Hogyan lehet kivenni a segélyt?
Ha jogosult vagy az álláskeresési járadékra, akkor nyilván bármikor megigényelheted, amíg nem lesz másik munkahelyed. Ha a két munkahely között csak 1 nap lenne, amíg állástalan vagy, arra az 1 napra is kérelmezheted a járadék folyósítását.
Ha a neked járó összeget nem "használod fel" maradéktalanul, akkor a maradékot egy összegben kérheted bizonyos feltételek megléte esetén.
Járadékra való jogosultság feltételei:
Az álláskeresővé válást megelőző 3 éven belül legyen legalább 360 napnyi jogosító időd (például munkaviszony). Ha nincs, akkor álláskeresési járadékra sem vagy jogosult. Ha van, akkor minden 10 nap után 1 nap járadék jár. Tehát a minimális 360 nap esetén 36 napig kapsz ellátást, a maximális 90 naphoz legalább 900 napnyi munkaviszony szükségeltetik.
A fel nem használt járadék egyösszegű kérésének feltételei:
Határozatlan időtartamú, legalább napi négy óra munkaidejű munkaviszony létesítése. Ez a munkaviszony nem létesíthető ugyanazzal a munkáltatóval, akitől előzőleg leszámoltál.
Az egy összegben kifizetendő juttatás mértéke a még hátralévő időtartamra járó juttatás összegének 80 százaléka.
Én sem hagynám bent...
Az igénylést megelőző 4 negyedéves átlag bruttód 60%-a a bruttó álláskeresési, de maximum a minimálbér 60%-a.
A fennmaradó összeg 80%-át pedig majd azután igényelheted, hogy hogy lejárt volna a megítélt kb 70 nap. Nekem adtak is anno a munkaügyi központban egy papírt, amit ezután az új munkahelyemen ki kellett töltetnem, és miután beküldtem, egy héten belül meg is kaptam a pénzt.
"Az igénylést megelőző 4 negyedéves átlag bruttód 60%-a a bruttó álláskeresési, de maximum a minimálbér 60%-a."
De ez esetben teljesen lényegtelen, hogy mennyit kerestél, nem? Ha nem minimálbér alatti volt a fizetésed.
Mert amit írtál:
- Az átlag béred 60%
- De nem több mint a minimálbár 60%-a. Utóbbi az erősebb feltétel, ami feleslegessé teszi az első pontot. Nem?
Nem kötözködésképp, csak érteni szeretném.
"mennyi lenne szerinted a max pénz amit kaphatnék?"
1-es válaszoló vagyok.
Az ellátás összegét az álláskeresővé válást közvetlenül megelőző 4 naptári negyedévben elért járulékköteles bruttó jövedelemből számolják ki. Ezt hívják járadékalapnak.
Az álláskeresési járadék napi összege a járadékalap 60 %-a, legfeljebb a jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napi összegének megfelelő összeg.
A 2023. január 1-jén hatályos kötelező legkisebb munkabér (minimálbér)
havi összege: 232.000 Ft,
napi összege: 7.733 Ft.
Tehát a béred alapján meghatározott 60 %-os mértékű ellátásod a fenti havi, vagy napi összeget nem haladhatja meg.
Nyilván ha kisebb összegre jön ki az ellátás, akkor azt fogod kapni.
Tehát a kérdésedre a válasz, maximum havi 232.000 forint összegű ellátást kaphatsz bruttóban. Ezt még terheli 10 %-os nyugdíjjárulék és 15 %-os SZJA levonás alapesetben. A járadék folyósításának időszaka az öregségi nyugdíjhoz szolgálati időnek minősül. A "nők 40" kedvezményes nyugdíjnál nem számít szolgálati időnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!