Nettó 1 millió havi bevételből mennyit tennétek félre havonta lakáscélra?
27 éves vagyok, első lakáshoz szükséges önerőre gyűjtök. Jelenleg 10M forintom van.
Januártól kereken nettó 1M Ft lesz a havi bevételem (munkabér + befektetéseim hozama).
Ennyi idősen szerintetek mekkora összeget racionális havonta bedobni az önerős perselybe?
Hogy gyűljön a pénz, de azért ne az legyen, hogy csak a kajámra költök és vegetálok.
Pénzügyi gondolkodás kérdése is.
Én a helyzetedben minél előbb meg akarnám venni a lakást, így eltennék 700 fölött januárban, februárban, márciusban, mert most az árak is jók és a hitel is megy le 7% alá már.
Megvenném a legolcsóbb megfelelőt még tavasz előtt (max. 30 M körül), és otthagynám az albérletet.
2. verzió: megkérdezném, lehet-e a most bérelt lakást lízingelni. Az olcsóbb, mint a vásárlás.
500-at.
Én jelenleg 800-at keresek, annak a felét teszem el. Szerencsém van, mi ketten osztjuk a költségeket.
Ezt nem lehet a költségvetés részleteinek ismerete nélkül pontosan megmondani.
A rövid válasz, hogy minél többet minél korábban bedobsz minél jobb befektetésekbe, annál hamarabb kezd el kamatozni, annál többet kamatozik már rövidebb távon is és annál hatványozottan jobban kamatozik majd hosszú távon.
Nézd át alaposan, hogy mi mennyibe kerül a megélhetésedből. Nézd át, hogy ezekből mi mennyire szükséges, nélkülözhető vagy elengedhetetlen. Ez kiadja, hogy mennyi pénzed marad meg a megkeresett bevételből, amit további befektetésekre költhetsz.
"ne az legyen, hogy csak a kajámra költök és vegetálok"
Miért ne az legyen? Ezek az alapvető szükségletek. MINDEN amit ezeken kívül bármi másra költesz, azt a hosszútávú gyarapodási céljaidtól veszed el.
Nem csak azt az egyszeri 2e forintot, amit egy Mekis menüre, vagy luxus drága kávéra költesz. Nem is csak azt a halmozati összeget, amit napi egy ilyen menü/kávé összeadva kitesz 1-10-50 év alatt, hanem azokat a kamatos kamatokat is elveszíted vele, amiket ugyanerre az összegre már 27 éves korodtól gyűjthetnél, ha befektetnéd.
Pontosan ezeket a dolgokat kell mérlegelned, hogy meglegyen a szám, hogy mennyit érdemes bedobni a perselybe.
Nem nekem tartozol elszámolással vele, hogy mire mennyit költesz. Nekem tök mindegy, hogy meggazdagszol, vagy semmid nem lesz. Neked kell mérlegre tenni, hogy mi mennyire fontos neked.
Csak legyél vele tisztában, hogy a "ne az legyen, hogy csak a kajámra költök és vegetálok" túlságosan is sok embert ösztönöz extrém luxus költésekre, amikkel pont azokat a megtakarításaik lehetőségét élik fel, amiről a kérdésed szól.
A legtöbb ember pontosan azt a pénzt költi el a gazdag élet illúziójára, drága ruhákra, ékszerekre, kütyükre, nyaralásokra, kocsikra, amikkel lehet villogni az Instán, meg menőzni a haveroknak, amiből valóban gazdaggá válhatnának, ha befektetésekben kamatozna és nem mást gazdagítana az ára...
Definiáld magadnak, hogy mekkora lábon "vegetálást" ér meg neked, hogy minél hamarabb összejöjjön álmaid lakására a pénz.
(Az egy másik népszerű gazdasági vitatéma, hogy vajon tényleg jobban megéri-e a saját tulajdonú lakás, mint bérelni. Szerencsére ennek is bőven van szakirodalma, kezdj el olvasgatni, hogy vajon miért van és mennyire jó, hogy Magyarországon messze nagyobb a saját ingatlan állomány, mint bárhol Európában és ettől valószínűleg nem függetlenül nálunk messze a legkisebb a munkaerő mobilitása.)
24: Ügyes vagy! Havonta fizet a befektetésed?
Mi az?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!