Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mit tehetek, ha a postai...

Mit tehetek, ha a postai alkalmazott édesanyám utolsó nyugdíját nem hajlandó kifizetni?

Figyelt kérdés
Édesanyám e hónap elején elhunyt és hó végén megjött a nyugdíja. Én a gyermeke vagyok és 2025-ig szóló meghatalmazással mindig én vettem fel a nyugdíját, mivel idősotthonban élt és én egészítettem ki a nyugdíját a térítési összegre havonta. Ma sajnos megemlítettem a postán, hogy anyu már nem él. Erre az alkalmazott elzárkózott a nyugdíj átadásától és alá akart íratni velem egy nyilatkozatot, hogy a nyugdíjat küldjük vissza! Ezt én nem írtam alá. Hogyan vehetem át a nyugdíjat, ha ebben a hónapban halt meg anyu amelyikre a nyugdíj jogszerűen jár?
2023. júl. 29. 20:19
 1/10 anonim ***** válasza:
73%
Akkor amikor nem akarta kifizetni kellett volna a vezetőt kérni a postán, hátha az egy fokkal értelmesebb lett volna és megértette volna, hogy abban a hónapban amikor bekövetkezik az exitus még jár jogszerűen a nyugdíj. Én írnék egy levelet a nyugdíjfolyósítónak.
2023. júl. 29. 20:55
 2/10 A kérdező kommentje:
Sajnos szombaton nem volt benn vezető, az alkalmazott pedig azt mondta, hogy nem akar miattam a bíróságra járkálni...
2023. júl. 29. 20:57
 3/10 anonim ***** válasza:
81%
A postás szabályosan járt el. Ha lezárul a hagyatéki, akkor megkapod.
2023. júl. 29. 21:06
 4/10 anonim ***** válasza:
66%
Teljesen szabályosan járt el. Az a hagyaték részét képezi.
2023. júl. 30. 03:17
 5/10 A kérdező kommentje:
#3, #4 Honnan vettétek, hogy szabályosan járt el? Az első írta eddig a leghasznosabb választ, őt lepontoztátok. A saját zöldségeteket pedig felértékeltétek. Amíg a postán van a nyugdíj, addig a gyermeke átveheti. Akkor lesz a hagyaték része, ha a posta visszaküldi a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak, tehát a posta ki kell, hogy fizesse, különösen úgy, hogy 3 éve én veszem fel a nyugdíját meghatalmazással. [link]
2023. júl. 30. 04:12
 6/10 anonim ***** válasza:
37%

A postás nem értette a dolgát. Ha netalántán neki lett volna igaza, és mégis kifizeti részedre a nyugellátást, majd kiderülne, hogy az már nem volt jogos (de az volt egyébként), akkor a nyugdíjfolyósító majd visszafizetésre kötelező határozatot hoz róla, amit Te kapsz meg, mert te vetted fel a nyugellátását.

A postás hozzá nem értése miatt most anyagilag egy igen kellemetlen helyzetbe kerültél, hiszen fizetned kell az utolsó részt az idősotthonnak és konkrétan nincs miből, pedig simán felvehetted volna, hiszen az még jár. De ha nem jár, akkor mi van? Az van, amit fentebb leírtam. A nyugdíjfolyósító követelte volna rajtad. Ez az eljárás.

Ha szombaton nem volt bent a vezető, akkor menj be hétfőn és beszéld meg vele. Mondd el, hogy fizetned kell az idősotthonba, ez a fedezet rá, és ha emiatt neked anyagi kárt okoznak, kénytelen leszel beperelni őket. Úgy kedvesen és finoman utaljál rá, hogy nem hagyod magad hülyének nézni. :)

2023. júl. 30. 06:16
 7/10 anonim ***** válasza:
46%

Szerencsés esetben egy másik ügyintéző lesz ott, akinek nem árulod el, hogy anyukád elhunyt és lehet, hogy kifizeti az ellátást.

Én bepróbálkoznék...

2023. júl. 30. 06:18
 8/10 A kérdező kommentje:
#6 Köszönöm! Amit leírtál én szombaton mind elmondtam neki szépen. Miután váltig ellenkezett, utána elmondtam neki csúnyán is. Most ott tartok, hogy sajnos hétfőtől péntekig nem tudok bemenni a postára, mert a munkám külföldre szólít (ebből tudom fizetni az idősotthont), csak szombaton tudok ismét próbálkozni a nyugdíjfelvétellel. Igyekszem telefonon hívni majd a vezetőt, bár ehhez az is kell, hogy felvegyék a telefont...
2023. júl. 30. 06:51
 9/10 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy addigra már visszaküldik a nyugdíjfolyósítónak a pénzt.

Anyukám felvette elhunyt apám nyugdíját, hiába mondtam neki, hogy az már nem jár. A postás erősködött, hogy de jár, vegye át, inkább neki hitt. Azért erősködött, mert akkor neki papírmunkája lett volna, ha nem veszi át. Mondtam anyámnak, hogy ne költse el, mert vissza kell majd fizetnie, ha jön a határozat a nyugdíjfolyósítótól.

Kb. 1 hónap múlva jött is a visszafizető határozat róla.

Egyik postás így, a másik úgy. Mindkettő átesett a ló túlsó oldalára. ;)

2023. júl. 31. 04:15
 10/10 anonim ***** válasza:

Ugyan jár, de a posta már nem fizetheti ki, változott valamilyen szabályozás.

Van erre egy formanyomtatvány, amit ügyfélkapun is ki lehet tölteni, ha egy háztartásban laktatok. Egyébként hagyatékátadó végzés kell.

2023. aug. 27. 22:52

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!