Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Miért keresnek ilyen rosszul...

Miért keresnek ilyen rosszul jelenleg Magyarországon?

Figyelt kérdés

Most tervezek Szlovákiából Budapestre költözni, és utánanéztem az állásoknak. Albérlet mellett, ez kész vicc. Még szerencse, hogy nem egyedül megyek, egyedül sohasem tudnám fizetni. Mármint nettó 190-200 ezret keresni? Azt hittem égnek áll a hajam. Főleg pincéri állásokat néztem, mert beszélek angolul, spanyolul és franciául (szlovák és magyar mellett). Megkérdeztem egy miskolcon élő gyárban dolgozó ismerősömet, 178 ezerbe jön ki havonta. Mármint, szent ég!

Sohasem gondoltam, hogy valami jót fogok mondani Szlovákiáról, szó szerint soha, de a legrosszabb gyárban, a legeslegrosszabb munkaközvetitőtől, ami csak létezik, még ott is meg fogod keresni a 750 eurót (nettó 280-290). Rengeteg ismerősöm dolgozik gyárban, de sohasem volt olyan, hogy az egész hónap le van dolgozva nekik, 8-órás műszakok, és 750 alatt keresnek. Olyan egyszerűen nem létezik.

Magyarországon ez mindig igy volt? Vagy csak jelenleg ez a helyzet?

2023. okt. 22. 08:48
1 2
 1/20 A kérdező kommentje:
Egy sima pincér pedig becsukott szemmel megkeresi itt a nettó 350 ezret. És nem ilyen hatalmas étteremben, én Párkányban dolgoztam egy kávézóban. Elég kicsi kávézó, a város is elég kicsi és simán ezer euró volt az első fizetésem. (380 nettóban)
2023. okt. 22. 08:51
 2/20 anonim ***** válasza:
81%
Nos, már látod, miért nem éri meg idejönni.
2023. okt. 22. 08:55
 3/20 A kérdező kommentje:
De én szeretnék odaköltözni, mert Budapest annyira szép!
2023. okt. 22. 09:03
 4/20 anonim ***** válasza:
89%
Na most... Egyrészt euró van Szlovákiában, ami az árfolyam különbség miatt nyilván kedvezőbb képet ad, mint a forintban kapott fizetés. Másrészt vendéglátás területén nyugodj meg, biztos hogy 200 ezernél többet fogsz keresni Budapesten, de azt nem írhatják le, hogy 200 nettó + 200 zsebpénz feketén.
2023. okt. 22. 09:14
 5/20 anonim ***** válasza:
84%

"De én szeretnék odaköltözni, mert Budapest annyira szép!"

LoooooL

2023. okt. 22. 10:03
 6/20 anonim ***** válasza:
73%

Alacsony hozzáadott érték.

A termékeket nem itt tervezik, mi csak összeszereljük.

Én mérnökinformatikus vagyok és programozóként dolgozom, de általánosan az ITról is elmondható, hogy csak külföldi cég, főleg amerikai az igazán érdekes dolgokat otthon megoldja és kevésbé fontos dolgokat kiszervezik hozzánk.

Persze, vannak kivételek, de a valóság az, hogy ha globálisan nézzük az ország nagyon pici értéket képvisel és ezért alja munkákat végzünk, mint magyarok.

Tehát szimplán a gazdasági helyzetünk nem engedi meg, hogy nyugati szinten éljenek az emberek.

Az oktatást nem nagyon támogatják, de hozzá be továbbra is a gyárakat, tehát nincsenek reményeim, hogy ez jobb lesz itthon.

Nekem ez teljesen oké, mert igaz, még itthon dolgozom, de külföldre szeretnék bedolgozni, külföldi fizetésért és úgy Magyarországon élni, aminek ez a helyzet kedvez.

2023. okt. 22. 11:29
 7/20 A kérdező kommentje:
Picit bután hangzott ez a "mert Budapest szép" ez csak az egyik ok. A másik, hogy egy picike faluban lakom, és végre szeretnék egy nagy városban lakni. :)
2023. okt. 22. 11:48
 8/20 anonim ***** válasza:
71%

Mondjuk azt hozzá kell tenni, hogy az átlag nem keres nettó 200 körül.

Inkább az alacsonyan keresők hangosak.

KSH adatoknak lehet hinni, akkor most 2023-ban júliusban az átlag kereset nettó 385 ezer, a medián meg 300 körül.

Meg Budapesten ezek a számok magasabbak.

A környezetemben sincs olyan, aki nettó 400 alatt keres Budapesten. Nekem meg első főállásom egyetem után, mint br 850 volt, ami nettó 565 kedvezmények nélkül.

Meg Budapesten az albérletek is 200 ezer körül jönnek ki, az olcsóbbak is rezsivel. Tehát aki 300 ezret keres, az nem engedheti meg magának ezt a luxust, hogy saját lakást béreljen, de elég sokan teszik.

Szóval hiába alacsony itthon a kereset, azért nem annyira, mint azt felvázolod.

Sokan szeretnek panaszkodni és nehezen realizálják, hogy ők szegények, mert mindenki a környezetükben úgy keres.

Unokatestvéremék kicsi városban egy gyárban dologznak és azt hiszik ők "középosztályban" vannak, pedig nagyon nem. Az emberek nem szeretik bevallani, hogy nincsenek jó anyagi helyzetben, szóval nyugi, nem kell attól félned, hogy nettó 200ból kell megélned.

Barátnőm egy Budapesti multiban csak levelekre válaszol és amugy adminisztratív munkátkat végez és nettó 380 a fizetése bármilyen kedvezmény nélkül, szja visszatérítéssel meg nettó 450 körül van ha jól tudom.

2023. okt. 22. 12:01
 9/20 anonim ***** válasza:
100%

(Miért nem Prága inkább? Vagy Bécs? München, Berlin, Hamburg stb…?)

A választ amúgy megírták, a magyar gazdaság egésze a nemzetközi munkamegosztás alacsony hozzáadott értékű komponenseiben vesz részt.

2023. okt. 22. 12:02
 10/20 anonim ***** válasza:
68%
Ennyi nyelven beszelsz es pincer akarsz lenni? Ha ertesz az exelhez sscben 0 tudoassal netto 500-al siman indulsz, aztan par ev mulva mar boven 1m felett...
2023. okt. 22. 13:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!