Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Van még, aki mérlegképes...

Van még, aki mérlegképes könyvelő képzésbe kezd manapság? Bővebben lent.

Figyelt kérdés
Könyvelésen gondolkoztam, hogy esetleg erre váltsak..felhívtam 3 képzőhelyet is, hogy szerintük mennyire lesz még időtálló ez a szakma az AI miatt, de a 3-ból 2 inkább elvette a kedvem, mint meghozta volna..persze nem tehetnek ők erről, még mindig jobb, mintha hitegetnének túlbuzgón érvek nélkül. Van, aki szintén ilyenben gondolkodna és el is kezd egy képzést esetleg? Te / Ti mivel győzted / győztétek meg magatok, hogy érdemes még ezt a szakmát megtanulni? Nem tartasz attól, hogy 5 év múlva már nem lesz rá szükség, mert a még nem automatizált részeket is automatizálják? (egyik képzőhely szerint, ha ez is bekövetkezik, tényleg nem lesz már szükség könyvelőre, még ellenőrzés szintjén sem)

2023. júl. 12. 11:45
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
78%

Múltkor megkérdeztem az AI-t, hogy a derivatívákat lehet-e amortizált bekerülési értéken kimutatni a könyvekben IFRS 9 szerint és helyeselve részletezte hogy igen, igen lehet és kell is.

🤷‍♂️

(Persze ha neked a könyvelés azt jelenti, hogy számlákat meg a bankkivonat szerinti forgalmakat adatrögzíted egy kkv-nál, akkor jogos az aggodalmad)

2023. júl. 12. 12:33
 2/26 anonim ***** válasza:
85%
Az AI még nagyon-nagyon hosszú ideig nem lesz képes átvenni teljeskörűen a könyvelők szerepét. Igen, rengeteg dolgot automatizáltunk már a mai napig, de a szakma nem fog megszűnni, pláne nem öt éven belül. Adatrögzítői szinten valóban kevesebb ember fog kelleni (vagy egyáltalán senki), de a tényleges könyvelési munkára igenis kelleni fog ember.
2023. júl. 12. 12:40
 3/26 anonim ***** válasza:
95%
Hát én baromira sajnálom a konyvelomet 5 hónap alatt kimerítette az áfakeretet ami 12 Misi bevetel.szegeny
2023. júl. 12. 12:40
 4/26 anonim ***** válasza:
100%

AI és az átalányadó...

ChatGPT válasza arra a kérdésre, mi után fizet járulékot az egyéni vállalkozó, számlázott vagy kifizetett összeg után (a válasz totálisan téves): Az átalányadózó számára az adók és járulékok kiszámítása és befizetése a számlázott összeg után történik, függetlenül attól, hogy az összeg már beérkezett-e vagy sem. Ez azt jelenti, hogy az adó- és járulékfizetési kötelezettség akkor is fennáll, ha az átalánydíjat folyósító személy még nem teljesítette a fizetési kötelezettségét az átalánydíjas személy felé. Az átalányadózó a számla kibocsátásakor, illetve a teljesítést követően a számlán feltüntetett összeg után számolja ki és fizeti meg az adókat és járulékokat."

És még egy kamu linket is egy nem létező jogszabályhoz.

A mi jelenlegi adótörvényeink mellett nem kell tőle tartani. Adatrögzítés egy részét lehet automatizálni, mást nem.

2023. júl. 12. 14:44
 5/26 A kérdező kommentje:

1:

úh, fogalmam sincs, mit írtál az első 2 sorban?? :O Szóval igen, én az alsó 2 sorodra gondoltam, mint könyvelés, hiszen inkább ahhoz áll közelebb, nem? (még ugye nem vagyok könyvelő, csak egy kisebb rálátásom van még)

2: de most őszintén, ezt igazából senki nem tudja előre megmondani, nemde? Nekem igazából az a valódi kérdésem e kapcsán, hogy egyáltalán lehetséges lesz-e 100% -ban kiváltani egy könyvelőt AI által..és látod, Te is úgy írtad, hogy "még nagyon-nagyon hosszú ideig nem lesz képes átvenni teljeskörűen a könyvelők szerepét", azaz valamikor majd képes lesz 'teljeskörűen' átvenni a szerepét - ez a bajom, és mi van, ha ez tényleg bekövetkezik 5-10 éven belül..azért ez technológiai fejlődés tekintetében rengeteg de rengeteg idő.. :/ és most szerintem inkább azoknak jobban fejtörés ez, akik szakmát akarnának váltani / kezdeni, hogy egyáltalán érdemes-e könyvelésbe kezdeni..eleve bő 1 év csak maga a képzés..ha teszem azt 8 év múlva már nem fog a kutyának sem kelleni emberi könyvelő munkaerőként, akkor szűk 7 évet tudtam csak benne dolgozni..hát nem tudom, ezért megérné-e, helyette inkább csináltam voltam olyat, ami időtállóbb és esetleg nem is teljesen kiváltható..

Bárkinek van még bármi meglátása, gondolata, nagyon szívesen olvasnám..olyanokat is, akik hozzám hasonlóan most épp ebben gondolkodnának.. Köszönöm!

3: de jó neki! De gondolom ő sem tavaly végzett a suliban. ;)

2023. júl. 12. 14:55
 6/26 A kérdező kommentje:
4: ha Te mondod...ha még többen mondanának ilyesmit, az nagyon jó lenne..
2023. júl. 12. 15:01
 7/26 anonim ***** válasza:
67%

Kettes vagyok. A nagyon hosszú időt, amit írtam, azt ne 5-10 éves távlatba értsd, hanem inkább a tízszeresébe minimum. Egyszerűen a könyvelés, az adóügyek, a különböző szarságok annyira összetettek és bonyolultak, hogy szinte esélytelen ilyen rövid távon kiváltani AI techel. Ezeknél sokkal egyszerűbb és primitívebb munkafolyamatokat sem oldanak meg vele más szakmákban, miért pont ezt váltaná ki teljeskörűen. Nyugodjál bele, ha elvégzed a képzést, akkor nem fog 5-10-20 éven belül kiváltani AI. Ha ügyes vagy, akkor a segítségével egyszerűsítheted a munkádat, de a tényleges könyvelői munkát esélytelen, hogy kiváltsa rövidtávon.

Én komolyan nem értem, hogy az emberek miért félnek ennyire a technológiától. Ráadásul pont egy összetett szakmánál, miért nem a droidmelósok félnek?

2023. júl. 12. 16:26
 8/26 anonim ***** válasza:
100%
Az orvosi diagnosztikát könnyebben kiválthatja mert az egzakt, tudományos alapú, nem jogszabályok meg bürokratikus konstrukciók által formált, hanem állandó igazságokon alapszik, amit az AI jól meg tud tanulni.
2023. júl. 12. 17:19
 9/26 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem felesleges az aggodalmad.

A könyvelés multiknál már most is jórészt gépesített. Tudod pl. mit csinál egy AP (account payable-szállítói) számlakönyvelő?

Nem könyvel. A számlákat diákok fillérekért bescannelik, és a rendszer automatikusan lekönyveli. De! Rengeteg számla elakad, nem olvasható rendesen a számla, tele van a PO, vagy egyáltalán nincs benne a rendszerben a szállító, vagy bármi más probléma lehet. Az AP "könyvelő" ezeket a számlákat próbálja helyére rakni a rendszerben. A legtöbb multinál amúgy elvárt a nyelvtudás, szóval leginkább bölcsészek ülnek ott, és fogalmuk sincs arról mi az a tartozik-követel. Ettől függetlenül, ha nagyobb karriert akarsz elérni egy ilyen helyen a szakirányú végzettségnek örülnek.

De a könyvelők leginkább egyeztetnek, kommunikálnak a társosztályokkal, reconcit csinálnak, stb. Klasszikus értelemben vett könyvelést inkább csak könyvelőirodák csinálnak, de ott is a könyvelőprogramban nem úgy működnek a dolgok, ahogy papíron tanítják.

Ettől függetlenül a mérlegképes végzettség még mindig elég piacképes. De nem sok olyan szakmát tudok, ahol a gyakorlatban is úgy működik a dolog, ahogy az iskolában tanítják. Itt sem úgy megy, ez csak egy alap, amire majd a munkahelyen jön a gyakorlat.

2023. júl. 12. 18:46
 10/26 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem egy multinál akarsz adatrögzítő lenni, akkor úgy készülj, hogy a kisvállalati könyvelés sokkal inkább igényel már adózási-tb-munkaügyi ismereteket, mint számvitelt. És előbbiek nem automatizálhatók.
2023. júl. 12. 19:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!