Vonnak azonnal?
Sziasztok!
Van 2 bebukott hitelem 1 behajtónal. Az 33 % és egyenként veszi le a fizetésemből vagy rögtön 50%-okakat von??
Iletve azt szeretném megkerdezni hogy eddig GYEDen voltam most megyek vissza dolgozni. A bebukott, végrehajtás alá került hitelemről a papírokat tavasszal kaptam meg. Gyedhez nem nyúltak. Vajon most azonnal első fizumból már vesznek le 33 vagy 50 %-ot vagy majd ha egyszer eszükbe jut? (eléjük kerül újra a nevem) inkasszora nincs lehetőségük mert postán érkezik a bérem.
Behajtó végrehajtást nem folytathat. Azt csak végrehajtási joggal rendelkező teheti meg.
GYED mentes a végrehajtás alól, azért nem nyúltak hozzá.
Ha még nem tiltotta le a végrehajtó a fizetésed eddig, akkor nagy valószínűséggel akkor fog ez megtörténni, amint észleli, hogy van béred, ami végrehajtható.
Ha már adott ki letiltás, akkor azt a munkáltató/kifizető nyilvántartásba vette és csak arra vár, hogy végrehajtható jövedelmed legyen. Ha ez a feltétel teljesül, már vonnak is belőle.
Több tartozás esetén 50 %-ig terjedhet a letiltás mértéke a 33 % helyett.
Mit jelent a több tartozás?
Ha nem egy végrehajtási joggal rendelkező szerv ad ki letiltást egyszerre.
Példa:
Mondjuk van adótartozásod és a szemétdíjat sem fizetted. Ez a két dolog a NAV-ra tartozik, tehát ők hajtják be. A NAV nem külön ad ki letiltást erre a két dologra, hanem egy iratba foglalva (1. letiltás). Ilyenkor 33 %-ot vonnak, nem többet, pedig több jogcímen is van tartozásod.
Mellette vettél részletre egy mobiltelefont, amit nem fizettél ki. A szolgáltató végrehajtást kért rá, és az ügyed átkerült egy önálló bírósági végrehajtóhoz (ÖBV), aki szintén adhat ki letiltást jövedelemre. A munkáltatódhoz megérkezik az ÖBV letiltása (2. letiltás). Megnézi, hogy milyen jogcímen van tartozásod és megállapítja, hogy ez a tartozás nem előzi meg a NAV által kiadott letiltást. Innentől kezdve 50 %-ot von a nettó fizetésedből. Ebből 33 % megy a NAV-nak, 17 % pedig az ÖBV-nek.
Annyira rendes vagy, hogy nem fizetsz a volt házastársnak gyerektartást. Ő elmegy a bíróságra, a bíróság megállapítja a gyerektartást és letiltatja azt a fizetésedből.
A munkáltatónál ez már a 3. letiltás. Jogszabály szerint a gyerektartás mindent megelőz, így a letiltás a következők szerint teljesül innentől kezdve:
1./ Gyerektartásra megy a volt házastársnak 33 % (vagy fix összeg, attól függ, hogy a bíróság miként döntött).
2./ NAV kap 17 %-ot.
3./ ÖBV vár, hogy átkerüljön legalább a 2. helyre és újra hozzá is folyjon be pénz.
Dehogy semmi ilyesmi.
2 személyi hitel 1 banknál
Nem mondtam, hogy az van, csak egy példát hoztam fel.
"2 személyi hitel 1 banknál"
Akkor az egy eljárásban fog zajlani véleményem szerint, tehát 33 % lesz a levonás mértéke.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!