Pesten miért több a munkalehetőség mint vidéken? Mi az oka?
Mert igaz, hogy nagyobb város több a munkalehetőség. De nagyobb a lakosságszám is. Nem tudom ez mennyire arányos, de az biztos hogy több az ember. Utazás szempontjából is több időt b*szol el utazásra. Mondjuk ott tömegközlekedésen tudsz telefonon ezt azt intézni, mert itt ahol lakok biciklivel tudok csak menni, de akkor is 20-30 perc alatt ott vagyok bárhol, Pesten meg lehet 1 óra is az út.
Na de nem is az út a lényeg, hanem hogy miért könyebb állást találni?
Van itt a professionon 40 hirdetés amire jelentkezik mindegyikre 100 ember. Pesten van 400 hirdetés és mindegyikre jelentkezik 1.000 ember. Most ez csak játék a számokkal, de arányaiban nem ugyanott vagy?
Esetleg ott jobban cserélődnek az emberek? Kevesebb időt töltenek el egy helyen és gyorsabban kell az utánpótlás?
Én jelenleg Békéscsabán élek, volt vagy 10 munkahelyem és nehezen tudok elhelyezkedni. Sajnos csak érettségim van, de itt ugyanaz a néhány cég hirdet és már szinte mindenhol voltam. Amik nincsenek meghirdetve publikus csatornákon azok nem igazán játszanak nálam, de az Pesten sem.
Én most az interneten meghirdetett állásokra gondolok, nem úgy hogy sógor-koma jóbarát.
Sok a külföldi válallkozó, meg a politika holdudvara és cégei is ott vannak.
10 ből 7 munkalehetőség udapesten is csak xar vagy éppenogy eliselhető, de nem jó munkahely, szóval csak a számok szintjén mutat jól.
A 80% a trükközik a ejelentéssel / túlórákkal és a másik 28 módszert nem sorolom még fel itt, vagy egyszerűen nem fzet csak a törvényes miniumot, azt is ritkán fizeti a rendes 8 órára.
Szóval Budapest egykutya a vidékkel, 2006 óta tapasztalom már, akkor költöztem Pestre.
Amióta megszűnt a projekt ahol dolgoztam (X ideig tartott, nem engem küldtek el hanem felszámolták az egészet itt) 98 pozícióra jelentkeztem 15 helyre hívtak be interjúra. 4 helyre vettek fel, abból 1-et el sem vállaltam mert nem volt megfelelő szóval ott az interjún már tudtam hogy nemet mondok. Egyet pár nap után otthagytam mert olyan volt a "rugalmas munkaidő" hogy reggel 5-től este 11-ig bármikor bárki hívhat és neked válaszolni kell. Nekem volt egyből egy ilyen aki hajnalban keltett...
Egyik helyen folyamatos vizsgák voltak, tehát ott meg éjt napalá téve kellett tanulni és nem csak az elején. A 4. hely jó volt viszont nagyon sok veszélyes anyaggal dolgoztam és mivel kisvállalkozó nem foglalkozott a védelemmel, csak hogy haladjunk, termeljünk. A kutya nem ellenőrizte és napi bejelentéssel voltam.
Most egy gyárba jelentkeztem, eddig nagyon tartottam a gyáraktól, de úgy vagyok vele jobb mint a semmi. Meg a munkaidő -tól -ig tart. Nincs olyan, hogy munka után tanulok, nem vagyok kisiskolás. És nincs olyan hogy munka után hív ügyfél vagy a főnök. Innen indulok. Nem vagyok link ember, nem is dohányzok, nem kávézok órákig megcsinálom a feladatot, de mint írtam a munka idő -tól -ig tart szigorúan. Ebből nem engedek, inkább akkor elmegyek mosogatni, udvarosnak vagy pizzafutárnak bármi csak nem akarom hogy magamat köpjem szembe.
Vidéken, tehát ami nem Budapest szerintem jellemzően mezőgazdasági, építőipari meg gyári munkák vannak többségben. Néhány nagyobb (multi) cég vidéki megyeszékhelyeken is tart fenn irodákat, de volumenben nem lehet összehasonlítani Budapesttel. Ha egy külföldi multi cég irodát akar nyitni Magyarországon valamilyen okból kifolyólag, akkor általában Budapesten teszi, vagy legalábbis ott is lesz irodája.
Szóval azért vidéken is van munka, de jellemzően nem pénzügyi vagy IT amit egész nap egy irodában ülve végzel.
Keress egy Békéscsaba méretű kerületet (50-100 fő közt ha jól sejtem), vagy akár Pest megyei települést, esetleg szegényebbet, félreesőbbet, és nézd meg az ottani állásokat. Biztos hogy sokkal jobb a helyzet?
Vagy: ne csak Békescsabán nézz melókat hanem 100 km-es körben (durván 1,5 óra autóút, ennyit Budapest két vége között is el lehet tölteni közlekedéssel) akárhol. Biztos hogy sokkal rosszabb a helyzet?
Értem én a mondandódat, de nincs jogosítványom. A tömegközlekedés meg Pesten olyan hogy ha nem jön a metró jön 5 perccel később.
A szomszéd városba néztem munkát 3 műszakba, és nem lett volna minden műszakra buszom. De még ha nap közben is mész lekésed és fél óra múlva jön a következő.
Az első példa viszont jó volt, annak utána nézek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!