Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Átszervezés miatti elküldés?

Átszervezés miatti elküldés?

Figyelt kérdés

1 hónapja elküldtek a pozícióm megszűnése miatt. Most megtudtam, hogy vettek fel másik embert, aki kb ugyanazt csinálja mint én csak más munkakör néven, meg gondolom kevesebb pénzért. Ez így szabályos?

Már új helyen vagyok, de szívesen odacsapnék nekik azért. Vagy nincs értelme, nem nyernék rajta semmit?

Az átszervezés miatti elbocsátás egyik meghatározott oka lehet a munkakörmegszűnés. Munkakör megszűnésére akkor lehet jogszerűen hivatkozni, ha a munkakör ténylegesen és teljes mértékben megszűnik (Mfv. I. 10.057/2016.). A munkakört nem az elnevezése, hanem a munkavállaló által konkrétan végzett tevékenységek alapján kell vizsgálni.

Amennyiben az elbocsátott munkavállaló munkaköre és az átszervezéssel létrejött munkakör között jelentős az átfedés, munkakör megszűnéséről nem lehet szó (BH 2008.28.) . A BH2001. 38. döntése kapcsán rögzítődött az a gyakorlat, miszerint ha az átszervezés során a felmondással érintett munkavállalóhoz hasonló munkakörű munkavállalót alkalmaztak, a bíróságnak különös gonddal kell vizsgálnia a felmondás indokának valóságát.

A munkakör megszűnésével és az új munkakör létesítésével járó átszervezés esetén nem az a döntő, hogy a munkavállaló munkaköre megnevezésének megfelelő munkakör megszűnt-e, hanem kell vizsgálni, hogy az új munkakör nem felel-e meg a munkavállaló korábbi munkakörének.

2023. szept. 7. 14:38
 1/1 xswerdy ***** válasza:
100%
szépen leírtad. A munkáltató általi felmondást indokolni kell, és az indoklásnak valósnak kell lennie. A Te esetedben ez jó eséllyel sérült.
2023. szept. 7. 15:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!