Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Megteheti a műszakvezető azt,...

Megteheti a műszakvezető azt, hogy nem enged el szabadságra amikor el szeretnék menni, és van is még szabadságom amit kivehetek?

Figyelt kérdés
2023. nov. 1. 08:07
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

10-es vagyok mondok jobbat.

2 évet dolgoztam egy csomagolóanyag gyártó cégnél, és ott úgy dolgoztunk hogy szabira már 3 hónappal előtte szólnod kellett. A műszakbeosztás hetente változott, magyarul 1,2,3 műszakban mikor hogy akarták, de covid alatt 11 óráztunk is, kb csak osztott műszakban nem dolgoztunk egyedül..

Erre egy példa 3 műszakban voltunk és pénteken szólt a főnök, hogy jövőhéten 1 műszakban leszek. Amit elterveztem arra a hétre mind kuka volt mert ő azt mondta. Meg péntek 13:30 kor műszak vége előtt szól hogy szombaton kéne jönni túlórázni. Na ezt 2 év után untam meg, a mai napig így járnak oda az emberek, mint egy darab szemét kb úgy kezelik őket. Nem volt 1 hónapra előre egy normális beosztásod.

2023. nov. 1. 10:19
 12/19 anonim ***** válasza:
#10 Mondom én, hogy szar cégeknél dolgoztál. Keleten élek, de sosem volt ilyen, hogy megmondták, mikor menjek szabira, pedig én is ősszel szoktam menni, mert akkor már nincs se tömeg, se hőség. És rendszerint áprilisig egy nap szabit se vettem ki.
2023. nov. 1. 10:21
 13/19 anonim ***** válasza:
A szabadsagaid jó részével a munkáltató rendelkezik. Sok helyen éppen azért jóval előtte le kell adni, hogy te mikor szeretnél szabadsagra menni.
2023. nov. 1. 11:12
 14/19 anonim ***** válasza:
#11 Szerintem ez viszont szabálytalan egy hónapra előre szólnia kellene a beosztásról. (Bár nyilván, ha nincs más munka, mivel szakszervezet sincs normális nem tudsz mit csinálni).
2023. nov. 1. 11:25
 15/19 anonim ***** válasza:

Persze hogy szabálytalan. Az ember egy fodrászt nem tudo tervezni így. A cég a flexibilitást a dolgozóival oldotta meg. Ha sok volt a meló 3 műszak, ha alig akkor 1. De ez nem normális dolog, hogy ennyire hagyták a vezetőség kiszolgáltatni magát a partnereinek.

2023. nov. 1. 11:34
 16/19 anonim ***** válasza:
Ha valaki az utolsó pillanatban szól, hogy szabadságra szeretne menni, akkor elég nagy rá az esély hogy nemet fognak mondani. Kivéve ha temetésre kell menned. Gondolom van egy munkaszerződésed, olvasd át pontosan hogy mit is írtál alá.
2023. nov. 1. 11:37
 17/19 anonim ***** válasza:

"Ha valaki az utolsó pillanatban szól, hogy szabadságra szeretne menni, akkor elég nagy rá az esély hogy nemet fognak mondani"

Ilyen esetleg az okádék helyeken van. Nem egy esetben reggel szóltam rá a főnökömre hogy aznap nincs kedvem dolgozni mert pl: túl szép idő van és kirándulni vagy napozni támadt kedvem, soha nem fordult elő, hogy visszautasított volna. Arról pedig nem is tudtam hogy a munkáltató rendelkezhet a szabadságaim felett.

2023. nov. 2. 00:04
 18/19 anonim ***** válasza:
#17 Mondjuk azért akkor olyan helyen is dolgozol. Pl. Boltos nehezen teheti meg, hogy reggel úgy dönt inkább kirándul…
2023. nov. 2. 01:22
 19/19 anonim ***** válasza:

Évente 7 munkanap szabadságot köteles a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban – legfeljebb két részletben - kiadni, a többi napról a munkáltató szabadon dönthet. A munkavállalót előzetesen meg kell hallgatni erről és a szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt 15 nappal közölni kell.

Azt a szabadságot, ami felett a munkáltató rendelkezik úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló évenként egy alkalommal, legalább 14 egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzési kötelezettsége alól. Ebbe a 14 napba a heti pihenőnap és a munkaszüneti nap is beleszámít.

Fentiek alapján megtagadhatja a vezető a kért szabadságot. Ha nincs rá oka, akkor csak egy taplóval van dolgod...

Én sem dolgoztam még olyan helyen, ahol nem én határozhattam meg az évi szabadságos napjaimról, hogy mikor vehetem ki. Nyilván volt olyan, hogy egyeztetnem kellett a többi kollégával is, és változtattam rajta, vagy ők változtattak attól függően, hogy a cég érdeke mit kívánt.

Viszont már februárban be kellett tervezni egy táblázatban a leendő szabadságokat. Itt a hosszabb idejűekről volt csak szó, az 1-2 napos soha nem volt probléma.

2023. nov. 2. 05:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!