Vállalkozni kellene, de hogyan?
Gyakran visszatérő téma, hogy ne várjon az ember magas fizetést munkavállalóként. Ha igazi jólétet akar, akkor legyen vállalkozó. És úgy is tűnik, hogy ez nagyon egyszerű.
Én még nem tudom elképzelni, hogyan menne nekem. Volt egy pár munkahelyem, jelenleg is keresek, de kissé kilátástalannak tűnik a helyzet. Én mindig úgy éreztem, hogy jobb egy munkahelyen lenni, mert a csoportdinamika sokat jelent, illetve nem kell a dolgokat nulláról csinálni, a feladatok le vannak osztva. Emellett az első három munkahelyemen gyakorlatilag tüzet oltani mentem: olyan pozíciót kaptam meg, amit régóta nem sikerült betölteni, és a nyakamba szakadt sok hónapnyi (évi) elmaradt feladat. Ez nem hangzik jól sokaknak, engem motivált, de a lényeg, hogy akármi is volt a feladat, azt már készen kaptam, csak ki kellett találnom, hogyan oldom meg. Ez kissé hiányzik, de azért elvoltam a későbbi, nyugodtabb pozíciókban is, de az mindig frusztrált, hogy a saját ölteteim a fiókban maradtak
Mint utaltam rá, egy ideje nem sikerül elhelyezkednem, és tegyük fel, a sors tényleg azt akarja már, hogy ezt hagyjam magam mögött, és álljak a saját lábamra, hiszen úgyis annyi ötletem van mindig. Jó, de hogyan kellene, mi lenne az első lépés, mik lennének az első lépések?
Őszintén kíváncsi vagyok a konstruktív válaszokra. Egyébként IT területen van némi tapasztalatom ETL, üzleti intelligencia területen.
"mivel egyébként is sok válaszoló állítja magáról, hogy ő vállalkozó"
Vállalkozó is, meg néha alkalmazott is.
Ha egyszerűen nem találsz munkahelyet, miközben vannak szakmáid meg sehová se vesznek fel éppen, akkor muszáj valami aljamunkába elmenni, de közben a szakmádra attól még vállalkozhatsz!
Én vagyonőrködök ha éppen nincs olyan villanyszerelős meló ami egyszemélyesként is menne, de ismerek kozmetikust aki ha kevés az üügyfele akkor bringás futárkodik mellette...
Szerintem nem jó a megközelítésed. Én voltam egyéni vállalkozó évekig és igazából olyan szempontból bejött a dolog, hogy a célomat elértem, ami esetemben annyi volt, hogy egy jónak számító 8 órás fizetést érjek el úgy, hogy max 4 órát dolgozom egy nap.
De ez nem úgy nézett ki, hogy egyszercsak a hasamra ütöttem, hogy akkor én most vállalkozó leszek és megálmodtam, mit vállalkozzak. Én azt a munkát folytattam szabadúszóként, amit előtte alkalmazottként végeztem, csak nyilván sokkal jobb pénzért, projekt áron, normális ügyfelekkel. Szóval ott volt egy tudás meg többéves tapasztalat, amit el tudtam adni. Erősen kétlem, hogy lehet ezt úgy csinálni, hogy azt se nagyon tudod, mihez szeretnél nyúlni egyáltalán. De azzal is egyetértek, aki azt írta, hogy neked nem is igazán van vállalkozói szemléleted egyébként.
#12: azt gondolom, hogy sokat félreértelmezték a #6-os válaszomat, és úgy értelmezik, gőzöm sincs, mihez kezdjek magammal. Nem erről van szó: rengeteg ötletem van, és pl. sokszor álmodozom egy konkrét dologról (egy iskoláról, ahol a szakterülemhez kapcsolódó képzések lennének felnőtteknek, illetve én magam oktatnám azt a néhány eszközt, amihez kifejezetten értek), de más ötletem is lenne.
Ha viszont abból indulok ki, hogy pont ugyanazt csinálnám, mint eddig, csak - egyéni - vállalkozóként, szerződéses formában, annak én nem sok értelmét látnám, mert nem látom, hogy minőségi előrelépés lenne. Persze válogathatnék a munkák között, és pénzben több lenne, de kiszámíthatatlan munkaidővel. Voltak ilyen kollégáim, egyik sem mondta, hogy különösebben jobb lenne így dolgozni (bár volt olyan, aki eléggé lazára vette a munkát, nagyon lassan haladt a fejlesztés, és nem hogy szerződést bontottak volna vele, még meg is hosszabbították, hogy legyen ideje befejezni...). Legfeljebb változatosabbak a feladatok, mert gyakrabban vált az ember munkakörnyezetet, de valahogy az ember mégsem a maga ura.
Nyilvánvaló, hogy pl. egy villanyszerelő számára teljesen más a helyzet, hiszen csak ő van, az ügyfél meg a feladat, de én mást dolgoztam eddig. Itt egy kicsit komplexebb rendszerek vannak. Persze lehet, hogy én idealizáltam túl azt, ahogyan a vállalkozói életmódra utaltak többen korábban, ezért is lettem volna kíváncsi, hogy pontosan hogyan is jutottak el ide emberek. Ilyen szempontból a kérdésem kudarc.
"Ez nem hangzik jól sokaknak, engem motivált, de a lényeg, hogy akármi is volt a feladat, azt már készen kaptam, csak ki kellett találnom, hogyan oldom meg. Ez kissé hiányzik, de azért elvoltam a későbbi, nyugodtabb pozíciókban is, de az mindig frusztrált, hogy a saját ölteteim a fiókban maradtak.
Mint utaltam rá, egy ideje nem sikerül elhelyezkednem, és tegyük fel, a sors tényleg azt akarja már, hogy ezt hagyjam magam mögött, és álljak a saját lábamra, hiszen úgyis annyi ötletem van mindig. Jó, de hogyan kellene, mi lenne az első lépés, mik lennének az első lépések?
Őszintén kíváncsi vagyok a konstruktív válaszokra. Egyébként IT területen van némi tapasztalatom ETL, üzleti intelligencia területen."
Mi ez a sok maszlag?
"Én is alkalmazott vagyok, én úgy indulnék el, hogy keresnék egy céget, ahol 40 órás munkaviszonnyal vállalkozóként tudnék menni"
Ilyen nincs :D
Kicsit nézd át a munkaviszonyokat szerintem mivel ha alkalmazott vagy akkor csak mellékállású vállalkozó lehetsz abban az esetben, ha az alkalmazotti munkaviszonyod kitölti a heti 40 órát.
Amennyiben nem, akkor főállású vállalkozó leszel automatikusan és a munkaviszonyod csak mellékállásnak fog minősülni.
Ez a járulékfizetés miatt nem mindegy, mert amelyik esetben a 40 órás teljesül, az az eset fogja fizetni a teljes havi járulékot, a mellék részesül járulékkedvezményben.
A vállalkozók esetében pedig legtöbbször a vállalkozói szerződés fekteti le a teljesítési határidőt (amire vállalkoztál), de a munkaidő elég ritkán van meghatározva.
Ezért szokták mondani, hogy a vállalkozó munkaideje kötetlen, mehet mint a töketlen :)
(1) Ez a szavakon lovaglás. Ahhoz, hogy tapasztalatot szerezz azzal, hogy könyvelő kell, munkát kell keresni időről-időre, esetleg elkezdj valamit csinálni, teljesen jó, ha van egy főállásod és mellé mellékállást vállalsz.
(2) Nem tudom, hogy hogyan oldják meg a biznisz részét, de nekem több kollégám bedolgozik vállalkozóként nálunk 40 órában, úgy, hogy amúgy egy közös cég alá (is) tartoznak és a cég keresi nekik a munkákat.
17.
Ezt alvállalkozásnak hívják, de ez nem igazi vállalkozás, hanem csak számlás munkavállaló vagy gyakorlatilag ami mégjobban kijátszható, mint egy alkalmazotti jogviszony..
Nem szavakon lovaglás ez, hanem a jogviszonyok fajtái különféle szabályozási módokkal amit nem ártana ismerni, mielőtt valami olyasmi történne amire nem számítasz mert nem ismerted, hogy így is lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!