Kirúghatnak azért, mert egy kolléga visszajön szülési szabadságról?
Szerintem bármikor, bármiért kirúghatnak, ha úgy gondolják, nincs szükség rád.
Nem tudom, hogy divat-e még a Kollektív szerződés. Ha igen, akkor nézd meg, hogy mi van benne a kirúgásról?
Az, hogy visszajön a kolléga nem lehet indok, de ha akarnak, találnak valami más indokot, hogy elküldjenek. Mindemellett, lehet, hogy később lesz még nagyobb munkamennyiség is és előre tervezett volt ez.
Mert amikor szülési szabadságon kell új ember a kieső kolléga helyett, olyankor általában határozott időre veszik fel az új embert.
Határozott vagy határozatlan szerződésed van?
Többnyire határozottal szoktak felvenni embereket ilyen esetben és ha bevált munkaerő, akkor keresnek neki cégen belül másik pozíciót.
Persze simán kirúghatnak....
Miért ne?
Az, hogy nem mondták anno, hogy távollevőt helyetesítesz, csak akkor törvénytelen, ha egyébként ez lett volna a helyzet és emiatt csak határozott időre vesznek fel.
De erről tudnál az első pillanattól fogva + ennek ki kell derülnie a szerződésedből.
De ha ez nincs így, a munkáltató "jogos gazdasági érdek" - re hivatkozva gyakorlatilag kirúghat bárkit bármiért...
Más kérdés, hogy az indokolásnak jogilag meg kell állnia (de ezért van a cégnél jogász vagy dolgozik neki ügyvéd).
Különosen, ha az a helyzet, hogy nincs annyi munka, hogy 2 ember fizuját kitermelje....
Köszönöm a hozzászólásokat. Igen, a következő lépésben megkérdezem a közvetlen felettesemet, hogy mire számítsak; csak kíváncsi voltam objektív véleményekre és mások tapasztalatára.
A szerződésem határozatlan időre szól és nem mondták, hogy csak ennyi időre kellenék, és minden visszajelzés eddig az volt, hogy elégedettek velem és szeretnek velem dolgozni, de elsőre elfogott az aggodalom. Bízom benne, hogy úgy oldódik meg, hogy több munkát tud vállalni így a cég és jut mindannyiunknak :) Köszi mégegyszer mindenkinek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!