Hogyan képezze, fejlessze magát az ember, ha...?
Akár mert nincs, vagy nincs megfelelő végzettsége, vagy csak szimplán tapasztalat híján nem tud szert tenni akkora jövedelemre, amiből kijön, vagy netán nem egy helyben áll, rosszabb esetben odavágják, tanulni kellett volna/előbb kellett volna gondolkodni, jobbik esetben tanácsként jön, hogy képezze magát tovább.
De logikusan ha belegondolunk, ördögi a kör, mert ha így se jön ki a pénzéből, akkor hogyan kivitelezze?
Illetve mikor szakítson időt a tanfolyamra, tanulásra, ha egyfolytában dolgozik, és így sincs ideje semmire?
Főleg tegyük fel, még gyerek(ek) is van(nak.)
Általánosságban kérdezem, vagy aki megcsinálta, és sikerrel járt, az hogyan oldotta meg?
És ha hurrá, megvan a papír, de ugyebár nulla tapasztalat, akkor hogyan tovább?
Bár a kérdés általános, és nem a saját helyzetemre éleztem ki, szívesen leírom azt is.
Olyan végzettségem volt, amiben sose dolgoztam.
Amilyen helyeken voltam, oda nem kellett szakirányú végzettség.
3 gyerekem van.
Voltak olyan magánjellegű tevékenységeink, amikből megvolt a bevétel, viszonylag időm is megvolt mindenre, a gyerekekre is + sikeresen elvégeztem egy 2 éves technikusi képzést (amit fel merem vállalni, hogy egy 8 órás munkahely és 3 gyerek mellett az életben nem tudtam volna.)
Mindemellett a jogosítványba is belekezdtem, benne volt 400k, végül nem lett meg, és nem is lesz, de ebbe nem mennék inkább bele.
Az említett technikusi képzésre épülő, magasabb szintű képesítésbe belekezdtem, nyilván ennek is volt költsége. Addig tudtam vele foglazni, amíg nem kényszerültem arra, hogy elmenjek 8 órába dolgozni egy munkahelyre, ami mellett sajnos abba kellett hagynom a tanfolyamot. (Azt hozzáteszem, hogy véletlen sikerült a technikusi végzettséghez köthető munkát találnom.)
Párom szintén a végzettségével tudott elhelyezkedni.
Ketten keresünk annyit, ami bár a szükségleteket fedezi, félretenni, vagy extrára már nem jut.
Idő viszont 0, ami 3 gyerek mellett (ebből egy SNI-s) azért kellemetlen, mert betegség, egyebek esetén segítség nincs, egy orvosi vizsgálatra, vagy hivatalos helyre nem tudok velük elmenni, mert olyan helyen vagyok, ahol az ilyesmi nem fér bele...
(Ez, amit itt leírtam, nem is kimondottan a kérdéssel kapcsolatos, ez már az én logisztikai tragédiám, amibe bele fogok őrülni, mert váltanék, de ahhoz fel kell mondjak, viszont akkor kiesik x idő, ezáltal a pénz is, amit nem tudunk honnan pótolni, ördögi kör.)
"váltanék, de ahhoz fel kell mondjak"
Nem kell addig felmondanod, amíg nem találsz másik munkát. Elég a felmondást csak akkor benyújtanod, ha már a másik helyen biztos ajánlatot kaptál, sőt akár a szerződést is aláírtad velük.
Nyilván azt fontos előre tisztázni (benne van a szerződésedben), hogy mennyi a mostani helyen a felmondási időd és csak utána tudsz majd kezdeni az új helyen.
Nyilván pályázni és interjúkra járni nem könnyű úgy, hogy közben még a régi helyen dolgozol, de azért messze nem lehetetlen. Ha már interjúra hívnak, megpróbálhatsz alkudozni, hogy munkaidőn kívül kelljen menned, vagy legrosszabb esetben csak arra a napra veszel ki szabadságot - akár csak fél/negyed napra, vagy ha már úgyse mész dolgozni, elintézhetsz más ügyeket, amiket munkaidőben könnyebb lehet, mint máskor. Sőt, ha több helyre is behívnak interjúra, akár azt is összeszervezheted, hogy egy nap szabival több céghez mész egymás után interjúkra. Nem mondom, hogy könnyű kivitelezni, de nem feltétlenül lehetetlen. Ha meg sem próbálod, akkor biztosan nem sikerül.
Persze, ha amúgy is azzal küzdesz, hogy nincs időd képzésre, tanulásra, akkor az is lehet egy döntés, hogy felmondasz a munkahelyeden és a felszabaduló időt szigorúan beosztva részben munka keresésre, részben tanulásra, karrier fejlesztésre fordítod.
Ezzel mondjuk gyakori probléma, hogy az ember nem azokra az elvben fontos dolgokra fordítja az idejét, amikre eltervezi, hanem inkább elengedi magát, kiélvezi, hogy nem kell munkába járni, ellazul, de a többi fontos dologgal nem halad úgy. Mindig jönnek más "most épp fontosabb" dolgok, amik kitöltik a megnövekedett szabadidőt.
Éppen ezért általában célravezetőbb, ha az ember a kevés szabadidejét kezdi el beosztani, tanulásra, önfejlesztésre használni, mert a sok kicsi sokra megy és a sok minden más között mindig lehet még egy kis időt találni arra, ami igazán fontos. Ha viszont hirtelen sok idő felszabadul, akkor az nagyon új helyzetet teremt és sokkal nehezebb arra fordítani, amire igazán fontos lenne.
Próbáltam ezt, meg szabit kivenni rá, 2 napot már ellőttem a semmire, mert interjú után nem hívtak vissza.
Olyan meg nem jöhetett szóba sehol, hogy a munkaidőm után, mivel a többi hely is kb úgy van nyitva.
"Persze, ha amúgy is azzal küzdesz, hogy nincs időd képzésre, tanulásra, akkor az is lehet egy döntés, hogy felmondasz a munkahelyeden és a felszabaduló időt szigorúan beosztva részben munka keresésre, részben tanulásra, karrier fejlesztésre fordítod."
Mint írtam, ezt anyagi okok miatt nem tehetem meg.
Jelenleg meg megint belevágni egy teljesen új képzésbe, beleölni a pénzt, amire tudom, hogy nem lenne időm + kapacitásom (a mentális állapotom nagyon sokat romlott, a jogosítvány-téma is összefügg vele) perpill tanulás nélkül is túl vagyok terhelve, csak próbálom elnyomni.
Be akartak utalni pár hetes kezelésre, mikor kiderült 1-2 dolog, de visszautasítottam, szintén a munka miatt. Félek, hogy 2 szék közül a pad alá esek, amit nem szeretnék.
Érthető és nagyon nehéz helyzet (amivel valószínűleg még nagyon sokan küzdenek hozzád hasonlóan).
Sajnos nem nagyon van más lehetőség, mint keresni a megoldást és a lehetőségeket.
Pl. Online tanfolyamok, autodidakta nyelv és egyéb tanulás, amit tudsz a saját tempódban a saját időbeosztásodhoz igazodva csinálni.
Ugyanígy munkában is próbálj meg olyasmit keresni, ami rugalmasan beilleszthető az életedbe. Próbálj meg a környezetedben nézelődni könnyebb alkalmi munkák után. Lomtalanításkor lehordani a lomokat a szintén elfoglalt szomszédnak pénzért, bevásárolni valakinek egy kis apróért. Nyilván ezekért nem kérhetsz túl sokat, de ad pár ötletet, amikből lehet talán tovább indulni és idővel akár komolyabb üzletet felhúzni rá.
Egy csomó egyedülálló nőnek jól jön egy ezermester, aki meghúzza a kilazult csavarokat, felfúr a falra egy polcot, kicseréli az égőket. Sok kis vállalkozó elhavazott, ki se lát a munkából és jól jöhet neki valaki, aki egy kis pénzért besegít a számlák rendezésében, bescannelésében, papírokról számok táblázatba beírásában és egyéb hasonló egyszerűbb adminisztratív munkákban, vagy akár bizonyos fizikai feladatok elvégzéséért is.
Abban is van némi lehetőség, hogy a feleslegessé vált holmikat eladod Marketplace-n, Jófogáson, Vaterán. Persze lehet, hogy nincsenek otthon felesleges holmik, de ilyen háztartással én még nem nagyon találkoztam.
Ha már nincsenek otthon eladható kacatok, akár megpróbálkozhatsz azzal is, hogy megveszel valamit olcsón, hogy aztán eladd drágábban. Ebben persze van némi rizikó, nem szabad túl nagy összegben csinálni, de tudod akár munka mellett is csinálni és idővel akár ki is nőhet belőle valami, ha van egy kis üzleti érzéked.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!