Egy multinál a magyar vezetés miért olyan megalkuvó a külföldihez képest?
Pár multinál már megfordultam, sőt nem is dolgoztam már cégnél, csak nagy multinacionális vállalatoknál.
Ahol dolgoztam, rendszerint nem csak a felső hanem a középvezetés is külföldiekből állt.
Persze, ha a cég régóta volt az országban volt, elkezdtek magyar középvezetőket kinevelni.
Amint a magyar vezetőhöz került a terület, a következők történtek:
-Megnövekedett a bérsávok közötti ugrás ideje.Azaz a magyar vezetésű terület alatt jelentősen hosszabb idő átkerülni junior bérsávból mediorba, mint amit külföldi vezet.
-Növekvő fluktuáció, csökken a munkavállalók megtartására való hajlandóság.Nálunk, volt egy német vezető, ő mindenkit igyekezett maradásra bírni, pénzzel is.Nyilván duplájára nem tudta emelni a bért, de igyekezett.Vagy, volt olyan is, akinek beígért egy projektvezetői pozíciót, ami béremeléssel is járt.Tehát, valahogyan igyekezett összetartani a csapatot, amit vezetett.
Ellenben a magyar menedzserek nem törekednek erre, hanem szinte ráadják a kabátot az illetőre, nem hallgatják meg a problémákat, amik a felmondáshoz vezettek.
Nekem azaz érzésem,hogy sok magyar teper a vezetői állásért, mint egy vakond, de megkapta kb tojik mindenre.
Azért mert egy magyar vezetőnek általában semmi szava nincs a külföldi anyavállalat felé. Pénz nincs, kuss van, teljesítményt hozni kell, mindegy milyen áron. Ez a mai magyar multis munkaerőpiac. Legalábbis gyártás/termelés területen.
Ahol nincs erős szakszervezet (lásd pl. Győri Audi) soha nem lesz komolyabb bérfejlesztés.
Hát... szerintem szocializációs okai vannak, általában botcsinálta vezetőkről beszélünk, nincsenek tisztában vele, hogy ez is egy szakma. A problémák kezelésére szolgáló szabályzatokat ímmel-ámmal lekövetik (ahogy minden szabályzatot, legyen az teljesítményértékelés, -mérés, one-to-one, meeting szabályzat vagy bármi, csak ímmel-ámmal követnek le, kivéve, ha van látnak benne hatalmi vonzatot és potenciált a visszaélésekre), de csak akkor, ha a problémákat elővezető személy ehhez ragaszkodik. Abban a pillanatban viszont ő maga válik A Problémáva, vagy legalábbis Problémás Személlyé. Onnantól valóban ráadják a kabátot, ahogy írtad, minden policy szerinti dolog csak látszattevékenység.
Szerintem egyébként folyamatos rettegésben élnek ezek az emberek, érzik hogy inkompetensek, bármikor megbukhatnak, rettegnek a saját dolgozóiktól. Ez egészen szánalmas, pont az ő példájuk mutatja hogy épkézláb vezetők híjján bárki ülhetne a helyükön, ha akarna, csak általában nem akar.
Az 1-esnek rohadtul nincs igaza.
Egyszerűen itt is megmutatkozik ez a köpedék magyar mentalitás. Amint ráteszi a kezét a cégre a magyar, rögtön jön a munkaerőkölcsönzőkkel való seftelés, trükközés a pótlékokkal, lefele taposás és egyebek. A "vezetőnek" csak a pénz meg a céges autó számít.
Nagy baj, hogy magyarországon kb. sehol nincs expert életpálya, senioritás. Egyedüli fejlődési lehetőség, hogy "vezetővé" válsz, csak akkor emelkedhet a fizetésed, egyébként marad az, amit kialkudtál az interjún, meg az évi 8-10 %-os emelés.
Ahol én eddig voltam ott a "vezetés" kb. mindenhol szimplán inkompetens volt.
Emberek fejlesztése, tényleges menedzselése 0. Volt olyan főnököm, aki a beosztást se tudta normálisan megírni és már mi szóltunk neki, hogy adott napra nem biztos ki kéne adni 4 szabadnapot, mert nem fogjuk bírni...
Nekem eddig csak ilyen vezetőim voltak, aki normális volt 6 hónap után lelépett...
Es azt is ők mondják, hogy kötelező még a recruiter meg munkaerő-kölcsönző cégeket tömködni ugye? Véletlenül sem arról van szó, hogy mondjuk az így kilapátolt pénzből visszaosztanak zsebbe a vezetőknek. Vagy hogy be kell rángatni az embereket 3-4 körös interjúkra úgy, hogy aztán feleakkora bérrel adnak ajánlatot, mint amit a telefonos előszűrésen elmondott az ember.
Amúgy meg köztudott dolog, hogy többet is fizettek volna bizonyos nagy multik itt, csak helyi politikusok rendre intették őket, hogy "ne okozzanak bérfeszültséget"(= ne szívják el a munkaerőt mészáros meg az állami szféra elől).
Jah igen, oda ment azorbán és befenyitete a multikat hogy ne merjetek fizetésemelést adni, mert akkor elmennek az aktatologató semmirekellők az állami szférából!!!!
AZ meg hogy téged berángatnak 3-4körre majd semmibe néznek egyéni szociális probléma, bár ennyi ésszel én is paliba néznélek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!