Véleményed szerint mekkora összegért nem hülyeség nyaralást tervezni?
Y
Z
W
Q
Kb ebben a sorrendben!
A kérdésnek semmi értelme, mert mi van ha minden hónapban csak ezer forintot tudsz biztosan eltenni?
Aztán meg jön egy olyan hónap amikor húszezret tudnál?
Akkor nem rakod el vagy mi?
Pont ezért van értelme, mert nem konkrét összegről beszélek, mindenki le tudja fordítani a saját keresetére.
A havi átlag azt jelenti, hogy ha januárban félre tudsz rakni egy ezrest, februárban meg 19-et, akkor átlagosan 10-et raktál félre..
Mi köze a havi jövedelemhez?
Mi van ha valaki 50 ezer forintot tud félretenni de nagyon szeretné látni a tengert / tengerpartot még akkor is ha több évente ezt csak 1x teheti meg.
És mi van akkor ha valaki 5 milliót tesz félre havonta. Csak azért költsön el több tíz milliót mert épp a havi jövedelme magas?
Teljesen baromság a kérdés.
Szerintem ezt nehéz megadni lineárisan. Ahogy nő a fizetésed nem kéne hogy a költségeid is ilyen mértékben nőjenek.
Plusz szerintem fordítva van megfogva a kérdés. Szerintem első körben az a fontos hogy a megtakarítás meglegyen amivel a jövődet biztosítod.
A fizud minimum 20% ának megtakarításnak kéne lennie amiből mondjuk lakást tudsz venni, vagy hozzá tudsz nyúlni ha baj van. Ahogy nő a fizetés ennek a % nak nőnie kell hogy ne inflálódjon el az életminőséged.
Pl ha hazaviszel 500 ezret akkor kb 300 elmegy az alap dolgokra 100 a megtakarításod, 100 pedig szabadon költhető. Ha mondjuk milliót viszel haza akkor 20 helyett érdemes 40% ot eltenni mert valljuk be 600 ezerből továbbra is kellemesen meg lehet élni.
Ha valakinek fontos a nyaralás akkor annyit költhet rá ami a szabadon költhető pénzbe belefér megtakarítás után. Én pl szeretek nyaralni de nekem évi egy elég és a többi szabad pénzemet a hobbimra költöm.
Én vállalom, hogy erőn fölül költöttem nyaralásokra kb. 3 évvel ezelőttig, bár ezek részben tanulmányutak is voltak, és volt olyan év is, hogy kimaradt.
Amikor maximum 10 körül tudtam félre tenni havonta, akkor lazán elment egy 100-as, amikor 50-100 között akkor volt hogy félmillió.
Ettől függetlenül a 6 havi szerintem egészséges lenne, én is a kérdezőhöz hasonlóan közelítek, volt, hogy néhány hónapig egy erre elkülönített alszámlára gyűjtöttem a pénzt, havi 20-30 ezer Forintokat.
Hát ez nagyban függ attól, évi hány nyaralást tervezel és ezek hány naposak...
Meg hogy nincs-e valami fontosabb, számodra értékesebb, élvezetesebb, kielégítőbb, amire tudnád nyaralás helyett a pénzt költeni.
Nekem a prioritási sorban nagyon hátul van a nyaralás, 20 éve nem is voltam.
"Szerintem első körben az a fontos hogy a megtakarítás meglegyen amivel a jövődet biztosítod."
Ez utópia, ugye tudod? :D
Számtalan helyzet van az életben amikor egyik napról a másikra veszted el mindened!
Arról már nem is beszélve, hogy a tartalékod is csak addig tart - egy olyan országban ahol valójában semmi lehetőség nincs csak a spórolgatás,
- ameddig spórolgatva élsz...
Ez az "egyszer fent, egyszer lent"...
Valójában ugyanaz mintha egész életedben csóró lennél...
Ez nem "utópia" hanem előre gondolkodás.
Az hogy nem szórod a pénzed az nem csóróság hanem a költségeid felelősségteljes átgondolása. Minden pénzt el lehet verni akár milliós fizetéseket is. Nem egy ember van aki gondolkodás nélkül felvesz fémillás hitelt a nettó 1 milliós fizujára, na ez tökéletes példája a felelőtlenségnek.
És persze 250 nettóból kispórolni magadat a szegénységből nem fogod és sanyargatni sem érdemes az embernek magát egy életen át, törekedni kell arra hogy olyan területen dolgozzon az ember ahol vannak lehetőségek és jobb fizetés is.
"egy olyan országban ahol valójában semmi lehetőség nincs csak a spórolgatás" Szerintem ezernyi lehetőség van csak menni kell utánnuk. Elárulom más orszégokban sincs kolbászból a kerítés, lehet hogy több pénzt kapnak de a költségeik is óriásiak. Londonban kivehetsz 1500 fontért egy lyukat a világ végén.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!