Hogyan kezeljem új középvezetőként a problémás munkatásat?
Nagyjából 9-10 hónapja középvezető lettem egy cégnél új munkatársként. A ranglétrán elvileg alattam dolgozik egy kolléga, aki viszont 15 éve a cégnél van. A főnökömmel nagyon jól ismerik egymást, bizalmi kapcsolatban vannak. Én új emberként kettőjük közé kerültem be, és szerintem a kolléga ezt nem hajlandó elfogadni.
A tapasztalatom az, hogy kistinóként kezel. Sajnos az elején elrontottam azzal, hogy ezt a viselkedést humorral kezeltem. Mostanra ez a visszájára fordult. Egyre jobban éreztetni próbálta velem, hogy itt ő van "otthon". A tanácsaimat semmibe veszi. (Utasítást adni nem merek neki, mindent csak "tanácsolok".) Kihasználja azt, hogy ő régebben ismeri a főnökömet mint én.
Passzív agresszív: vicceskedve szólogat be, ami mögött nem humoros szándék áll, hanem sértés. Pl: mikor elhagytam a kulcsomat, utána egy hétig azon "viccelődött" mindenki előtt, hogy nekem senki ne adjon semmit a kezembe, mert én elhagyok mindent.
Szemmel ver. Sértődik, látványosan elfordul szemforgatva. Érezteti a nemtetszését, de a direkt konfliktust általában kerüli, kivéve ha előtte már maga mellé állította a főnökömet az üggyel kapcsolatban. Ez engem általában váratlanul ér, mert akkor beszéli meg a dolgot a főnökömmel, amikor én nem vagyok az irodában. Mikor visszaérek, látszólag a semmiből rögtön egy támadásban találom magam. Még a táskámat sem érkezek lerakni.
Mióta felfedeztem ezt a kapcsolati dinamikát, azóta nem merem őket kettesben hagyni. Az irodán kívüli munkával kapcsolatos teendőimet azóta munkaidő után intézem, tehát túlórázok. Ezt szerintem észrevette a kolléga, mert azóta korábban jön reggel (ugyanis a főnököm is korábban jár, hajnalban kelő típus). Most ott tartok, hogy már hajnalban kelek én is, és későn érek haza. 10-12 órát töltök munkával. Az önbecsülésem romlik, kialvatlan vagyok, tanácstalan vagyok, elkeseredett vagyok. Nincs "szövetségesem", a munkára szükségem van, nem dobhatom csak úgy be a törölközőt.
Persze vannak normális napok is. Hullámzik az egész, a kolléga aktuális hangulatától függően. Nekem is csak akkor van jó napom, ha épp neki jó napja van. Ha ő ballábbal kelt, akkor nekem annyi aznap.
Kérdező, neked nem kell magadra venned a munkatársak viselkedését és nem is kell gondolkodnod ezen. A szavaidból ahogy kivettem, a főnököddel keveset kommunikálsz, javaslom ezen a változtatást.
Egyébiránt a kérdés az hogy a szakmai feladatokkal elégedett vagy-e a cégnél, és ehhez megfelelő anyagi megbecsülés tartozik. Ha elmégy máshová, akkor úgyís ez lesz a döntő, mondom mérnökként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!