Bejelentkeztem álláskeresőire, jár 3 hónapig havi 160 ezer forint havonta. Jött egy levél, hogy találtak munkát a részemre. Ha ezt nem fogadom el, akkor nem jár a 3 hónap álláskeresési járulék?
Nagyon egyszerű pedig.
Álláskeresési járadék azért jár, mert alapvetően mindenki, akit elbocsátanak vagy otthagyja a munkáját, szeretne munka formájában bevételi forrást. Ha saját maga nem tudott állást találni, akkor a munkaügyi központ a megadott adataiddal megpróbálnak neked, hisz elméletileg dolgozni szeretnél. Ameddig ez nem történik meg, addig kapsz annyi pénz, hogy az alapvető szükségleteid tudd fedezni, bízva benne, hogy minél hamarabb kapsz munkát.
A te eseted ennél egyszerűbb, te szeretnél úgy megkapni egy járulékot, hogy valójában nem vagy rá jogosult - találtak neked munkát, de nem akarod elvállalni. Ebben az esetben arról van szó, hogy ha a kiválasztott munka nem jó neked, akkor oldd meg saját magad, de ne várd, hogy az állam ingyenpénzt adjon neked.
Olvass utána, hogy jogosult vagy-e a fennmaradó összeg 80%-át egy összegben kérni, de ehhez is feltételeknek kell teljesülnie, amit nem tudok, esetedben megvan-e.
Nekem 3 helyet is felajánlottak, egyiket sem vállaltam el. El sem mentem, mégis kaptam 90 napig az ellátást.
Írásban meg kellett indokolnom, hogy miért nem vállalom el.
1./ Óvodás gyerekem volt, a munkaidő miatt nem tudtam megoldani az ellátását.
2./ Az egyik hely annyira kiesett a tömegközlekedésből, hogy az utazást nem tudtam megoldani oda és vissza -> 5 járat indult a falumból egész nap.
3./ Az egyik céghez már elküldtem az önéletrajzomat, válaszra sem méltattak 1,5 hónap alatt. Ezt bizonyítottam is képernyőképpel az ügyintézőnek.
... ha elfogadnád az állást, majd felmondanál próbaidő alatt, akkor a neked járó álláskeresési járadékból általad fel nem használt napokat és az arra jutó ellátást továbbfolyósítanák -> 90 napra vagy jogosult, de 28 nap után elhelyezkedsz, próbaidő alatt felmondasz, jogosult vagy még a 90 nap - 28 nap = 62 nap ellátásra.
Persze ha egy összegben kérted a megmaradó rész kifizetését akkor, amikor elhelyezkedtél (határozatlan munkaviszony, amit nem a legutolsó munkáltatóddal kötöttél újra, és minimum 4 órás részmunkaidőben foglalkoztatnak), már nem vagy jogosult semmire.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!