Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Hogyan kezeljem új középvezető...

Hogyan kezeljem új középvezetőként a problémás munkatásat?

Figyelt kérdés

Nagyjából 9-10 hónapja középvezető lettem egy cégnél új munkatársként. A ranglétrán elvileg alattam dolgozik egy kolléga, aki viszont 15 éve a cégnél van. A főnökömmel nagyon jól ismerik egymást, bizalmi kapcsolatban vannak. Én új emberként kettőjük közé kerültem be, és szerintem a kolléga ezt nem hajlandó elfogadni.

A tapasztalatom az, hogy kistinóként kezel. Sajnos az elején elrontottam azzal, hogy ezt a viselkedést humorral kezeltem. Mostanra ez a visszájára fordult. Egyre jobban éreztetni próbálta velem, hogy itt ő van "otthon". A tanácsaimat semmibe veszi. (Utasítást adni nem merek neki, mindent csak "tanácsolok".) Kihasználja azt, hogy ő régebben ismeri a főnökömet mint én.

Passzív agresszív: vicceskedve szólogat be, ami mögött nem humoros szándék áll, hanem sértés. Pl: mikor elhagytam a kulcsomat, utána egy hétig azon "viccelődött" mindenki előtt, hogy nekem senki ne adjon semmit a kezembe, mert én elhagyok mindent.

Szemmel ver. Sértődik, látványosan elfordul szemforgatva. Érezteti a nemtetszését, de a direkt konfliktust általában kerüli, kivéve ha előtte már maga mellé állította a főnökömet az üggyel kapcsolatban. Ez engem általában váratlanul ér, mert akkor beszéli meg a dolgot a főnökömmel, amikor én nem vagyok az irodában. Mikor visszaérek, látszólag a semmiből rögtön egy támadásban találom magam. Még a táskámat sem érkezek lerakni.

Mióta felfedeztem ezt a kapcsolati dinamikát, azóta nem merem őket kettesben hagyni. Az irodán kívüli munkával kapcsolatos teendőimet azóta munkaidő után intézem, tehát túlórázok. Ezt szerintem észrevette a kolléga, mert azóta korábban jön reggel (ugyanis a főnököm is korábban jár, hajnalban kelő típus). Most ott tartok, hogy már hajnalban kelek én is, és későn érek haza. 10-12 órát töltök munkával. Az önbecsülésem romlik, kialvatlan vagyok, tanácstalan vagyok, elkeseredett vagyok. Nincs "szövetségesem", a munkára szükségem van, nem dobhatom csak úgy be a törölközőt.

Persze vannak normális napok is. Hullámzik az egész, a kolléga aktuális hangulatától függően. Nekem is csak akkor van jó napom, ha épp neki jó napja van. Ha ő ballábbal kelt, akkor nekem annyi aznap.

2023. jún. 21. 14:53
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
Ez megint olyan alfahímes dolog, mint fentebb. Máshogy vélekedek erről. A tiszteletet, ha veréssel csikarom ki az szerintem nem tisztelet, hanem félelem és az más. Amúgy sem tenném meg. Olyan főnök szeretnék lenni, amilyen főnököt én is szeretnék magamnak. Olyan, akivel lehet beszélni, lehet javaslatokat tenni. Persze ennek hátránya, hogy így lesz olyan aki bepróbálkozik azzal, hogy elnyomjon. De az ilyen kollégákat el kell bocsátani. Rontják a munkamorált. Most viszont felettem is van még egy vezető, akivel jóban van a kolléga, tehát ez nem működik, hogy elbocsátom. Pedig a legjobb az lenne, hogy személyes ellentétre való hivatkozással megválnánk egymástól. De így hogy? Mi lett volna, ha az Ön kollégája személyes jóbarátja a Dékánnak vagy a Rektornak? Mi van, ha neki hatalmában állt volna, hogy furmányosan elbocsátassa magát valakivel, aki az Ön főnöke. Netalán a háta mögött az egész tanszéket Ön ellen fordítja, passzív-agresszív módon. Vannak ennek buktatói. Úgy gondolom, hogy valóban határozottabbnak kell lennem, de ilyen Oktogonra hívásos módon. Most inkább azon gondolkozom, hogy a vezetővel próbálok beszélni erről a problémáról. Talán megkérem, hogy legközelebb ha hall rólam valamit, akkor azt hármasban beszéljük meg, ne az egész iroda előtt. Vagy megkérem, hogy mondja legközelebb azt a kollégának, hogy velem beszélje meg a problémát, és ő ne avatkozzon közbe. Valami ilyesmire gondolok így elsőre. Innen lehet még tovább gördíteni utána.
2023. jún. 21. 17:22
 12/17 A kérdező kommentje:
Javítás** "nem ilyen Oktogonra hívásos módon."
2023. jún. 21. 17:24
 13/17 NTBS ***** válasza:
100%
Próbálj vele beszélgetni.
2023. jún. 21. 18:11
 14/17 anonim ***** válasza:
100%
Én is azt javaslom, hogy először a te feletteseddel beszélj,értesd meg vele a problémát, ő pedig beszéljen a beosztottaddal. Ha ez nem működik, akkor egyszerre mindkettőjüket hívd össze és hármasban beszélgessetek. Tedd világossá a beosztottad számára, hogy hálás vagy a segítségért amit az elejét nyújtott a cég megismerésében, de te vagy a felettese, a vezetést bízza rád. És igenis utasítsd. Ha leáll vitatkozni, akkor pedig megbeszélhetitek, hogy az most vezetésbeli vagy cégbeli kérdés, és kinek van nagyobb rálátása a területre. Ami meg a piszkálódásait illeti, nyilvánosan szólítsd fel, normális hangnemben de határozottan, hogy fogja vissza magát, és a hazugságait.
2023. jún. 22. 05:42
 15/17 anonim ***** válasza:
100%
Ez a "középvezető" megnevezés amúgy is csak valami szimbolikus dolog, attól még nem jelenti, hogy te vagy a főnöke. Nem innen megközelítve kell ezt kezelned.
2023. jún. 22. 08:26
 16/17 anonim ***** válasza:
100%
Én beszélnék a helyedben a főnökkel...és ezeket elmondanám neki...ha meg a drága kolléga ezt meglátja és közbe akar lépni csak mondani kell, hogy ez a egy személyes beszélgetés, és a végén ha elmondtad, amit akartál őt is bevonhatják..."merthát ugye ez nem úgy megy, a dolog, hogy" és itt mondhatod neki, " az ember, a másik előtt direkt hamarabb bejön és mindent megbeszél a főnökkel, téged kifiguráz és stb...Mivel ennek azért nincs értelme, mert így a saját főnöke alatt is vágja a fát, pl azzal ha te felmondasz kell egy másik ember erre a helyre és biztosan nem ő lesz az, bármennyire is zavarja ha van diplomája nem az áll benne, hogy mérnök, így kereshet egy másik embert, a főnöke..." Én biztosan elküldeném kulturáltan a faszba, ha ilyen bunkó...Mégis ki a jóságos istennek kéne ezt eltűrnie, de komolyan?!...Én nem kezdném el a macska egér fogó játékot a kollégával...egyenesen mennék a főnökhöz...Én is nő vagyok, de komolyan mondom a nők folyton rivalizálnak...
2023. jún. 22. 09:34
 17/17 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, neked nem kell magadra venned a munkatársak viselkedését és nem is kell gondolkodnod ezen. A szavaidból ahogy kivettem, a főnököddel keveset kommunikálsz, javaslom ezen a változtatást.

Egyébiránt a kérdés az hogy a szakmai feladatokkal elégedett vagy-e a cégnél, és ehhez megfelelő anyagi megbecsülés tartozik. Ha elmégy máshová, akkor úgyís ez lesz a döntő, mondom mérnökként.

2023. jún. 22. 16:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!