Pesten miért több a munkalehetőség mint vidéken? Mi az oka?
Mert igaz, hogy nagyobb város több a munkalehetőség. De nagyobb a lakosságszám is. Nem tudom ez mennyire arányos, de az biztos hogy több az ember. Utazás szempontjából is több időt b*szol el utazásra. Mondjuk ott tömegközlekedésen tudsz telefonon ezt azt intézni, mert itt ahol lakok biciklivel tudok csak menni, de akkor is 20-30 perc alatt ott vagyok bárhol, Pesten meg lehet 1 óra is az út.
Na de nem is az út a lényeg, hanem hogy miért könyebb állást találni?
Van itt a professionon 40 hirdetés amire jelentkezik mindegyikre 100 ember. Pesten van 400 hirdetés és mindegyikre jelentkezik 1.000 ember. Most ez csak játék a számokkal, de arányaiban nem ugyanott vagy?
Esetleg ott jobban cserélődnek az emberek? Kevesebb időt töltenek el egy helyen és gyorsabban kell az utánpótlás?
Én jelenleg Békéscsabán élek, volt vagy 10 munkahelyem és nehezen tudok elhelyezkedni. Sajnos csak érettségim van, de itt ugyanaz a néhány cég hirdet és már szinte mindenhol voltam. Amik nincsenek meghirdetve publikus csatornákon azok nem igazán játszanak nálam, de az Pesten sem.
Én most az interneten meghirdetett állásokra gondolok, nem úgy hogy sógor-koma jóbarát.
"Pesten miért több a munkalehetőség mint vidéken? Mi az oka?"
Neked nem az lenne a fura ha az Isten háta mögötti 400 lélekfős Sajókápolnára -ahol semmi nincs- ugyanannyi villamossofőrt, metrósofőrt, bartendert, légiforgalmi irányítót, irodistát keresnének mint egy közel 2 millió fős városba...?
@19 Az egyik 2 millió, a másik 8 millió lakosra. LinkedInen, ahol a normálisan fizető, értelmiségi melókat pakolják még ennél is nagyobb a Budapest-központúság.
A kérdésre is válaszolva: nagyon nem mindegy, hogy milyen szektorról van szó. Gyártásban mérnöki melókra, amit a 18-as válaszban is említenek, adott esetben még jobb ajánlatokat is lehet kifogni, mert drága a telek, nagy gyártelepeket véleményes a város külkerületeiben vagy az agglomerációban fenntartani, ahol meg sok eszkimóra kevés a fóka, ott nem lesz jó a fizu. Budapesten akkor éri meg lakni, ha cégközpontokban dolgozik az ember pénzügyi, szoftveres, folyamatfejlesztési, értékesítői vagy valami vezetői pozícióban, esetleg magasabb beosztású kormánytisztviselő. Simán lehet 1.5 millió nettó feletti alkalmazotti pozíciókat találni megfelelő tudással, plusz itt lehet legváltozatosabban elkölteni a megkeresett pénzt az országban, ami további vonzerő a munkáltatóknak is. Miskolcra nem nagyon fog költözni egy olasz mérnök vagy észt szoftverfejlesztő, Budapestre meg egész jó eséllyel, mert amíg a belvárosi buborékban marad, addig meg tud oldani mindent angolul, meg nem fotózzák a főtéren aggódó akciónyuggerek csak azért, mert teszem azt, fekete a bőrszíne.
Viszont simán itt a legrosszabb tanárnak vagy bármilyen egyéb bértáblás alkalmazottnak lenni, nemkülönben eladónak vagy hasonló minimálbérhez közeli pozícióban dolgozni. Minden drágább a lakhatástól a szolgáltatásokig (csak hogy univerzális valutával számoljunk: egy átlag korsó Pilsner egy nem túl drága helyen 1200-1500 ft és még nem adtál jattot).
Tanárból egy csomó álláshirdetés van itt is.
Én most sima érettségiről beszélek. Olyan hogy bemész valahova és majd betanítanak, szakma nélkül. Itt csak ilyen mosogatás, takarítás, udvaros van.
Biztos vagyok benne, hogy Pesten raktározás, valami sima mezei adminisztrátor vagy összeszerelői munka van. Ami lehet hogy egyeseknek megalázó, de azért szerintem egy fokkal jobb.
Itt is már 1.000 Ft egy sör, egy menü ebéd pedig 2.000 (pár éve még 700-ért vettem). A szolgáltatás valóban, de mondjuk egy PS5 ott is 2kiló felett van mint itt. Csak ott lehet összetudod spórolni. Itt meg olyan 180-200 as fizuk vannak...
"Pesten 1,7 millióan élnek"
Hivatalosan. A valóságban pedig --- bejelentett lakcím nélkül --- még néhányszázezer másik.
Plusz a másik kétmillió bejár vidékről és az agglomerációból.
Szóval, máris min. négymilliónál járunk.
"Simán lehet 1.5 millió nettó feletti alkalmazotti pozíciókat találni megfelelő tudással"
Na ez egy ordas nagy kamu. Persze, el lehet érni, de azért rogadtul nem simán. Ehhez már vezetői pozíció kell, abból sem egy mezei Team Leader, hanem valamilyen felsővezető. Esetleg nagyon senior, nagyon speciális területen lévő szoftverfejlesztő, magánrendrlőben dolgozó orvos, minisztériumi, egyéb állami szervezetek ilyen-olyan vezetői.
De a nettó 1,5-2 milliót nagyon nem dobálják csak úgy az ember után, nem kell elhinni a média hazugságait.
26# de, eléggé... 🥱
A főtéren, nyuggerek által lefotózott, rettegő észt fekete szoftvermérnök históriáján mondjuk hangosan nevettem 😅
Meg hogy legváltozatosabban elkölteni a pénzt... na ja, hazazötykölődik szerencsétlen a Váci Greens-ből, máris 10,000 / hó metróra, rosszabb esetben szutyok pótlóbuszra, 200 az ágyipoloskás VII. kerületi albira, 10 000 / alkalommal számolva kaja meg 1-2 sör per nap a Király utcában 300 / hó, hetente bulika kb ugyanazon a 2-3 Instant jellegű egykaptafa helyen, 20 000 / hétvégével számítva is 90 000 havonta.
Igazán változatos elköltése havi nettó 600 ezer Forintnak 🤣 Miskolcon vagy Debrecenben foglalmam sincs, mihez kezdenék ugyanennyivel... "ja, de" 😀
"Szóval, máris min. négymilliónál járunk."
Amiből 2 millió alvállalkozó, 1 millió meg kényszervállalkozó, 500 ezer nyugdíjjas, és marad max 500 ezer valódi alkalmazott!
Kb ez a Pesti valóság!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!