Hogy lehet belőlem adatelemző, data analyst?
Jelenleg egy önkormányzatnál dolgozok pocsék fizetésért, de nincs is piacképes végzettségem, szóval nem kapkodnak értem a munkáltatók. Váltani akarok, csinálni akarok valami értelmeset. Valami nagyot.
Hallottam, hogy mostanában ez egy felkapott munkakör lett és elég jól megfizetik. Releváns képzettségem nincsen. Érdemes lehet elvégezni valami pár hónapos tanfolyamot, pl. a Cubix 12 hetes data analyst képzését? Vagy ezek kevesek hozzá?
Ez egy irodai betanitott munka amihez ugyan kérnek valamiféle könyvelői végzetséget, tanfolyamot
De felvesznek tanítói végzetséggel vagy egy sima éretségivel is
Aki értelmes 2 nap alatt beletanul, aki hülye az meg megy a levesbe.
Rengeteg ilyen "irodai betanitott" munka van ahol képzetlen emberek egész nap a puncijukat vakargatják, meg a magánéletüket tárgyalják kia kolléganőikkel:D
Közigazgatás a CV-ben rosszabb, mint a sok éves állastalanság.
Főleg, ha fidesz érában voltál közizgatásban.
Pedig úgy tudom, hogy ez elég komoly dolog, programozási ismeret, matek, statisztika tudás kell hozzá
Sajnálom. Ez van, elcsesztem az életem.227 ezer nettót kapok.
De ki akarok törni ebből.
Az első teljesen irreleváns dolgot írt, ne hallgass rá. Eleve a kérdező sehol nem említette, hogy tanítói végzettsége lenne. A data analystnek meg semmi köze a könyveléshez, két teljesen különböző szakma. De egyébként sem a könyvelő sem a data analyst nem "betanított irodai munka", ez nem egy asszisztensi vagy back-office pozíció.
Annyiban számít relevánsnak a véleményem/tapasztalatom, hogy mesterdiplomám van közgazdaságtanból és data science-ből is, illetve hasonló területen dolgoztam/dolgozok.
Az, hogy mennyi esélyed van ebben az iparban az ezeken múlik:
1. Mennyire vagy szorgalmas és türelmes, hogy éveket rááldozz az átképzésedre
2. Mennyire van meg benned az erő, hogy még képesítéseket szerezz ha szükséges (akár egyetem akár ilyen tanfolyamok)
3. Milyen érzéked van a matekhoz, informatikához
4. Data és elemzői munkakörökben milyen szinten, mennyire elmélyülten akarsz ezzel foglalkozni.
Már más kérdésnél írtam hasonló választ, de nagyjából összefoglalom amit én tudok és gondolok eddigi tapasztalataim alapján.
Először is, diploma nélkül nehéz lesz interjúkat kicsikarni. Én a helyedben megfontolnám egy egyetem elkezdését, akár estin, akár egy viszonylag könnyű gazdasági képzést is. De ha úgy érzed, hogy egyébként megvan benned az erő és akarat, és jó matekos agyad van vagy jó logikai érzéked, akkor elkezdhetsz megtanulni netről is ingyen programozni. Hamar ki fog derülni, hogy mennyire megy és mennyire van kedved hozzá. Az a helyzet, hogy ha megy akkor általában egy gyorstalpaló tanfolyam már felesleges hozzá, ha meg nem megy, akkor egy gyors tanfolyam sem lesz elég. Ha mégis úgy érzed, jobban menne tanfolyammal mert fogalmad sincs hogyan kéne nekilátni, de egyetemre mégsincs lehetőség, tehetsz egy próbát akármelyikkel.
Nyilván a kereseted miatt korlátozottak az anyagi lehetőségeid, szóval még egy Kürt Akadémiás tanfolyamot sem ajánlanék , mert ezek is már milliós tételek és ehhez képest meg rövidek a tanfolyamok. Az biztos, hogy az IT munkakörök szerintem nehezebbek, de diploma nélkül is van esélyed a területen, viszont egy könnyebb gazdasági területet is választhatnál alternatívaként, csak oda meg kéne legalább egy BGE-s diploma, ami 3 év.
Visszatérve a lényeghez, youtube-on és bármilyen egyéb csatornán rengeteg oktató anyagot találsz, a helyedben először ezeken keresztül kezdenék ismerkedni a területtel, hogy mennyire fekszik. Amire biztosan szükséged lesz, az analitikus gondolkodásmód, matek, statisztika, számítógépes ismeretek/szoftverek kezelése, és bizonyos programnyelvek megtanulása.
Én felbontanám úgy, hogy data területen milyen különböző szintű pozíciók vannak, amiket ismerek.
- Business Intelligence (BI) elemzői szemszögből a legkönnyebb, főleg rendezett adatokból kell kimutatásokat, riportokat, színes grafikonokat készíteni. Általában az üzleti területet segíti, támogatja, bizonyos jelentésekbe kerül bele az output, nem annyira technikai.
- Data Analyst már sok mindent jelenthet, van ahol ez egy erősebb munkakör, van ahol gyengébb. Általában köze van az IT-hoz, és főleg az SQL-hez, de nem mindig kell hozzá komoly matektudás. Az SQL lesz amúgy az egyik leghasznosabb tudás, és sokat tudod netről ingyen is tanulni. Ha már jól megy az SQL, fél sikered van.
- Data Engineer teljesen adatbázis és SQL orientált, elemzői készség nem kell hozzá, de IT oldalról sokat kell tudni az adatbázisokról
- Data Science/ Machine Learning Engineering, ez a legtechnikaibb az összes közül, ez sok cégnél elég hardcore tud lenni. Ide kell a legtöbb statisztikai tudás és elemzés helyett modellezési problémák megoldása a fő feladat.
Én a helyedben a BI és Data Analyst vonalat céloznám egyszerre aztán eldönteném melyik fekszik jobban. Úgy építeném fel, hogy előbb megtanulnék Excelt nagyon jól kezelni, ott már tudsz ismerkedni a programozás alapjaival, függvényeket írni stb. Ha már jól kezeled az Excelt, kb bármilyen back office pozícióra alkalmas vagy ami jobb mint a közigazgatás.
Az Excelt egy VBA nevű programnyelvvel tudod programozni, érdemes kicsit azt is tanulni. A BI területeken leggyakrabban Power BI programot használnak, ami egy Microsoft szoftver, érdemes megtanulni azt is. Ezután pedig az SQL-t tanulnám meg. Itt magát a nyelvet is meg kell tanulni, és az adatbázist is, amiből van nagyon komoly fizetős, pl Oracle, de van teljesen ingyenesen letölthető is, pl MySQL.
Ha ezek már jól mennek, akkor az alap statisztikát érdemes még megtanulni kicsit. Leíró statisztika, korreláció, regresszió, eloszlások stb.
Ez a core tudás, azt hogy ezt honnan, hogyan sajátítod el, már rajtad múlik. Az biztos, hogy 1-2 évbe legalább bele fog telni, míg munka mellett, ilyen fizu mellett, pályát váltva felhúzod magad legalább olyan szintre, hogy tudj is valamit és akkor még nem lesz gyakorlatod sem papírod, amikor éles interjúra kerülne a sor. De meg lehet csinálni. Inkább szenvednék éveket még ezt tanulva, mint hogy közigben kelljen dolgoznom a hátralevő életemben.
Ha dolgozni kell sok helyen SQL-t, powershellt, power BI-t, VBA-t és excelt kérnek.
Vagy van az ügyfélszolgálatos "adatelemző" aki érdemi munkát nem végez csak továbbítja a beérkező kérést másnak.
5-6 jól leírta a lényeget, annyit tennék még hozzá (bár személyesen nem ismerlek) hogy az "ez egy felkapott terület" valószínűleg nem lesz elegendő motiváció, ez még egy alapvetően pénzügyes háttérrel rendelkező és adatokkal régóta foglalkozó embernek sem az.
Viszont, amit tehetsz: egy multi ssc-jébe simán bekerülhetsz adatosabb, elemzősebb munkakörbe. Itt már valószínűleg kell majd egyszerűbb riportokat is készíteni, bonyolultabbakat futtatni, lehet, hogy még csak excelben. Ez elég jó fogódzó és kiindulópont lehet, persze ennek is vannak buktatói és/vagy itt is le lehet ragadni, nem beszélve ennek a világnak a kötelező köreiről, sallangjairól, amik szintén visszahúzhatják az embert.
De, ha a nettó 227-nél több a kezdő célod akkor ez egy jó irány és viszonylag könnyen el is érhető. Minden tapasztalat hasznos, miért pont a közigazgatás ne lenne az. Számomra nem derült ki hogy van-e diplomád, ha nincs, kezdj bele, anélkül nem fog menni.
Le fog fárasztani ez a munka is, ha jól akarod csinálni, ha rosszul akkor meg simán kiszorítanak, szóval ügyesen. De lehet itt is szépen lépdelni, tanulgatni, váltogatni. Többéves projekt mindenképp.
Közigazgatás-szervező diplomám van, sok helyen próbálkoztam, de csak egy önkormányzathoz sikerült bejutnom.
Adatelemzéshez milyen alapképzés lenne jó? Informatikus vagy valami gazdasági?
Az info képzések nehezek. Közgazdaságtan mesterrel írom ezt, hogy nekem is gondot okozott informatikát tanulnom, mert alapvetően más a szoftverfejlesztés mint az elemzés. A fejlesztők mérnöki munkát végeznek, szerintem. Tök jó, ha meg tudod csinálni, de alapvetően egy info képzésen sok olyat fogsz tanulni, aminek semmi köze nem lesz az adatelemzéshez. Magyarországon nem is van még nagyon olyan képzés, ami ezzel foglalkozik. Akik a környezetemben data science-el foglalkoznak azok ilyen területekről jönnek:
1. BCE gazdelemző, quant finance / aktuárius
2. ELTE survey statisztika
3. ELTE alkalmazott matematika
4. szorgalmas economics/finance végzettségűek
5. ritkán gazdaságinformatikusok
6. CEU business analytics
7. külföldön végeztek konkrét data science képzést
8. STEM diplomával magukra szedték a tudást, tehát természettudományos területről jöttek át ezzel foglalkozni, pl bioinformatika és társai
Én ezeket nem ajánlanám egy közigazgatásból átigazolónak. Ha annyira érdekelt volna a téma, már korábban kiképezted volna magad. Most így könnyen beletörhet ebbe a bicskád. Én inkább egy lightos gazdasági képzést javaslok. BGE vagy ha jobb vagy akkor ELTE, és szép kényelmes ütemben megcsinálhatsz egy nemzetközi gazdálkodást, vagy gazdálkodás és menedzsmentet, esetleg marketinget. Ezzel amellett, hogy kapsz némi piacképes gazdasági tudást és egy papírt, biztos hogy fogsz nyerni némi analitikus látásmódot, alap matektudást és Excel készségeket. Ami ugródeszka egy jobb melóhoz, mondjuk egy bankba vagy nagy multinak a gazdasági részlegére. És onnan lassan de biztosan, tovább tudsz építkezni az elemzés felé.
Nem ismerlek, de én egy közigazgatásban dolgozónak pl nem sokat adnék egy info képzésen. Ha fejest ugrasz a mélyvízbe, lehet szinte azonnal belebuksz és el is megy a kedved az egésztől. Válassz valamit ami tetszik, nem full kamu képzés, de azért nem is halnak bele az emberek. És türelmesen tarts ki mellette. Akkor menni fog, és innen számítva 3 év múlva már lehet egy jobb munkahelyed kezdésnek. De azt felejtsd el pl, hogy most elvégzel egy gyorstalpalót 3-6 hónap alatt és el tudsz menni data analystnak.
Egyébként ha kiderülne, hogy az analitika mégsem fekszik annyira, próbálkozhatsz az informatika soft-osabb részével is, pl webfejlesztés. Gazdasági oldalról meg akár a HR, külker, stb is jobb választás lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!