Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Meddig lesz ez így kezdőként?

Meddig lesz ez így kezdőként?

Figyelt kérdés

Jelenleg programozónak tanulok, és van még hátra 1 évem a mesterből. Eddig van kb. 10 hónap munkatapasztalatom, azt is 2 helyről. 7 hónap egyik helyről, és 3 a másikról(ami a jelenlegi).

És azt érzem, hogy semmit sem fejlődök egyszerűen. A napi 8 óra munka kb. Napi 12, mert munka után mindig kell jó pár órát még a feladatokkal foglalkoznom, annyi az új dolog. Plusz hétvégén is tanulok mindig valami újat. A régi helyemen is ez volt. Multinál vagyok, nagyon sok a komplex dolog amit képtelen vagyok átlátni. Egy idő után meg minden feladatnál elvesztem a fonalat.

Olyan elkeserítő ez az egész. Az ember azthinné, hogy egy mester után sokkal "profibb" lesz, de a nagy túrót. Az csak arra jó, hogy felvegyenek valahova, utána kb. Csak olyan dolgok vannak a cégeknél amit az egyetemen sose tanítottak.

Meddig lesz ez így? Mikor lesz egy kicsi rutinom? Ti mikor kezdtetek belejönni a dolgokba? Úgyérzem nem nekem való ez a szakma, és túl buta/hülye vagyok az egészhez. Nemkéne, hogy ennyire lefárasszon agyilag.

2023. aug. 6. 20:34
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
68%

Ne marcangold magad, ha sikerül elvégezni egy mestert, akkor nem vagy buta/hülye. Az pedig természetes, hogy a gyakorlat más, mint az egyetemen tanultak. De más szakmára is igaz ez.

Egyszerűen túl kell élni ezt a szakaszt. Mindenki átment ezen, akármilyen végzettsége is van.

Ne add fel!

2023. aug. 6. 20:40
 2/12 anonim ***** válasza:
43%
Nyilván a gyengébb képességűeknek több energiát kell beletenni, ez minden szakmával így van.
2023. aug. 6. 20:46
 3/12 anonim ***** válasza:
30%
Én nem éreztem ilyet úgyhogy vélhetően tényleg gyenge képességű vagy. Főleg gyakornokként nem kellene hogy nagy falat legyen mert azokra kb a legegyszerűbb, legkönnyebben megcsinálható feladatokat bízzák... erre nem tudok mást mondani, van akinek van érzéke hozzá és van akinek nincs.
2023. aug. 6. 21:58
 4/12 anonim ***** válasza:
90%

Nem tudom, nekem már Bsc alatt diákmunkánál összeállt a kép és nem ijedtem meg komplex nagy kódbázisoktól.

Meg kb 6 hónap után már nem sok új dolog volt, 1 év után meg főleg nem.

... de ez változó, mert van olyan ismerősöm, aki úgy dolgozik egyetem után már 1 éve egy multinál, hogy abszolút semmit sem kell csinálnia, tehát belé még nem verték bele azokat, amit belém.

Viszont én meg egy pici KKVnál kezdtem, ahol 1. héten unit teszteket írtam és 2. héttől kezdve már komplex több modulet átívelő refaktorokat és új featureket csináltam, mert ilyen feladatok voltak a projecten.

Amikor felhoztam, hogy lehet picit nehéz, így kezdésnek, akkor olyan ösztönző mondatokat kaptam, hogy "Teher alatt nő a pálma", viszont ez tényleg azt jelentette, hogy 6 hónap után már nagyon semmi új nem jött velem szembe. Vagyis igen, de nem olyan nagy dolgok, amiket egyedül egy gyors google kereséssel ne tudtam volna megoldani.

2023. aug. 6. 22:21
 5/12 A kérdező kommentje:

Igen sajnos már gyakornokként is nehéznek érzek minden feladatot. És még ezek a feladatok is sokszor 2-3x több időbe telnek nekem, mint a többi gyakornoknak. Tudom, hogy gyenge képességű vagyok sajnos, és azt is hogy amit más megtanul/felfog/megért egységnyi idő alatt, az nekem legalább 3x annyi időbe telik.

Nem tudom mit csináljak. Valószínűleg nemfogok tudni elhelyezkedni a szakmámban miután befejeztem a mestert. Azt se tudom milyen terület lenne nekem ideális. Az hogy buta vagyok, kb. Mindenhol ki fog derülni egy idő után. De pénz meg csak kéne...😔

2023. aug. 6. 22:23
 6/12 anonim ***** válasza:
90%
5# Simán elhelyezketsz. Rengeteg multi van, ahol nem kell megszakani a munkában és a bejutás sem nehéz, mert csak online kell kitölteni pár tesztet, amire meg ott a ChatGPT.
2023. aug. 6. 22:28
 7/12 A kérdező kommentje:

Nálam ez nem volt meg sajnos, az előző helyemen 6 hónap után se láttam át a kódokat. Több ezer soros fájlok, több száz osztályok, egymásra hivatkozva, példányosítva, n db külső service/api, 5 db céges belső repó amibe mindenféle belsős cuccok vannak... nekem ez esélytelen volt. És odatettek egy brainstorm session után, hogy akkor használjak mindent, fejlesszem le ezt a featuret.

Machine learning intern vagyok, úgyhogy egy nagy adag research paper elemzés is hozzátartozik a dolgaimhoz minden nap.

2023. aug. 6. 22:29
 8/12 anonim ***** válasza:
89%

#7 egyszerűen orientálódj más területre. Rengeteg lehetőség van az IT-n belül ahol nem kell annyit programozni: hálózati mérnök, devops mérnök, IT biztonság, Cloud Engineer, Platform Engineer, Site Reliability Engineer stb...

Én backend fejlesztőként kezdtem a karrieremet de váltottam DevOps területre ahol az üzemeltetésen van a nagyobb hangsúly, a fejlesztés része lényegében kimerül a folyamatok automatizálásában (python, bash, kevés SQL). Sokkal nyugisabb, nincsenek sprintek és határidők, az üzembiztonság a lényeges de van hogy egy nap 2 órát sem kell dolgoznom (azt is home officeból) ha minden rendben van. Néha nagyobb release esetén van több munka de az teljesen belefér és jobban is fizet mint a sima fejlesztő

2023. aug. 6. 22:42
 9/12 anonim ***** válasza:
58%
Van egy régi mondás, 10000 óra, hogy szakértő legyél valamiben. Oszd vissza, hogy még elég messze vagy ettől. (Nyilván a pontos számon lehetne vitázni szakmánként, de egy jó arányszám)
2023. aug. 6. 23:08
 10/12 anonim ***** válasza:
58%

Azért a DevOps-nak elég rendesen át kell látnia rendszer szinten a dolgokat.

Én is más irányba orientálódnék a helyedben, akár mobilfejsztés vagy csak frontend.

2023. aug. 6. 23:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!