Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A munkahelyeteken az ebédidő...

A munkahelyeteken az ebédidő fizetett vagy fizetetlen? Mennyit kell pluszban ott lennetek?

Figyelt kérdés

Az ebédidőn kívül a ti munkahelyetek mennyi időt biztosít szünetre? És az fizetve van?

Én eddig két különböző munkahelyem dolgoztam. Az első munkahelyemen 9 órában voltam, de persze csak 8-at fizettek. Ott egyszer volt egy félórás ebédszünet és ezen felül 2 vagy 3 15 perces szünet (arra már nem emlékszem), de mindig be volt osztva minden szünet és mindig aznap kaptuk meg a beosztást.

Az új munkahelyemen 8,5 órában vagyok, tehát itt csak a félórás ebédszünetet nem fizetik. Ezen felül van lehetőség 4x10 perc és 2x5 perces szünetre, de a gyakorlatban ez nehezen megvalósítható. Itt sincs fix időpont, de még előre sem kapod meg aznap. Konkrétan úgy van, hogy amikor szeretnél szünetet, akkor kérned kell és egy idő után szólnak, hogy mikor mehetsz. Az ebédszünet is így van. Kicsit furcsa ez nekem.

De máshol biztos vannak hasonló érdekességek. Nyilván a munkáltató nem szereti csak úgy ingyen osztogatni a szüneteket, de régen én azt gondoltam, hogy a 8 órás munkaidőben benne van az ebédidő is, mert a szüleim munkahelyén így volt, szóval amikor elkezdtem dolgozni, meglepően tapasztaltam, hogy ez a legtöbb helyen nem így megy.

2023. aug. 30. 12:21
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk fix havi fizetés van. A munkavégzés teljesítménye nem napi szinten mérhető. Határidők vannak amelyeken belül el kell készülnie dokumentumoknak. Ha ez teljesül akár egész nap is ebédelhetnék senkit nem érdekelne, ugyanúgy megkapnám a fix havi zsozsót.
2023. aug. 30. 12:43
 2/14 anonim ***** válasza:
90%
8,5h úgy és annyi szünetet csinálok, amennyi jólesik
2023. aug. 30. 12:46
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
6 óra a munkaidőm egy nap, ebből 1 óra szünet van, amit úgy veszek ki ahogy akarom. 6 órát fizetnek
2023. aug. 30. 12:53
 4/14 anonim ***** válasza:
91%
Fix havi bérem van, senkit nem érdekel mennyit dolgozom, ha a munka el van végezve.
2023. aug. 30. 13:06
 5/14 anonim ***** válasza:
90%

Amióta én dolgozom, a 2010-es évek eleje óta ez van, sajnos vagy nem sajnos, de nincs benne. Korábbról, akár diákmunkásként nekem is rémlik hasonló. Az igazi szívás ebben számomra hogy sok helyen akkor is benn kell sz**ni 8,5-et ha föl se állok enni. Úgyhogy kénytelen vagyok kimenni, aztán jön a kajakóma, 3-4 órás blackoutok, majd a teljesítményromlás, a fegyelmi eljárások :/

De az is igaz, hogy én se számolgatom már annyira, mennyit dolgozok naponta mint eleinte számolgattam. 8:30 17:00 fixen elérhető vagyok, lehet hogy csak ezután vagy ezelőtt végzek érdemi munkát, tarthatok másfél órás vagy akár 3 perces "ebéd" szünetet is.

Ilyen szempontból mondjuk szerencsés az irodai munka, tudod a weblapokat pörgetni még irodából is, csak a nagy képernyőn menjen az excel, elmehetsz félóránként budiba/vízért/bagózni stb.

2023. aug. 30. 13:16
 6/14 anonim ***** válasza:
100%

Kötetlen munkaidőben dolgozom.

Az ebédidőt sosem számolom.

Ha nincs semmi fennakadás 7-8 órát vagyok bent.

Ha úgy alakul lehet, hogy tízet.

2023. aug. 30. 13:36
 7/14 anonim ***** válasza:
80%

8 órás alkalmazottként 8.5 órát kellett bent lenni, szóval az ebédszünetet nálunk sem fizették. Ezen túlmenően annyi szünetet tarthattunk, amennyit akartunk. Folyamatosan képernyő előtt ültünk, így eleve járt óránként 5-10 perc szünet, a szemünk kímélése miatt.

A covid idején home office-ba kerültünk, azóta is ott vagyunk, itthon úgy osztjuk be a melót, ahogy akarjuk, csak legyen elvégezve a munka. Alapvetően 8-tól 4-ig nem árt elérhetőnek lenni, de ha dolgom van valami hivatalban vagy orvoshoz kell mennem, írok egy e-mailt a főnöknek hogy ettől-eddig nem vagyok gépnél és ennyi. Nem problémáznak rajta.

2023. aug. 30. 13:48
 8/14 A kérdező kommentje:
#1 Szerintem mindenkinél van egy fax havi fizetés.
2023. aug. 30. 14:38
 9/14 anonim ***** válasza:
84%
5 helyen dolgoztam eddig, és csak egynél számoltak bele az ebédszünetet a munkaidőbe.
2023. aug. 30. 15:51
 10/14 anonim ***** válasza:
100%
Ezért kell nézni, hogy mekkora a cég. A hazai KKV-nál általában nem figyelik, csak a meló legyen meg. Ahol meg figyelik, oda nem kell menni.
2023. aug. 30. 16:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!