Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Van még, aki mérlegképes...

Van még, aki mérlegképes könyvelő képzésbe kezd manapság? Bővebben lent.

Figyelt kérdés
Könyvelésen gondolkoztam, hogy esetleg erre váltsak..felhívtam 3 képzőhelyet is, hogy szerintük mennyire lesz még időtálló ez a szakma az AI miatt, de a 3-ból 2 inkább elvette a kedvem, mint meghozta volna..persze nem tehetnek ők erről, még mindig jobb, mintha hitegetnének túlbuzgón érvek nélkül. Van, aki szintén ilyenben gondolkodna és el is kezd egy képzést esetleg? Te / Ti mivel győzted / győztétek meg magatok, hogy érdemes még ezt a szakmát megtanulni? Nem tartasz attól, hogy 5 év múlva már nem lesz rá szükség, mert a még nem automatizált részeket is automatizálják? (egyik képzőhely szerint, ha ez is bekövetkezik, tényleg nem lesz már szükség könyvelőre, még ellenőrzés szintjén sem)

2023. júl. 12. 11:45
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
68%

Több startup is rajta van már a jogrendszer keretein belül mozgó AI témán, mivel ennél tökéletesebb, színtisztán szövegalapú, bőségesen és relatíve nyíltan dokumentált terület alig létezik.

Jó lesz az 5-10 évnek.

2023. júl. 13. 14:23
 12/26 anonim ***** válasza:
47%
5: az első egy olyan kérdést fogalmazott meg abban a két sorban, amihez szerinte egy AI túl hülye. Tette ezt egy ömlesztett, általános célú szövegeken tanított, korai verziós ChatGPT válasz alapján. Emiatt ő jól alszik.
2023. júl. 13. 14:27
 13/26 A kérdező kommentje:

11: igen, én is attól tartok ez nem fog kitartani tovább max. 5-10 évnél, sajnos nincsenek nagyon meggyőző érvek az ellenkezőjére, szóval asszem mégsem ez lesz az én utam (sajnos).

12: aha, háát igen, olyan sokszor olvasom azt különböző témákban, hogy az "AI ezt és ezt is rosszul adta válaszul", de mintha nem lenne tök egyértelmű, hogy folyamatosan fejlődni fog, és amit tegnap még nem adott meg helyesen, lehet már holnap tökéletesen tud, erre tehát nem lehet alapozni.

2023. júl. 13. 18:05
 14/26 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező, ennyi erővel szinte semmit nem érdemes tanulni az informatikán kívül.
2023. júl. 13. 18:09
 15/26 A kérdező kommentje:
14: igen azzal tuti nem lehet mellélőni..de azért vannak még más területek is, pl. tartalomgyártás, ápolói szakma, mindenféle coach, stb.. még van sok, de tény, hogy szintén sok meg kiesni látszik hosszútávon..meg elvileg jönnek majd be új szakmák is, ezért egyre inkább az élethosszig tartó tanulás lesz jellemző.
2023. júl. 13. 18:20
 16/26 anonim ***** válasza:
Igen, ezzel egyetértek. Egyébként azt hallottam, hogy az AI a tartalomgyártást is igen csak veszélyezteti.
2023. júl. 13. 18:45
 17/26 A kérdező kommentje:
Lehet vele tematikusan képeket generáltatni, meg különböző effekteket akár gombnyomásra elvégeztetni, amit adott esetben egy grafikus csinált volna meg..ilyen értelemben képes 1-2 mozzanatot, dolgot átvenni az AI, de azért a tartalomgyártás az egy elég kreatív dolog...videó készítésnél pl. csak sablon alapján tud bármit is megcsinálni..nyilván egy olyan cég, amely nem engedhet meg magának szakembert, annak lehet jó lesz az a sablon cucc is (lecserélt képekkel, szövegekkel), mert olcsóbb lesz..de ezzel nincs baj..ami biztos, hogy a tartalomgyártást soha nem fogja tudni kiváltani az AI a kreativitás, mint szükséges skill okán. Különben egyszer csak azt vennénk észre, hogy minden élelmiszer-termék-design egyre hasonlóbb egymáshoz, ugyanígy a politikai plakátok, edzőtermek reklámjai, nyelvképző iskolák kreatívjai és lehetne sorolni az élet minden területét..nem akarnál egy ilyen "sablon" világban élni. ;) És a tartalomgyártásnak nagyon sok területe van. Én maradok amúgy az informatikánál, annál jobbat nem tudok, ami még érdekel is.
2023. júl. 13. 19:31
 18/26 anonim ***** válasza:
100%

Az informatika se olyan betonbiztos, mint hiszed. Nincs olyan szellemi szakma, aminek az emberi munkaerőigényét ne tizedelhetné meg.

Főzni, masszírozni, vezetéket szerelni viszont még egy ideig valószínűleg nem fog. Ha fosol tőle hogy elveszi a munkádat, akkor ne számítógépen pötyörésző pályát válassz, és ne akard megtippelni hogy mely típusú pötyörészést fogja tudni és melyiket nem. Ez a "sose lesz kreatív" szintén hülyeség, már most is kreatív, és még csak nem is nehéz kihozni belőle.

2023. júl. 13. 22:22
 19/26 anonim ***** válasza:
100%

2: nem az a kérdés, hogy mikor fogja teljeskörűen kiváltani a könyvelőket, hanem hogy mikor fogja kiváltani a könyvelők fájdalmasan jelentős részét annak köszönhetően, hogy sok lassú könyvelő helyett kevés gyors dolgozik majd, AI segítséggel.

Ez a "ha nem tud mindent amit én, akkor nem veszélyes a munkámra" nagyon gyakran olvasható, de végtelenül ostoba vélemény.

2023. júl. 13. 23:15
 20/26 A kérdező kommentje:
18: értelek, de az informatika akkor is az egyik legjobb választás. Nézz meg külföldi blogokat, fórumokat, és látni fogod, hogy a szoftverfejlesztés a legutolsók között van, amiket egyáltalán veszélyeztethet az AI..én sok ilyen fórumot megnéztem az elmúlt hónapokban. Ezek nem tippek, hanem a józan ész..a könyvelésre nem látok rá annyira, mint akár a tartalomgyártásra vagy az informatikára, ezért mondom itt rákérdezek. A 11-es válaszoló adta a legkézzelfoghatóbb és logikus választ nekem, ugye hogy igazából szövegalapú területről beszélünk, amit ha a megfelelő logika mentén be tudnak majd ültetni az AI "gondolatvilágába" mint adathalmaz, akkor lehet ennyi volt a szakma. Ez a logika az, ami még nincs meg..hiszen a szövegek, számítások adottak, még ha változhatnak is. Erről a logikáról beszélt a képzőhely ügyintézője is, hogy ha ezt is megoldják, na akkor lehet, hogy "annyi"..én sajnálom ezt, mert amúgy nagy eséllyel elindultam volna ebbe az irányba, de túl nagyok az ellentmondások, és zavaró, hogy ez a terület sima jogszabályokon alapul "csak", nem tudom hol lenne benne az a "rész", amit tuti nem tudna átvenni az AI..hol van benne az a gondolkodási folyamat, ami annyira változó, hogy képtelenség egy logika mentén mintába rakni..még ha naponta változnának a jogszabályok, akkor is megoldható lenne, mert "csak" bele kell építeni a logikába ezt a "naponta változó jogszabály" dolgot, persze ez nem ilyen egyszerű nyilván..és persze bár ne lenne még itt az AI és nem háborgatná az emberiséget..de nekem meg muszáj a jövőmre hosszútávon gondolni.
2023. júl. 13. 23:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!