Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Ha GyES-en vagyok és közös...

Ha GyES-en vagyok és közös megegyezéssel "felmondok" a cégnél, akkor kapok végkielégítést (5.5 év után), és jogosult vagyok munka nélküli segélyre?

Figyelt kérdés
Előre is köszönöm!
2010. okt. 11. 14:17
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Nem.! Csak akkor kapsz, ha a munkáltató mond fel. Ha te mondasz fel, vagy ha közös megegyezést írsz alá, akkor nem jár a végkielégítés.

Amúgy közös megegyezéssel "nem mondhatsz fel", mert olyan nincs. A közös megegyezés az közös megegyezés. Amikor Te mondasz fel, azt munkavállalói felmondásnak hívják.

2010. okt. 11. 14:21
 2/11 anonim ***** válasza:

Ha közös megegyezéssel jössz el, akkor nem jár végkielégítés.

A munkanélkülit nem tudom...

2010. okt. 11. 14:21
 3/11 anonim válasza:

Közös megegyezés esetén hivatalosan nem jár végkielégítés. Amennyiben a munkáltatód korrekt, kifizeti a végkielégítés összegét is (5 év után 2 havi átlagbér) valamilyen egyéb jogcímen (pl. a fenti 2 hónapra még munkaviszonyban tart, bért fizet, de dolgoznod nem kell). Arra figyelj, hogy a "végkielégítést", pénzben megváltott szabadságot már a saját munkakörödben időközben bekövetkezett átlagbéremeléssel vagy ha az adott munkakörben rajtad kívül nem volt senki, a céges átlagbéremeléssel emelt összeggel kell számfejteniük.

Ha korrekt a munkáltatód, 5-6 havi bért kifizet számodra (másfél évi szabadság - harminc valahány munkanap, attól függően, hogy a gyerekek után ki kapja a pótszabikat, hány éves vagy, a szülési év szabadságát már anno kivetted-e; minimum 1 havi felmondási idő - munkaszerződésben ettől eltérő lehet; 2 hónap végkielégítés; a GYES lejárta utáni 30 napos felmondási védelemre és a felmondási időre járó szabadnapok).

A munkanélküli segély vonatkozásában nem tudok segíteni.

2010. okt. 11. 14:29
 4/11 anonim ***** válasza:
A közös megegyezés elméletileg nem zárja ki a végkielégítés fizetésének lehetőségét. Azért az neve, hogy közös megegyezés, mert bármit tartalmazhat amiben a munkáltató és munkavállaló közösen megállapodik. Az más kérdés,hogy hajlandó-e a munkáltató végkielégítést fizetni, mert erre nincs törvény által előírt kötelezettsége. Addig amíg gyest folyósítanak a részedre nem vagy jogosult munkanélküli ellátásra.
2010. okt. 11. 14:30
 5/11 anonim ***** válasza:
77%

1. vagyok. A munkanélküli jár a közös megegyezésnél is!

(kivéve két esetet, de ebből egyik sem érint Téged sztem).

2010. okt. 11. 14:30
 6/11 anonim ***** válasza:

Közös megegyezéssel történő munkaviszony megszűnésnél jár munkanélküli, a három hónap az alábbi két munkaviszony megszűnésre vonatkozik.

"A folyósítás kezdő napja a munkaügyi központ kirendeltségénél történő jelentkezést követő naptári nap. Abban az esetben, ha a munkaviszonyt a munkanélkülivé válást megelőző 90 napon belül a munkavállaló rendes felmondással vagy a munkáltató rendkívüli felmondással szüntette meg, akkor a járadék csak a munkaviszony megszűnését követő 90 nap elteltével folyósítható, tekintet nélkül az egyéb feltételek meglétére. "

Ez az a két eset, amikor nem jár(na) amúgy neked munkanélküli!

2010. okt. 11. 14:32
 7/11 A kérdező kommentje:

nagyon szépen köszönöm a felvilágosító válaszokat!

még abban nem vagyok biztos, hogy ha visszamegyek melózni,akkor GYES mellett 8 órában lehet, vagy csak 4 órában lehet dolgozni.

2010. okt. 11. 14:38
 8/11 anonim ***** válasza:
A jelenlegi szabályok szerint korlátlan időtartamú munkát végezhetsz gyes alatt.
2010. okt. 11. 14:41
 9/11 anonim ***** válasza:
Január elsejéig bármeddig... tehát 8 órában is dolgozhatsz GYES mellett, amig meg nem változtatják a szabályozását. (de lehet hogy nem fogják).
2010. okt. 11. 14:43
 10/11 anonim ***** válasza:

Sőt, dolgozhatsz akár 12 órában is a gyes mellett, nemcsak 8 órában.

Novemberben kiderül, hogy csak januárig, vagy tovább is igaz-e ez:)

2010. okt. 11. 15:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!