Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Hogyan jelenjek meg grafikusként?

Hogyan jelenjek meg grafikusként?

Figyelt kérdés

Kb 2 éve elkezdtem Adobe Illustratort használni, utóbbi 1 évben komolyabban és folyamatosan gyártom a fiktív projekteket a portfóliómhoz, egy mostani elég nagyot is ment Behancen,viszont nem nagyon kapok megkereséseket.

Próbáltam facebook csoportba is kirakni műveim és ott azt írták nekem röviden,hogy hülyeség ahogy csinálom és nekem mentor kéne mert a tehetségem meg van hozzá de nem jut el a megfelelő emberekhez.

Valami ötlet? Szívesen csinálom a fiktív projekteket tovább csak egy idő után csak jó lenne már pár ügyfelet szerezni :/

2023. szept. 10. 20:12
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
A marketing is hasznos, de annak sem elég csak a művészibb (bölcsész, kommunikációs) oldala, hanem a gazdasági alapjaival is fontos tisztában lenni - főleg, ha saját vállalkozást akarsz belőle csinálni, nem csak alkalmazottként húzni az igát.
2023. szept. 12. 14:39
 12/16 anonim ***** válasza:

Keress meg az ismeretségi körödben, lakóhelyed környékén kis költségvetésű cégeket, akiknek nincs, vagy nagyon régi, vacak az arculata, logója, weboldala és beszélgess velük, hogy miért nem foglalkoznak ezzel többet.

Nem vagyok az ingyen munka híve, de ha nagyon nem akarnak rá költeni, esetleg felajánlhatod nekik, hogy megcsinálod ingyen (ahogy most is csinálsz magadnak fiktív projekteket) és nekik csak akkor kell kifizetniük, ha tetszik és használni is akarják. Ha nem fizetik ki, akkor ők nem használhatják, neked viszont máris egy fokkal valósabb referencia, mert valós megrendelők számára készült.

Akár arról is tárgyalhatsz velük, hogy termékeikben, szolgáltatásaikban lefogyasztod az ellenértékét. Így nekik kevésé fájó kiadás, neked meg akár még ez is megérheti és mégsem ingyen adod a munkádat.

2023. szept. 12. 14:48
 13/16 A kérdező kommentje:
Igen,viszont ha nem tetszik nekik a logó vagy bármi amit csináltam és a nevük benne van akkor tudom használni referenciaként?
2023. szept. 13. 10:21
 14/16 anonim ***** válasza:

Nyilván állapodj meg velük úgy, hogy használhasd. Ezek a te feltételeid, ezért csinálod. Persze nyilván ne tervezz olyat, amit azért nem akarnak használni, mert sértő, ciki, kellemetlen.

Attól, hogy nem felel meg nekik használatra, te használhatod referenciaként, hogy megtervezted az ő inputjaik alapján. Igazából ez nem arról szól, hogy valós nevek, cégek legyenek benne. Ahhoz csinálhatnád azt is, hogy fogsz valós cégeket és nekik tervezel a tudtuk nélkül kéretlenül új arculatot, amit nyilván nem fognak soha használni, ha nem is tudnak rajta, hogy csinálsz ilyet nekik.

Ez a javaslat, hogy közeli, elérhető, kis cégekkel tárgyalj sokkal inkább az ügyfél kommunikációs kapcsolatok kialakításáról szól. Hogy valós cégekkel beszélgetni kezdj, felkeltsd az érdeklődésüket és ezekből a kapcsolatokból nagyobb eséllyel alakuljanak ki munkák velük, hogy nekik eszükbe juss, ha valakivel beszélgetnek és szóba kerül, hogy pont grafikust kéne ajánlaniuk...

Mivel még nincsenek üzleti kapcsolataid, valahol el kell kezdened kialakítani ezeket. Ismeretlenül és nagy személyes/fizikai távolságból bejutni akármelyik céghez sokkal nehezebb. Ahol ott vagy személyesen, mert épp arra jársz, épp náluk ebédelsz, épp náluk vágatod a hajad, épp tőlük vásárolsz valamit, ott sokkal könnyebb valamilyen kapcsolatot kialakítanod, mert épp ott vagy, épp van velük lehetőséged beszélgetni.

A másik ilyen triviális első lépés az ismerőseid, barátaid, családod megmozgatása. Ők már ismernek téged, jó eséllyel kedvelnek, jót akarnak neked. Ha tudatod velük, hogy mivel foglalkozol, milyen munkákat keresel, akkor lényegesen nagyobb az esélye, hogy az ismerőseid, barátaid, családod érzelmileg érdekelt lesz benne, hogy ajánljon téged, csak mert jót akarnak neked és nekik nem kerül semmibe, hogy ajánljanak. Ha tudatod velük, hogy grafikus vagy, ilyen dolgokat csinálsz, munkát keresel, szolgáltatásokat nyújtasz, akkor lényegesen nagyobb eséllyel eszükbe fogsz jutni, ha nekik ilyesmire van szükségük, vagy másnak kell ajánlani, mint akkor, ha "megkíméled" az ismerőseidet tőle, hogy mivel foglalkozol. Ha nem tudják, hogy grafikus vagy, ha nem osztod meg, hogy mostanában épp milyen munkákat csinálsz, akkor sokkal kevésbé fogsz eszükbe jutni, hogy "jé, a Józsi pont ilyet csinál", miközben lehet, hogy egy csomó ismerősödnek is pont ilyen problémái vannak és rád volna szükségük, hogy meg tudják oldani ezeket a problémákat...

2023. szept. 13. 11:19
 15/16 A kérdező kommentje:

Köszi a hosszú válaszokat, hát megpróbálom amit tudok ,csak nem szeretnék túl kétségbeesettnek tűnni és nyomulni mindenkire és osztogatni szolgáltatásom ingyen.

Erre én is gondoltam viszont így utána olvastam és senki se ajánlja, mert később sokkal nehezebb lesz értékesnek tűnni, elveszti az ember a tekintélyét sztem

2023. szept. 13. 11:53
 16/16 anonim ***** válasza:

Csináld úgy, hogy ne tűnj kétségbeesettnek. Nem kell mindenkire nyomulni, csak akivel akarsz együtt dolgozni. Válogass nyugodtan a lehetőségek között - bár a kérdésed pont arról szólt, hogy nincsenek lehetőségeid, szóval nem tudom, hogy miért és miből is akarsz válogatni, ha eleve nincsenek lehetőségeid???

Nem olvasol figyelmesen. Ne osztogasd ingyen a szolgáltatásodat, az tényleg hülyeség lenne. Dolgozz pénzért! Ehhez viszont olyanokat kell találnod, akik hajlandóak fizetni a szolgáltatásodért. De ha te nem hirdeted, hogy ügyfeleket keresel, munkát vállalsz és nem is tárgyalsz senkivel munkákról, akkor fizetni hajlandó megrendelőket sem fogsz találni sehol.

Várhatod, hogy maguktól rád találjanak és ehhez bármilyen referenciáid lehetnek, attól még munkád nem lesz. Már Harry Ford is megmondta, hogy reklám nélkül csak a bankjegy nyomda képes pénzt csinálni.

2023. szept. 13. 12:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!