Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Programozóként van értelme...

Programozóként van értelme gazdasági szakot végeznem?

Figyelt kérdés

Már van diplomám, programozóként dolgozok pár éve. Nem valami adattudós vagyok, vagy AI-os. Cloud technológiákkal foglalkozom, mindenféle fancy framework és keretrendszert ismerve, mert most épp ezzel lehet kb 0 munkával nettó 1 millió feletti fizetésem. Egyelőre nagyon jól elvagyok, viszont látom, hogy ezt nem lehet a végtelenségig húzni. Egyrészt ez a terület egyre inkább elmegy a low-code felé, ami engem nem érdekel. Másrészt 50 évesen már nem fogok tudni lépést tartani minden új dologgal, ezt a kollégáimon is látom, akiket én oktatok huszonévesen.

Ami még érdekel, az a matek és a pénzügy, meg a szervezés, vezetés. Szóval a hosszú távú jövőmet vagy vezető beosztásban látom (manager, nem tech lead), vagy egy olyan helyen programozóként, ami lassabban változik (pl bank-, biztosítási-, befektetési szektor). Emiatt gondoltam arra, hogy elvégezném a pénzügy és számvitel, vagy gazdálkodás és menedzsment szakok valamelyikét. Azonban ez nyilván nem kis vállalás lenne, mivel 3.5, de munka mellett bőven lehet 4 évvel számolni. Kétféle módon lehetne megvalósítani. Az egyik a levelező, viszont akkor vagy életem nem lenne, vagy a munkám rovására menne, vagy rendesen tanulni nem tudnék. A másik a nappali, viszont akkor vissza kéne mennem napi 6, de inkább 4 órás munkába. Utóbbi sokkal közelebb állna hozzám. Viszont meggondolandó, mert ez 4 évet elvesz a programozói karrieremből, és ez egy olyan veszteség, ami nem biztos, hogy kifizetődik.

TLDR: megéri vállalni a sok-sok áldozatot és belekezdeni közel a harminchoz egy 4 éves gazdasági képzésbe? Kifizetődne? Tudnám együtt kamatoztatni a két szak előnyeit?

ui: infós MSc-t nem szeretnék.

2023. aug. 10. 15:03
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
96%

Kontextusa a véleményemnek, én bankban vagyok, adatelemzőnek nem nevezném magam, de gyakran előkerül a vba és a power query szóval egy adatosabb vonal.

Szerintem egy jól fizető sikeres pályára szerintem fölösleges lenne visszaülni egy alapképzésre, főleg nappalin 19 éves gyerekek közé, full más a képzés ritmusa mint amit te ennyi idősen elvárnál. A levelezőben még látok potenciált (főleg hogy a gazdasági szakok a jobb egyeteken se ANNYIRA húzósak), én most így csinálom munka mellett a pénzügy mestert, és full ok, de ami nekem azonnal beugrott, hogy mi lenne, ha egy MBA-t csinálnál? Sztem kb a te élethelyzetedre van kitalálva az egész program, nézz utána.

2023. aug. 10. 15:37
 2/11 anonim ***** válasza:
39%
De miért kéne 50 évesen még dolgozni? Nekem is döguncsi fejlesztői állásom volt elfogadható fizetéssel(2 feletti bruttó amikor kiléptem), de én amit lehetett befektettem és 2 éve, 43 évesen nyugdíjaztam magam.
2023. aug. 10. 15:43
 3/11 anonim ***** válasza:
95%
Tanulni mindig jó ötlet. Én 32 évesen estem neki a PTI szaknak.
2023. aug. 10. 15:47
 4/11 anonim ***** válasza:
32%

Rövid, béna válasz: nem, rohadtul nincs értelme, főleg nem a nappalinak. Kb. időpazarlásnak éreznéd. Levelezőn igen, de az is csak akkor, ha látnád bármi előnyét magának a papírnak, egyéb esetben én inkább végignézném a tantervet és az ajánlott irodalmat, ellátogatnék egy könyvtárba (vagy szétnéznék ncore-n...) és elkezdeném a tantervnek megfelelően olvasgatni a szakirodalmat. Ha ezután úgy érzed, hogy ebben van potenciál és érdekel, akkor esetleg megpróbálhatod iskolai keretek között.

Gazdinfó alapszakon és Msc-n végeztem (az utóbbinak sok értelme nem volt), szóval kaptam valamennyi pénzügyi, számviteli meg tipikus menedzser képzésekből vett fejtágítást, de IT vonalon nagyon kevés hasznát veszem programozóként. Párszor jól jött, hogy legalább alap szinten értem, hogy hogy működik a könyvelés, de ennyi.

2023. aug. 10. 17:11
 5/11 anonim ***** válasza:
90%
#4: mert se nem vagy vezető, se nem kvantitatív területen dolgozol. A kérdezőnek pedig ez a célja
2023. aug. 10. 17:23
 6/11 anonim ***** válasza:
77%
Én mindig azon csodálkozom, hogy Magyarországon mindig at írják, hogy napi 1-2 óra munkával keresnek 1-2 milliókat. Mi külföldön élünk, a férjem egy amerikai cégnek dolgozik, és igaz, hogy nagyon jól keres, jóval többet, mint Magyarországon, de ők keményen dolgoznak. Mondjuk nem is unják a munkát, rengeteg kihívás van, és ők szeretik a sikerélményt.
2023. aug. 10. 19:02
 7/11 anonim ***** válasza:
24%

"#4: mert se nem vagy vezető, se nem kvantitatív területen dolgozol. A kérdezőnek pedig ez a célja"

Na, mert majd marha sok hasznát veszi 10+ év múlva, ha most ül 18-9 évesekkel pár évig és meghallgatja, hogy kell vezetni meg szervezni. :)

2023. aug. 10. 21:06
 8/11 anonim ***** válasza:
65%

"Én mindig azon csodálkozom, hogy Magyarországon mindig at írják, hogy napi 1-2 óra munkával keresnek 1-2 milliókat. "

Ezek mind ilyen multis bullshit pozíciók. 1-2 emberes munkára vannak tizenfős csapatok, végletekig elkent felelősséggel, kb. nullára butított pozíciókkal. Akkor van ebből csak baj, ha az ember kiesik ebből a közegből és utána semmihez sem ért.

2023. aug. 10. 21:07
 9/11 A kérdező kommentje:

"Na, mert majd marha sok hasznát veszi 10+ év múlva, ha most ül 18-9 évesekkel pár évig és meghallgatja, hogy kell vezetni meg szervezni. :)"

Arról szól a kérdésem, hogy ezt valamelyest felmérjem :)

"

»Én mindig azon csodálkozom, hogy Magyarországon mindig at írják, hogy napi 1-2 óra munkával keresnek 1-2 milliókat.«

Ezek mind ilyen multis bullshit pozíciók. 1-2 emberes munkára vannak tizenfős csapatok, végletekig elkent felelősséggel, kb. nullára butított pozíciókkal. Akkor van ebből csak baj, ha az ember kiesik ebből a közegből és utána semmihez sem ért."

Valójában nem. Szerintem elég sok mindenhez értek. Inkább azért van ez így, mert annyira jól kiismertem magam a jelenlegi rendszerben, hogy ami régen 8 órámba telt, az most 1 óra. Persze nőtt a felelősség és többet is várnak tőlem, de ez nem nő akkora mértékben, amekkora mértékben csökken a munkaórákkal töltött időm. Ez általános a programozói szakmában, ha nem projectcégnél vagy. Meg vannak hajtós időszakok, és vannak nyugis időszakok. Ismerek olyat, ahol a fejlesztőt kispadra ültetik 2-3 hétig, vagy akár tovább. Ez neki legális fizetett szabadság, és épp nincs munka, azt csinál, amit akar.

2023. aug. 10. 22:13
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Tanulni mindig megéri, de inkább külföldre "menj" online csinálni a diplomát, csak vizsgázni kell majd főként kirepülni és pénzed is lenne rá. Én matek msc-t csinálok éppen így, mert itthon pl csak nappalin van (IT-ban dolgozok, matekos de nem data science területen). Tudom van levelező képzés, de ezek nevetségesek, mert hétvégente be kell járni azért, hogy utána úgy is otthon tanulj majd mindent...

De nekem az a személyes véleményem és itt vedd figyelembe, hogy matekkal szemben elfogult vagyok:D, hogy ne csinálj ilyen főként magolós diplomát amit otthon is bármikor megtudnál tanulni. Nem megszólni szeretném a gazdaságisokat, de ott is a jól fizető és hiányban lévő területek főként matekosok, csak gazdasági köntösbe bújtatva. A matematika nem fog elévülni a te életedben, sőt, az a tendencia, hogy IT-val ötvözve halálra tudod vele keresni magad és a cégek is kapkodnak érted, mert mindenki utálja tanulni, hiába menne szinte minden programozónak magas szinten.

Meg szerintem még azért is hasznos egy erős matek tudás, mert így BÁRMIT megtudsz tanulni könnyen ami matekra épül, hiszen nem az elmélet a nehéz, hanem a matek. Szóval bármerre is szeretnéd magadat képezni, csak fogsz egy könyvet és megtanulod. A matekot érteni fogod, szóval csak az elmélet kell mellé. Legalábbis én ezt tapasztalom és rohadtul nem vagyok zseni, nagyon messze vagyok attól a szinttől, szimplán csak ugyan úgy sok időt és energiát fektettem a matekba, mint pl a programozásba.

Mégegyszer mondom, ez csak magánvélemény, továbbra is az a fő tanácsom, hogy tanulni megéri csak online csináld külföldi egyetemen.

2023. aug. 12. 00:53
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!