléggé profitábilis és nem nagyon van konkurenciám benne országos szinten sem. De ettől függetlenül is elég jó vagyok benne.
Jövögetnek a céghez hozzánk msc-t végzett fiatalabb gyerekek 25-30 körüliek, de nem nagyon látom, hogy legalább annyit tudnának a szakmai alap dolgokról vagy legalább készség szinten bármiről, mint az én korosztályom anno. Akkor nem nagyon értem, hogy milyen készségeket szedtek fel az egyetemen? Az is érződik, hogy egy munkahelyen ők még a feladatok megoldásának módját is készen akarják megkapni, és idegeskednek, ha valamit nekik kell a nulláról felépiteni, pedig éppen ez lenne egy diplomás képzettségnek a lényege, mert nem betanitott szellemi munkáról van szó.
És még képesek szóvá tenni, hogy nekem csak BSc-m van? Mondhatják, de az adott környezetben mégis én vagyok a nagykutya. De nem a végzettségem miatt, hanem mert beletettem a kinlódást a dologba sok-sok éven keresztül.
Viszont linkedinen nem nagyon írogatnak rám HR-esek (nem mintha váltani akarnék), pedig az ott leírt dolgokból eléggé érezhető, hogy nem vagyok kispályás, de gondolom az MSc hiánya miatt fel sem tűnök a radaron.
Emlékszem anno valami csóringer céghez mentem állásinterjúra, ahol orvostechnikai segédeszközöket szereltek össze, és megmondta a csávóka, hogy ők bizony MSc-t várnak el a cégüknél. Hát mondom sok szerencsét, mert gondolom fizetést meg nem akartak volna adni ennek megfelelően, de biztos találtak olyan hülyét, aki igy is elment hozzájuk.
Akkor fog hiányozni, ha
- a jelenlegi kezdők közül valaki már beletanul, és előléptetésnél neki lesz papírja, neked meg nem
- jön a céghez hozzád hasonló kaliberű munkatárs, de MSc-s papírral, így hátrányba kerülsz
- váltani akarsz, és a felvételi procedúrák során érződik a papír hiánya
- a fizetésetek is elválhat egymástól az MSc-s papírral rendelkező kollégák irányába
hat jelenleg tobbet keresek mint az msc-t vegzett ismeroseim akik magyarorszagon maradtak
elkepeszto h msc-sek milyen fizeteseket fogadnak el
de az is eleg nagy minosito korulmeny ha a vegzettsegre vesznek fel nem arra hogy mi a referenciam
vagy orvos
vagy ugyved
vagy bankàr
de gondolj bele vannak emberek akik meg onszantukbol mennek el tanarnak pl
BME-s arctól ilyen mondatot olvasni jézus. "ami már önmagában is elég durva, mert a hagyományos 5 éves képzés kb 70%-át belenyomták 3,5 évbe."
10 féléves volt a képzés, most 7 féléves BSc van, a félévek 70%-a maradt meg , és a tananyag 70%-át beletették. Az valóban kegyetlen.
most ugy csinalsz mintha egy gepesz bsc annyira konnyu lenne
legyen akk 90% az a 70
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!