Vonnak azonnal?
Sziasztok!
Van 2 bebukott hitelem 1 behajtónal. Az 33 % és egyenként veszi le a fizetésemből vagy rögtön 50%-okakat von??
Iletve azt szeretném megkerdezni hogy eddig GYEDen voltam most megyek vissza dolgozni. A bebukott, végrehajtás alá került hitelemről a papírokat tavasszal kaptam meg. Gyedhez nem nyúltak. Vajon most azonnal első fizumból már vesznek le 33 vagy 50 %-ot vagy majd ha egyszer eszükbe jut? (eléjük kerül újra a nevem) inkasszora nincs lehetőségük mert postán érkezik a bérem.
Akkor az a kérdés, hogy végrehajtóhoz került már az ügyed, vagy még követeléskezelőnél (behajtó) van?
Mint írtam, behajtó nem tilthat, végrehajtást nem folytathat. Azt csak végrehajtó teheti meg.
Ha végrehajtónál van az ügyed, akkor még nem adta ki a letiltást, azért nem vontak. Ennyi...
Papírom minden van arról leirva feketén fehéren hogy tiltják a fizetésem 33%-at.
Már 4 hónapja megkaptam.
Most kaptam gyed után elsőre fizetést és nem vontak.
Akkor az probléma - a munkáltatónak.
Ugyanis ha kellett volna tiltania, de nem tette meg, akkor szabályt szegett, és mögöttesként kötelezhető a le nem vont, vagy adott esetben a béredből levont, de a végrehajtónak át nem utalt összeg erejéig. Magyarul: Ha észreveszik és úgy döntenek, hogy mögöttesként kötelezik rá a munkáltatót, akkor a munkáltatóval fizettetik meg azt a részt helyetted.
-> Bírósági végrehajtásról szóló törvény:
"A munkáltató felelőssége
79. § (1) A munkabérre vezetett végrehajtásra vonatkozó kötelesség megszegése esetén a munkáltató a le nem vont összeg erejéig készfizető kezesként felel a végrehajtást kérőnek.
(2) Ha a munkabérre vezetett végrehajtásra vonatkozó kötelességet a munkáltató alkalmazottja szándékosan szegte meg, és a munkáltatótól a le nem vont összeget nem lehetett behajtani, a be nem hajtott összeg erejéig az alkalmazott készfizető kezesként felel a végrehajtást kérőnek."
Nem lehet, hogy valami idő közben történt az ügyedben, és mégsem él a letiltásod, vagy szünetel a végrehajtási eljárás, azért nem vontak?
Ha ilyenről nem tudsz, akkor nagy valószínűséggel a munkáltató tévedett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!