Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Hogy lehet ilyen kevés pénzből...

Hogy lehet ilyen kevés pénzből megelni?

Figyelt kérdés
Sokan jelentkeznek jogász szakra de ha közvetlenül végzés után csak a minimal bért fizetik akkor hogyan lehet ennyi pénzből megelni ? Budapesten drága az albérlet kellenek kosztumok a munkához ami draga meg az étkezésre is sok pénz el megy . Havi 150.000 ftbol egy jogász nem el még Pesten egy lakást nem tud bérelni. Akkor mi az igaz és mi nem mennyit keres egy palyakezdo tapasztalat nélküli jogász?

2023. júl. 10. 12:54
 1/9 anonim ***** válasza:
31%

Az ismeretségi körömben sok pályakezdő (0-3 év közötti) jogász van, és pont ezzel küzdenek.

Megoldás?

1) nem csak az állami szféra és az ügyvédi irodák léteznek, ahol ez a gyakorlat

2) a többségüket a szülei támogatják (van aki lakást kapott, van aki csak otthon él), vagy jól választanak pasast (ha pasas vagy, akkor pech)

3) Egy végzett jogász már minimum 1db, inkább 2db választáson vett részt. A többségük vagy magasról tesz az egészre, vagy örül, hogy legalább a kormány támogatja a keresztényi értékeket (ugye nem véletlen olyan felkapott a két egyházi jogi egyetem).

Nos, enni adni már nem tud a sok sorosbrüsszellmbtq harc közben a kormány, szóval el kell fogadnod, ez a küzdelem ára :)

2023. júl. 10. 13:03
 2/9 A kérdező kommentje:

nem csak az állami szféra és az ügyvédi irodák léteznek, ahol ez a gyakorlat

Hanem ha nem itt akkor hol lehet elhelyezkedni meg jogi diplomával?

2023. júl. 10. 14:15
 3/9 anonim ***** válasza:
88%

2: Már 1995-ben azt mondták, hogy jogászokkal fognak Dunát rekeszteni, szóval ezt lehet tudni előre. 9 jogi kar volt már akkor is.

Lehet menni közigazgatásba, magánszférába, ahol akármilyen diploma jó, tanítani, stb.

Ez "csak" egy diploma, hogy van agyad és jártasságod társadalomtudományokban.

Tudsz vállalkozni is, stb.

Ha szerzel mellé nyelvtudást, akkor még jobban kinyílnak a lehetőségek.

2023. júl. 10. 16:29
 4/9 anonim ***** válasza:
92%

Havi 150 ezer? Ez honnan jött? A garantált bérminimum nettója majdnem 200 ezer, állami szférában Bp.-n pedig ennél biztos többet kap az ember, inkább 250-300 körül, kezdőként. Azon kívül simán lehet, hogy kap szülői támogatást az elején, vagy egész egyszerűen még otthon él. Egy jogász jó eséllyel közép-felsőosztálybeli család tagja, ahol azért előfordul hogy van egy plusz lakásra való pénz. Vagy akár talált már párt magának, így a havi közös nettó 500-600 ezer is meglehet. Vagy esetleg van más lakótársa, akivel megosztják a költségeket. Esetleg vidékről jár föl naponta, Bp. 100 km-es körzetében gyakori.

Szóval szerintem a legritkább az hogy valaki bérminimummal, egyedül "telibe" nekimegy a fővárosi életnek.

2023. júl. 11. 13:40
 5/9 A kérdező kommentje:
Utolsó a kerdes arra vonatkozott hogy a fizubol hogyan lehet megelni ha nincs se pár se szülői támogatás egyedül a fizetesed
2023. júl. 11. 14:43
 6/9 Justinianus ***** válasza:
100%
Ugyanúgy, ahogyan a hasonló helyzetben lévő nem jogász, úgy fél-egymillió ember az országban.
2023. júl. 11. 16:06
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
4# voltam: kérdező, nem mondtad, hogy senkinek a segítségét nem veszi igénybe az illető. És nem is érdemes ilyet feltételezni, mert az embernek általában van kire támaszkodnia. De ha mégis lenne ilyen, akkor pont ez az ember ügyelne rá, hogy ne nettó 150 ezerért menjen el dolgozni, ami teljes munkaidőben ma már jogellenességet feltételezne. A kérdésed arra is vonatkozott, hogy mennyi az annyi: én 2 éve szakvizsgázott jogászként kaptam nettó 280 ezres ajánlatot pesti irodától, nyilván egy kezdő ennél kevesebb, de a 200 ezret szerintem ma már ők is megütik, nyelvtudással vagy különleges tapasztalattal akár többet is. Hivatalban pedig nettó 300 simán megvan.
2023. júl. 11. 19:22
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

"Hivatalban pedig nettó 300 simán megvan."

Hol? Melyik hivatalban?

Főpolgármesteri hivatalban 5 éves jogi szakvizsgás múltammal nettó 240 ezret kínáltak, úgy, hogy elvárták volna a közbeszezési szakjogászit is, mert a jogi munka mellett még külön közbeszerzések is lettek volna.... amikor mondtam, hogy anyátok pi......át, akkor nekik nem tetszett...

Erre mondtam, hogy ez 2 külön munkakör... van az a pénz, amiért vállalom, de az nem ennyi.... azt mondták, még gondolkodnak... azóta se hívnak...

Mondjuk nem is mennék.. csak már nagyon kéne a meló.

2023. aug. 10. 18:00
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

8#: igazad van, az önkormányzat az tud alacsonyabb lenni. De azért érdemes figyelembe venni, hogy a Kttv.-ben a nyelvvizsga még mindig automatikusan felviszi a bért. Az unalmas hivatali munkaidőben simán tanulgathatsz nyelveket, aztán dől a zsozsó. Persze ehhez kevés hivatalnoknak fűlik a foga. Meg ahol én voltam önk.nél, ott volt plusz két havi bónusz fizetés. Ha a főváros is ad ilyesféle jutalmat, akkor azért a teljes kép máshogy néz ki. Meg a cafeteria is a sima nettón kívül volt. Ezekkel együtt már lehet 300 körül a fizu ott is.

Tőlem anno még a közbesz okj-t várták el vidéken. :) Nem volt rossz terület a közbesz amúgy, csak kissé körülményesek az eljárások, annyira nem hiányzik.

Jól teszed hogy alkudozol, van mozgástér!

2023. aug. 10. 23:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!