Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Tényleg a magyarok 18%-a...

Tényleg a magyarok 18%-a nettó 500 ezer felett keres?

Figyelt kérdés

[link]

És ezek alkalmazottak, nem vállalkozókról van szó.

Ha azt írták volna, hogy 8%, simán elhiszem, de ezt a 18-at elképzelni sem tudom. Alkalmazottként maximum egy rakás túlórával, de még úgy is nehezen.

Szerintetek ez lehetséges? Hol lehet ennyit keresni ilyen sok embernek?

2023. jún. 7. 22:17
1 2 3 4 5 6
 41/54 anonim ***** válasza:
16%
Nekem most ment ismerős pesti Siemens-től debreceni BMW-hez gépészmérnök végzettséggel úgy, hogy már az előbbinél is bőven 500 nettó felett volt az alapbére. Abszolút reális a 18%, ismerősi körben pl. csak a közszférában dolgozóknak nincs meg ez.
2023. jún. 8. 16:04
 42/54 anonim ***** válasza:
100%

#39 Itt nem arról megy a történet hogy a gépészmérnöki fizetést másokéhoz hasonlítjuk, hanem arról hogy már a gépészmérnökök megbecsültsége is jócskán visszaesett az utóbbi 10 évben. Vagyis egy időben lezajló, romló tendencia az amely a szakterületet egyértelműen jellemzi. Ezt tapasztalja és látja a környezetében a kérdező is, ill. erre hívja fel a figyelmet. Példaként pedig felhozta egyik mérnök ismerősét, hogy világos legyen, a legmagasabb mérnöki bér a környezetében sem elég tisztességes a szakterülethez.

" Az emberek tipikusan nem pénz miatt tanulnak egyetemen."

Így van, azonban értelmes és indokolt felhívni arra a figyelmet hogy a megszégyenítően alacsony bér egy, a szakterület iránt elhivatott becsületes mérnök lelkesedését is megtörheti középhosszú távon.

" Ha meg zavar a fizetés, akkor tanulj át egy olyan szakmára, ahol jobban lehet keresni."

Nem egy ilyen példa van hidd el, egyre több a pályaelhagyó a gépészmérnöki vonalon. Főleg elektronikai, informatikai,programozás, digitalizációs szakterület irányába, de egyéb szakma felé is.

2023. jún. 8. 16:12
 43/54 anonim ***** válasza:
26%
Ezeket olvasva látni azt, hogy mennyire jó annak a 100 ezer embernek aki a nyugati hatarszelrol ingazik mondjuk Mosonmagyaróvár vagy Sopronból. Random raktári, pincér és egyéb melokkal sztem atlag 1500 euro évi 14x, szakmunkaval meg mondjuk 2 ezer. Jobb bérek ezek mint sokan amiket itt írnak mernokkent.
2023. jún. 8. 19:12
 44/54 anonim ***** válasza:
100%
Persze ez szerencse, földrajzi adottsag. Nem lehet minden telepules az osztrák határ közelében. Mondjuk egyre tobb embert ismerek akik már mernöki munkákat is kint vallalnak. Halottam olyan tervező irodakrol ahol fele magyar és úgy járnak át napi szinten.
2023. jún. 8. 19:15
 45/54 anonim ***** válasza:
49%
Ja, abbol az 1500-2000 eurobol eltankol 500-at es meg utazik is napi 3-4 orat. Marha jo biznisz, tenyleg. 🤭🤭
2023. jún. 8. 19:30
 46/54 A kérdező kommentje:

Egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy az osztrák határnál ingázók benne vannak ezekben a számokban. Ezek a KSH adatai, szerintem fogalmuk sincs, hogy az, aki kint van bejelentve és kint adózik, mennyit keres. De ha tudják is, nem veszik bele a magyar statisztikába. Gondolom.

#42 Igen, köszönöm, hogy tisztáztad, pontosan erre gondolok.

Mondhatnám, hogy a mérnöki szakma sok tanulást és tudást igényel, de más szakmák is vannak így, mégis nevetségesen keresnek. A panaszom fő oka, hogy ez nem mindig volt így! az utóbbi években a szakma kimaradt az általános bérszínvonal emelkedésből. Ez az, amin problémázok. Hogy mindenhol elszálltak a bérek, de az én szakmámban még nominál értéken is csak egy helyben állnak.

#39-nek egyébként igaza van, pontosan erre készülök. Tanulok egy új szakmát. A programozók még mindig felkapottak és ki van nyalva a s... Nem vagyok az a fajta, aki csak néz ki a fejéből és várja a sült galambot. Ha megtehetem, az eszem talán megvan hozzá, akkor pontosan ezt fogom csinálni.

2023. jún. 8. 20:14
 47/54 anonim ***** válasza:
0%

Eltankol 500-at? Általában 2-3-4 ember ül egy kocsiban és váltják hogy melyik héten ki vezet :D Már ha az ember nem kibirhatatlan és bírják a kollégái :D

Sopronból a 4 óra amit írsz az már bőven Bécs és környéke. Van ám közelebb is meló elég szépen.

2023. jún. 8. 21:24
 48/54 anonim ***** válasza:
100%

Nekem 2 cimborám jár át Sopron mellől, egyik sem visz mást, mert túl erős kompromisszum. És nem 500 eurót tankolnak el, hanem valamivel többet.

Abszolút megértem, mikor kómásan beültem hajnalban az autóba, egyáltalán nem hiányzott xy még mellém, mögém. Hazafelé dettó nem hiányzik senki munka után.

Tulajdonképpen már ez olyan diszkomfort érzetet okoz, hogy az a pár100 euró amivel ott több alamizsnát kapsz, nem kompenzál. Biztos hogy vannak akik elücsörögnek 3-4-en nem egy háztartásbeliek naponta 3-4 órát az autóban, de szerintem pont hogy nem ez a jellemző. Ettől még szerinted lehet hogy általában így van. Az igazság meg valahol a kettő között. :D

2023. jún. 8. 22:37
 49/54 anonim ***** válasza:
56%

Egyébként az a 14x1500 euró 7,6-7,8 millió ft éves nettó jövedelem. Mondjuk ha abból elveszel 500 ezret mint év közben kiosztogatott prémium, majd elosztod 12-vel, az kereken 600 nettó. Az azért nem az a fizetés ami akkora differencia mondjuk az itthoni, észak-nyugati multik (SK, Audi, Eaton, stb.) gyáregységeiben is elérhető 400-450 eft nettó alapbérekhez képest (ami pótlékokkal igen csak 500 körül van), amiért megéri kiautózni. Az a fejenként körülbelül 100-150 eft különbség még akkor is elmegy az utazásra, ha többen ültök az autóban. És akkor még csak az üzemanyagból fakadó többletköltséggel számoltunk.

370-380 ft-os eurónál ez már nem olyan jó biznisz, főleg annak fényében, hogy pl. az Audiban mekkora emelés volt az elmúlt 1,5 évben, és milyen prémiumokat osztottak az egyszerű munkásembernek is. Mikor 430 körül volt az euró, talán megérhette kimenni, de most szerencsére más a szitu. Biztos hogy van akinek így is megéri, meg van az az élethelyzet mikor minden fillér számít, de nem kell készpénznek venni, hogy minden ingázó, vagy minden a határ közelében lakó munkavállaló számára a ausztriai munkavállalás a legoptimálisabb megoldás az anyagi helyzet megváltoztaására.

Velem is szembejött egy 3800 eurós mérnöki munka Bécs mellett. Persze ha felszorzom, 1,5m nettó, de ~950k-1m itthon is megvan ha leosztom az éves jövedelmet. Nekem az a 450-500k nem ér annyit, amennyi szo_ás lenne Győrből kijárni. Szerencsére nem vagyok rászorulva, de minél kisebb ez a különbözet, annál nyomósabb ok kellene ahhoz hogy az ember erre mozduljon. A pár 100 eurós különbözet az tényleg bagatel.

2023. jún. 8. 22:53
 50/54 anonim ***** válasza:
56%

Hozzátehetjük azt, hogy 10 ev munkaviszony után már jogosult lesz asszem osztrák nyugdíjra is öreg korára

.

2023. jún. 9. 06:30
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!