Hogyan jelenjek meg grafikusként?
Kb 2 éve elkezdtem Adobe Illustratort használni, utóbbi 1 évben komolyabban és folyamatosan gyártom a fiktív projekteket a portfóliómhoz, egy mostani elég nagyot is ment Behancen,viszont nem nagyon kapok megkereséseket.
Próbáltam facebook csoportba is kirakni műveim és ott azt írták nekem röviden,hogy hülyeség ahogy csinálom és nekem mentor kéne mert a tehetségem meg van hozzá de nem jut el a megfelelő emberekhez.
Valami ötlet? Szívesen csinálom a fiktív projekteket tovább csak egy idő után csak jó lenne már pár ügyfelet szerezni :/
Vicces a példád ,mert pont villanyszerelő a végzettségem. Jelenleg utolsó évem van középsuliban ,mert ez a érettségi évem és felmerült bennem már az ,hogy elmennék művészetis egyetemre,ahol ugye megtudnám szerezni a szakmát papiron is.
Értem ,hogy sokan így gondolják ,hogy telített a piac meg kb mindenki grafikusnak hívja magát, ami részben teljesen igaz.
Viszont ez nem indok ,hogy ne kezdhessem el ezt a szakmát vagy helyezkedjek el benne és tudtommal sokan tévedésben vannak ,hogy autodidakta módú ember pld nem kell senkinek. Szinte sehol se kérik el a végzettséged csak egy király portfólió kell,meg kapcsolat és en úgy érzem utóbbiban van leginkább hiányosságom.
Azért mondják, hogy túltelített a piac, mert így van. Ahogy te is megtanultad (valamilyen szinten) a grafikai programok használatát, úgy ezer számra megtanulták mások is és mindenki tucat számra ismer olyat, aki bármilyen munkát elvállal. A jelentkezők között meg lehet akár találomra is válogatni, annyi jelentkező van.
Ha ez az álmod és mindenképp fel akarod tenni rá az életed, akkor tanulj tovább művészeti irányba és próbálj vele szerencsét. Érdemes viszont (bármilyen szakma) mellé üzleti, gazdasági tanulmányokat is folytatni, hogy ne csak a szakmádhoz érts, hanem ahhoz is, hogy a szakmádból hogyan tudsz megélni. A legtöbb szakember (szinte minden szakmában) azzal küzd leginkább, hogy nem értenek az üzlethez, csak a szakmájukhoz. Emiatt pedig nem tudják a cégüket jól működtetni, megfelelő gazdasági döntéseket hozni árazásról, kiadásokról, befektetésekről, fejlesztésekről, megtérülésről, hitelekről, stb.
Ha egy olyan szakmád van (állítólag a villanyszerelő pont ilyen), amire nagyobb a kereslet, mint a kínálat, ott kevésbé kell küzdeni azért, hogy munkát találj, mert a hiány miatt akár még több munka is megtalál, mint amennyit el tudsz végezni. Erre meg a természetes piaci reakció, hogy ha telítődik a kapacitásod, árat emelsz és dolgozhatsz magasabb díjért kevesebbet is, vagy ugyanannyi munkával többet kereshetsz.
Sőt mivel más konkurensek kapacitásai is leterhelődnek, akár még egymást is ajánlják a konkurensek maguk helyett, mert ami munkát ők nem tudnak elvégezni, azt nekik nem veszteség máshoz küldeniük (főleg, ha emiatt legközelebb is hozzájuk fordul majd az ügyfél, hiszen most is ő ajánlott nekik jó szakembert).
A túltelített területeken viszont iszonyatos versengés megy. Több jelentkező van egy munkára, mint amennyi munka van, így mindenki kapar, hogy megszerezzen egy munkát. Mivel a legtöbb embernek nincs semmi jobb ötlete, hogy miért őt válasszák, a többség árversennyel próbál érvényesülni. Aláígér másoknak, hátha így megszerzi a munkát. Csakhogy mások neki is aláígérnek és a lefelé gyűrűző spirál megállíthatatlan. Mivel sok a pályakezdő, akiket a szülők eltartanak, nagyon sokan azt is megengedhetik, hogy ingyen vállalják a dolgokat, csak hogy legyenek jól hangzó referenciáik. Csakhogy mivel ingyen is egyre többen vállalnak bármit, ezek a referenciák is egyre kevésbé számítanak bárhol és bárkinek, mert a referenciáid miatt sem fognak többet fizetni neked, ha más olcsón/ingyen elvállalja és ezt mindenki tudja is.
Igen, azzal vagy gondban, hogy nem ismersz olyan cégeket, döntéshozókat, akik hajlandók fizetni a munkádért. De ez nem csak azért van, mert nincsenek elég jó kapcsolataid, hanem azért, mert iszonyatos túlkínálat van azon a területen, ahol érvényesülni próbálsz. Pontosan amiatt, hogy irtó könnyű azon a szinten elsajátítani ezt a szakmát, amiben érvényesülni próbálsz. Vagy mozdulj el minél speciálisabb tudást igénylő, nehezen elsajátítható területre, ahol már nincs ekkora verseny, pont azért, mert sokkal nehezebb elsajátítani, vagy keress egy teljesen más területet, ahol eleve nincs ekkora verseny, mert nincs ekkora kínálat munkaerőből (mint például a villanyszerelés és az építőipar többi területe).
Gondoltam arra is ,hogy marketinges egyetemre megyek és azt kb. mindenhol hasznát tudnám majd venni, viszont elég kis esélyt látok arra ,hogy engem felvennének oda,de nyilván megfogom próbálni azt is és akkor majd döntök ,hogy inkább művészeti vagy gazdasági egyetemre menjek.
Villanyszerelést pedig kitünően elvégeztem ,viszont egyáltalán nem érdekel és hidegen hagy. Azért választottam a szakmát ,mert nem volt más ötletem és legjobb barátommal tanultunk tovább.
Ez visszanézve hatalmas hiba, de nem mindenkinek alakul ki a kép ,hogy mi szeretne lenni és mindenki pusholta rám a szakmát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!