Pesten miért több a munkalehetőség mint vidéken? Mi az oka?
Mert igaz, hogy nagyobb város több a munkalehetőség. De nagyobb a lakosságszám is. Nem tudom ez mennyire arányos, de az biztos hogy több az ember. Utazás szempontjából is több időt b*szol el utazásra. Mondjuk ott tömegközlekedésen tudsz telefonon ezt azt intézni, mert itt ahol lakok biciklivel tudok csak menni, de akkor is 20-30 perc alatt ott vagyok bárhol, Pesten meg lehet 1 óra is az út.
Na de nem is az út a lényeg, hanem hogy miért könyebb állást találni?
Van itt a professionon 40 hirdetés amire jelentkezik mindegyikre 100 ember. Pesten van 400 hirdetés és mindegyikre jelentkezik 1.000 ember. Most ez csak játék a számokkal, de arányaiban nem ugyanott vagy?
Esetleg ott jobban cserélődnek az emberek? Kevesebb időt töltenek el egy helyen és gyorsabban kell az utánpótlás?
Én jelenleg Békéscsabán élek, volt vagy 10 munkahelyem és nehezen tudok elhelyezkedni. Sajnos csak érettségim van, de itt ugyanaz a néhány cég hirdet és már szinte mindenhol voltam. Amik nincsenek meghirdetve publikus csatornákon azok nem igazán játszanak nálam, de az Pesten sem.
Én most az interneten meghirdetett állásokra gondolok, nem úgy hogy sógor-koma jóbarát.
Infrastruktúra oda összpontosul.
Utak, vasút és internet nagy része.
Nem úgy kell nézni, hogy városon belül mennyi idő alatt jutsz el máshova hanem, hogy az országban bárhonnan eljutsz Pestre.
Nem csak emberekre igaz, hanem alapanyagokra és árukra is.
Nézz utána, érdemes. Én ugyanezt játszottam egy időben Szegeddel és egy jól szituált giga kerülettel és végül Szeged nyert. Annyival több lehetőség amott sincs, esetleg másfélék.
Kerületre nyílván (sajnos) alig lehet keresni de meg lehet nézni milyen cégek vannak.
Én is értem mit írsz a metróval de ahhoz szerintem hosszú távok kötélidegek kellenek, hogy csak úgy metrózgasson az ember évekig. Ráadásul "Pest" sem csak a Blahából meg a Nyugatiból áll, nem beszélve Budáról vagy a külkerületekről. Van ahová egyáltalán nem jár metró, 2-3 átszállás eljutni a közismert, forgalmas csomópontoktól stb.
Én laktam metró (nem a 3-as) közelében, 23 ó után nem, előtte is igen ritkásan járt, nem volt igazi alternatíva délutános műszak után sem.
Mindezzel azt akarom mondani hogy kényelmes, jó eljutás, emberhez méltó munkába járas az Budapesten is kiváltság, mázli, vagy gondos tervezés eredménye. Az első héten úgy tűnik úgy hogy jó ötlet volt 40 percre és 2 átszállasnyira munkát vállalni. Aztán egyre kevésbé tűnik annak. Nem véletlenül van annyi frusztrált ember...
És a végére a tuti bölcsesség: lehet hogy több a munka de több a munkanélküli is 😉
Értem én, hogy ott sem tökéletes minden.
De hogy most éhenhalsz itt vagy metrózgatsz évekig ott, melyik a jobb?
Amúgy eddig amiket néztem Pest megyei települések mindengyiknél kevesebb az egy főre eső profession-ön meghirdetett állás.
Volt olyan ahol 31.000 Fős település 63 db hirdetés, itt 57.000 főre 35 db. Nyilván vannak más felületek is, ez most csak egy gyors számolás volt nekem.
Tudom hogy hülyeség ez a 40 perc 2 átszállás.
De ott még mindig tudsz keresni közelebbit, és legalább tudsz enni ruházkodni. Itt minél jobban telik az idő munkanélküliként egyre jobban közelítesz a felé hogy csöves legyél. Öltözködés, rossz minőségű kaják, kaja hiánya, szociális kapcsolatok hiánya stb.
Csak most egy példa ha 40 perc 2 átszállas élsz akkor nem fogják kikapcsolni az internetet ahol nézed az álláshirdetéseket.
A bűncselekmények tényleg elrettentőek.
Viszont a csövesek nem: inkább zavarjon a szag amég átmegyek ott vagy én is az legyek egy életen át?
Azt is érdemes megnézni, hogy ezek milyen munkák. Nyilván tele van a város boltokkal, büfékkel, mindig keresnek eladót, pénztárost, takarítót, biztonsági őrt...stb., de ezek mind szarul fizető, embertelen munkák, és igen, azért hirdetik mindig, mert nem sokáig húzzák benne az emberek.
Értelmiségi munkák esetén én pont azt látom, hogy egyre szarabb a helyzet, nagy a verseny, csomót kell interjúzni, hogy kapj munkát, és a fizetés is szarabb mint vidéken, mert a sok feltóduló tömeg lenyomta. Pont hogy az ilyen eldugottabb helyeken lehet jó pénzt kialkudni, mert ott nagy kincs egy speciális tudással rendelkező ember. Én mérnök vagyok és Pesten nettó 600-nál az atyaistennek sem adnak többet, ezzel szemben a debreceni BMW pl. megadja a nettó 900-at meg sokkal jobb bónuszt+cafeteriát. Békéscsabáról is hallottam már, hogy pl. a Csaba Metal jobb pénzeket ad mint az ilyen Bosch-féle pesti tucatmultik.
Azzal meg legyünk tisztában, hogy az a sok multis hirdetés, amivel tele van a profession, nagy része kamu, csak mutatni kell az állam felé, hogy mennyi új munkahelyet teremtettek a támogatásért cserébe. Vagy fel sem vesznek rá senkit, vagy belső áthelyezéssel töltik be, de a céges policy miatt meg kell hirdetni kifelé is.
Nem több.
A professionon jelenleg 5858 budapesti hirdetés van, vidéki ajánlat pedig 6837.
19
Ezt hogy számoltad ki Einstein??
Békéscsabára 1 állásra 1628 fő jut, Pesten 1 állásra 280, Győrben 386.
De nem is kell ennyire belemenni: Pesten 1,7 millióan élnek. Az ország létszáma kb. 9 millió. Nem az a lényeg, hogy szám szerint melyik a több, hanem arányaiban gondoltam, de ezt eddig az összes többi hozzászóló értette...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!