Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A munkahelyemen van egy...

A munkahelyemen van egy időszak, amikor nem lehet szabadságot kivenni, de szerintem ez jogellenes?

Figyelt kérdés

két hónap van az évben amikor nem lehet szabadságot kivenni, mert ekkor van sok munka.

Persze ez az időszak előre jól meghatározott és ismert, tehát megszervezhető lenne, hogy a munkavállalók ki tudják venni azt a legfeljebb két részletben kivehető 7 napot amit akkor vesznek ki, amikor akarnak, mert a munkáltató köteles nekik kiadni.

Persze most gondolom majd hivatkozni fognak arra hogy ez az időszak a munkáltató gazdasági érdekeit súlyosan és közvetlenül érintő tényező és ezért nem engednek el szabadságra, de ez nem igaz, hiszen mint ahogy írtam ez egy előre ismert és kiszámítható időszak, és a helyettesítések megoldhatóak, lévén hogy kkv-ről beszélünk.

Ettől függetlenül természetesen bizonyos munkavállalók elmehetnek ekkor is szabadságra, ráaádásul van pofájuk sok összefüggő napra elmenni, más meg gürizik és éveken keresztül sínylődik a munkahelyen, amikor mások nyaralnak?

2023. febr. 21. 22:21
 1/10 anonim ***** válasza:
78%
Nem jogellenes. A munkáltató azért veszi fel az embereit, hogy a munka el legyen végezve. Ráadásul ha előre ki van kommunikálva, hogy akkor van sok munka, már miért lenne jogellenes? A szabadságaid 80 %-ával a munkaadó rendelkezik.
2023. febr. 21. 22:34
 2/10 anonim ***** válasza:
88%
Semmi jogellenes nincs benne. Még korrekt is, hogy csak két hónap.
2023. febr. 22. 00:57
 3/10 anonim ***** válasza:
80%
Jelenleg magyarorszagon a munkaltato rendelkezik a szabi 100 szazaleka felett. Tavaly november-decemberbe hoztak ezt be
2023. febr. 22. 06:08
 4/10 anonim ***** válasza:
93%

Minden munkahelyemen úgy lehetett szabadságra menni, ha közben a váltó partnerem dolgozott, mert a feladatot el kell végezni. Szerintem korrekt, hogy a munkáltató előre kommunikálja mely időszakban van szüksége a jelenlétedre.

Egyébként ha ezt a két hónapot jogellenesnek gondolod, mi a véleményed a tanárok munkájáról, akiknek 8-10 hónap fix?

2023. febr. 22. 07:51
 5/10 anonim ***** válasza:
95%

Tanár (is) vagyok. Szorgalmi időszakban csak nagyon indokolt esetben mehetünk szabira, mert valakinek helyettesítenie kell és az nyilvánvalóan nem olyan egyszerű. Én ezt megértem és elfogadom, szabadságolok máskor és nem pampogok, hogy irodista Jucika bezzeg elmehet.

Majd ha nem tetszenek a körülmények felmondok és keresek olyan munkahelyet, ahol nem kötik meg mikor szabadságolhatok.

De van egy rossz hírem, a legtöbb helyen valamilyen kötöttség van. Pl. kötelező nyári és téli leállás, amikor kiadják a szabidat és pont. Vagy minimum egy váltótárssal egyezkedni kell, hogy ki mikor megy, mikor tud a másik a helyedre beugrani. Szóval ha azt nézzük sehol nem fenékig tejfel az élet. :)

2023. febr. 22. 08:54
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem tetszik a dolog, mondj fel és keress olyan helyet, ahol akkor mégy szabira, amikor akarsz.
2023. febr. 22. 10:19
 7/10 NTBS ***** válasza:
100%
Ez teljesen rendben van.
2023. febr. 22. 11:37
 8/10 anonim ***** válasza:
Alapítványi iskola.
2023. febr. 22. 20:12
 9/10 A kérdező kommentje:

3-as

ez nem igy van, ez max az ellenzék felfújta (nem vagyok fideszes am), mert beletettek egy olyat, hogy a korábban 7 napos elutasíthatatlan szabadságkérelmet a munkáltató eltolhatja 60 nappal, ha valami halaszthatatlan munka van. Hogy mi fér ebbe bele, azt majd a bíróságok eldöntik.

De alapvetően van a mt 122 asszem, ami az időtlen idők óta létező paragrafus arról, hogy 7 napot, legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelően KÖTELES kiadni.

KÖTELES.

ha nem adja ki a munkavállaló által kért időpontban, akkor kötelezettségszegés miatt a munkavállaló felmondhatja a munkaszerződést amugy.

Most lett egy új kiegészítés, hogy az előbbi kategóriába eső kérelmeket elodázhatja max 60 nappal a munkáltató, ha közvetlenül és súlyosan érinti gazdasági müködését a munkavállaló szabadsága.

Ebbe a munkáltatók bele fognak magyarázni mindent. De szerintem az, hogy gépsorról az emberek 2%-a hiányzik emiatt 3-4 napra, az nem ez a kategória.

Akkor meg tudom érteni ha van 2-3 embere és tényleg máshogy nem tudnák teljesíteni a munkát.

2023. febr. 26. 22:32
 10/10 A kérdező kommentje:
ráadásul a szabadság elutasításának indoklását és legkorábbi javasolt későbbi időpontját ÍRÁSBAN a kérelem után 15 nappal kell a munkavállalónak megadni.
2023. febr. 26. 22:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!