#1: "Kvalitatív megfontolások alapján 145-150 körül lehet a valós érték."
:-o wow...
130 felett = 2% (= 50-ből egy)
135 felett = 1% (= 100-ból egy)
145 felett = 1,3 ezrelék (= 770-ből egy)
150 felett = 0,4 ezrelék (= 2500-ból 1)
az kvalitatíve elég szerény... jól megfontoltad? :-)
#4, #5: erős a gyanúm, hogy akkor még másfajta számításon alapult az értékelés:
most 130 a felvételi határ (15-ös szórással számolva 130 fölött van a 2%),
régen viszont (24-es szórással számolva) 148 volt ugyanez a határ.
akkor még a 130 feletti értékhez az emberiség 10%-a tartozott.
@11: Ez a kvantitatív megfontolás lenne, és ez sem ellenkezik a tapasztalatommal. Ha jól emlékszem, akkor az én évfolyamomon kb 110e diák volt, és versenyeredmények és érettségi alapján nincs kétségem, hogy benne voltam a 400 legjobban. Ez persze nem tökéletes korreláció az IQ-val, de nem extra tanulással jutottam oda, és nem is 400 körül voltam, ha tippelnem kellene.
Kvalitatív alapon arra gondoltam, hogy a 135-ig mérő IQ teszt utolsó ~10, elvileg nehezebb kérdését sem éreztem nehéznek (és 135+ értékhez nem kell hibátlant írni), illetve arra hogy a több 135 körül mért ismerősömnél egyetértünk abban hogy valószínűleg az én IQ-m magasabb.
Ezt nem kérkedésnek szánom, mint említettem, máshol vannak deficitjeim (EQ, spektrum), csak ha már rákérdeztél, akkor igen, jól megfontoltam. :)
12# Mikor én írtam (10+ éve de kb 12) 130 körül volt a bekerülési határ,gondolom akkor 125-129-es sávba kerültem mert nem ajánlották fel hogy csatlakozzak, ugyanaz a 125-ig mérő online teszt volt mint ami most is kint van nekik a honlapon.
Középsulisoknak volt régen lehetőség X-Y kor között hogy akik kimaxolják az online tesztet Ők ingyen megirhatják a hivatalost, azért emlékszem hogy 125el kezdődött, de amúgy 130ig mondtam volna, az előttem író bizonytalanított el hogy mégse az volt a max és 131-től a Mensa tagság. Az tuti hogy éppencsak lecsúsztam róla, biztos hogy nem 148 kellett akkor már.
100-as átlagú 15-ös szórású tesztet írtam és épphogy nem értem el a 130-as szintet, ami a tagsaghoz kellene.
4-es voltam.
tyű, az már kb. 20 éve is úgy volt? ej, de öreg vagyok... :-D
köszi az infót. na majd egyszer utánanézek, hogy mikor tájt volt a váltás...
A 20 év nem biztos, nem tartom számon. 😃
De jó rég volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!