Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Hogyan lehet kivenni a segélyt?

Hogyan lehet kivenni a segélyt?

Figyelt kérdés
Fel szeretnék majd mondani, és munkahelyet váltani. Úgy tervezem, hogy mire lejàr az 1 hónap amit le kell dolgoznom, addigra màr tudjak egy másik helyen kezdeni. De ha az utolsó napom, és az új munkahelyen való kezdés között kb 1 hét telik el, az elég arra hogy megigényeljem a munkanélkülit, és meg is kapjam egészben? nem szeretnék segélyen élni, csak nem akarom bent hagyni ha màr van rà lehetőség, és nem lenn rossz pénz egyben.
2023. okt. 7. 03:12
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Ha jogosult vagy az álláskeresési járadékra, akkor nyilván bármikor megigényelheted, amíg nem lesz másik munkahelyed. Ha a két munkahely között csak 1 nap lenne, amíg állástalan vagy, arra az 1 napra is kérelmezheted a járadék folyósítását.

Ha a neked járó összeget nem "használod fel" maradéktalanul, akkor a maradékot egy összegben kérheted bizonyos feltételek megléte esetén.

Járadékra való jogosultság feltételei:

Az álláskeresővé válást megelőző 3 éven belül legyen legalább 360 napnyi jogosító időd (például munkaviszony). Ha nincs, akkor álláskeresési járadékra sem vagy jogosult. Ha van, akkor minden 10 nap után 1 nap járadék jár. Tehát a minimális 360 nap esetén 36 napig kapsz ellátást, a maximális 90 naphoz legalább 900 napnyi munkaviszony szükségeltetik.

A fel nem használt járadék egyösszegű kérésének feltételei:

Határozatlan időtartamú, legalább napi négy óra munkaidejű munkaviszony létesítése. Ez a munkaviszony nem létesíthető ugyanazzal a munkáltatóval, akitől előzőleg leszámoltál.

Az egy összegben kifizetendő juttatás mértéke a még hátralévő időtartamra járó juttatás összegének 80 százaléka.

Én sem hagynám bent...

2023. okt. 7. 06:07
 2/12 A kérdező kommentje:
köszönöm a segítséged. 2021 szept. 1-je óta dolgozom, első munkahelyem. Ha január-februàr körül mondok fel, akkor kb a 72-3 napra kapok pènzt? mennyi lenne szerinted a max pénz amit kaphatnék? az első évben elég szarul kerestem, az elején 200-210 ezrek, aztán 250, és a második évtől kezdtem el 300 felett keresni, és fél éve 400 felett. tudom hogy van egy max aminél több nem lehet. és ugye 25 év alatti vagyok, nem tudom ebben az esetben számít e
2023. okt. 7. 06:48
 3/12 anonim ***** válasza:

Az igénylést megelőző 4 negyedéves átlag bruttód 60%-a a bruttó álláskeresési, de maximum a minimálbér 60%-a.

A fennmaradó összeg 80%-át pedig majd azután igényelheted, hogy hogy lejárt volna a megítélt kb 70 nap. Nekem adtak is anno a munkaügyi központban egy papírt, amit ezután az új munkahelyemen ki kellett töltetnem, és miután beküldtem, egy héten belül meg is kaptam a pénzt.

2023. okt. 7. 08:13
 4/12 anonim ***** válasza:
79%

"Az igénylést megelőző 4 negyedéves átlag bruttód 60%-a a bruttó álláskeresési, de maximum a minimálbér 60%-a."

De ez esetben teljesen lényegtelen, hogy mennyit kerestél, nem? Ha nem minimálbér alatti volt a fizetésed.

Mert amit írtál:

- Az átlag béred 60%

- De nem több mint a minimálbár 60%-a. Utóbbi az erősebb feltétel, ami feleslegessé teszi az első pontot. Nem?

Nem kötözködésképp, csak érteni szeretném.

2023. okt. 7. 08:20
 5/12 anonim ***** válasza:
79%
Őszintén nem olvastam túl figyelmesen, csak láttam, hogy felsorolt különböző összegeket, én meg leírtam, hogy hogy számolják ki az összeget. De igen, esetében a minimálbért veszik alapul.
2023. okt. 7. 08:25
 6/12 anonim ***** válasza:
#4 akkor lehet kevesebb is, mint a minimálbér, ha az utóbbi 4 negyedévből 3-ban nem volt jövedelme. Akkor az egy havi minimálbér meg három havi nullának az átlaga minimálbér alatti.
2023. okt. 7. 10:55
 7/12 A kérdező kommentje:
6-os ezt nem értem. mi az hogy az utolsó 4 negyedévből 3-ban nem volt jövedelmem?
2023. okt. 7. 14:01
 8/12 anonim ***** válasza:
A 6os azt írta, HA. Nem feltétlenül rád vonatkozik, de ha valakinek nem volt jövedelme, akkor kevesebbet fog kapni. Neked (valszeg) volt.
2023. okt. 7. 14:05
 9/12 anonim ***** válasza:

"mennyi lenne szerinted a max pénz amit kaphatnék?"

1-es válaszoló vagyok.

Az ellátás összegét az álláskeresővé válást közvetlenül megelőző 4 naptári negyedévben elért járulékköteles bruttó jövedelemből számolják ki. Ezt hívják járadékalapnak.

Az álláskeresési járadék napi összege a járadékalap 60 %-a, legfeljebb a jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napi összegének megfelelő összeg.

A 2023. január 1-jén hatályos kötelező legkisebb munkabér (minimálbér)

havi összege: 232.000 Ft,

napi összege: 7.733 Ft.

Tehát a béred alapján meghatározott 60 %-os mértékű ellátásod a fenti havi, vagy napi összeget nem haladhatja meg.

Nyilván ha kisebb összegre jön ki az ellátás, akkor azt fogod kapni.

Tehát a kérdésedre a válasz, maximum havi 232.000 forint összegű ellátást kaphatsz bruttóban. Ezt még terheli 10 %-os nyugdíjjárulék és 15 %-os SZJA levonás alapesetben. A járadék folyósításának időszaka az öregségi nyugdíjhoz szolgálati időnek minősül. A "nők 40" kedvezményes nyugdíjnál nem számít szolgálati időnek.

2023. okt. 8. 04:36
 10/12 anonim ***** válasza:
Én is mindig kivettem eddig. Asszem ha ki akarod venni 80 százalékát ki lehet egy összegben ha van másik melód.
2023. okt. 8. 08:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!