Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Hogyan működik a béremelés?

Hogyan működik a béremelés?

Figyelt kérdés
Őszinte leszek, már lassan 6 éve dolgozom mérnöki vagy ahhoz közeli munkakörben de a legtöbb munkahelyemen 0,5-1 éveket voltam és egyszersem találkoztam a cégen belüli béremeléssel. Legutóbbi helyemről amikor eljöttem akartak adni, mert belengettem pont 1 év után, hogy lépek kb. 27%-t (pozíció ugrással) de végül eljöttem (jó döntés volt). Most viszont minden szempontból meg vagyok elégedve a munkahellyel ahol dolgozom (work-life balance) majdnem 1 éve vagyok itt. Az aggodalmam, hogy az infláció idén még magasabb lesz, mint a tavalyi és nem tudom ez a béremelés a gyakorlatban hogyan működik ha előkerül. Elég pici multinacionális cég magyar részéről van szó és nem tudom hogyan kell legalább ilyen magas az inflációval megegyező nominál értéken tartást "kérni".

2023. nov. 26. 09:25
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
92%

A: évente alapból van legalabb inflációkövetés egy normális cégnél, ezt nem kell kérni

B: ha alul vagy fizetve, és úgy érzed, hogy többet érsz (legjobb, ha interjúztál és van konkrét ajánlatod máshonnan - így megbizonyosodhatsz róla, hogy valóban többet érsz a munkaerőpiacon), akkor megmondod a felettesednek, hogy szeretnél emelést, különben munkahelyet váltasz

2023. nov. 26. 09:49
 2/17 anonim ***** válasza:
2%

Szóval egy éve sen vagy ott, de már fizetéstemelésért ácsingózol? El vagy tévedve. Új dolgozóknak első évben nem szoktak adni egyáltalán, kiv. az inflációkövetőt, ami sosem egy az egyben az infláció hivatalos százalékával egyezik meg... De a cégeken belül is sávok meg kategóriák vannak, mint a közalkalmazásban 0-2 év, aztán ugrasz felfelé és akkor már valszeg adnak pénzt.

Ha nincs 12 hónapja, hogy itt vagy, akkor meg nem túl jól interjúztál, hogy kevés pénzért eljöttél.

2023. nov. 26. 09:57
 3/17 anonim ***** válasza:
15%
Lehet azért nem találkozol soha béremeléssel, mert a munkahelyeiden is hasonló kifejezéseket használsz, mint a work-life balance. Nálunk egy ilyet valaki ha hangosan bemondana, úgy repülne mint a huzat
2023. nov. 26. 10:06
 4/17 anonim ***** válasza:
56%
Cégenként eltér. A jobb helyeken évente egyszer van teljesítményértékelés és az alapján kapsz emelést. Kérdezz rá a főnöködnél, hogy ez nálatok hogyan szokás.
2023. nov. 26. 10:37
 5/17 anonim ***** válasza:
87%
Általában azok kapnak akik több mint egy évet dolgoznak az adott helyen.
2023. nov. 26. 11:11
 6/17 anonim ***** válasza:
94%

Nem egész 1 év után még szerintem is korai, legalább másfél évig várnék.

3: aztán miért lenne gond a work-life balance? Normális helyen alap.

2023. nov. 26. 11:58
 7/17 anonim ***** válasza:
64%
3-as, az megvan, hogy csomo munkahely nyelve kb 80%ban angol?
2023. nov. 26. 12:03
 8/17 anonim ***** válasza:
60%
Nagy multiknál a versenyszférában rendszerint fix hónapban van a béremelés, nekem leghamarabb 6 hónap múlva emeltek, időarányosan (kevesebbet kaptam, mint aki már régebben ott dolgozott). Német cégeknél február-április környékén, angoloknál május-augusztus. Első körben szerintem kérdezd meg munkatársaid, hogy ott mikor történik.
2023. nov. 26. 12:59
 9/17 anonim ***** válasza:
100%

1, Aki még 1 évet se vót ott annak alapból nem adnak kb. sehol béremelést.

2, Sehogy se "működik" a béremelés nem egy alanyi jog, van aki ki érdemli, van aki nem, és te esélyes nem lennél azok között akinek egyhamar jelentős emelést adnának látván az előéletedet.(hint: aki fél évente ugrál az redflag mindenhol)

3, Az inflációnak ehhez semmi köze, attól, hogy infláció van a cégnek nem biztos hogy jobban megy, sőt lehet épp leépíteni kényszerül, szektor függő.

2023. nov. 26. 13:49
 10/17 anonim ***** válasza:
78%

Úgy működik, hogy:

Kérsz fizetés emelést: Jaj hát persze megértünk, de most látod itt a covid nekünk is gazdálkodni kell, de megfontoljuk.

Kérsz fizetés emelést újra: Jaj hát persze megértünk, de most látod itt az infláció nekünk is gazdálkodni kell, de megfontoljuk.

Közben a főnök posztolgatja az új autójáról nyaralásról a képeket, meg a feleségének vett ajándékokat.

Aztán váltasz másik céghez, aki ugyanúgy kiírja, hogy megbecsülik a dolgozókat és hosszú távra terveznek.

2023. nov. 26. 16:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!