Szerintetek melyik állásnak nagyobb a társadalmi elismertsége, presztizse?
(1) Nagy, nemzetközi multinál senior stratégiai szakértőnek a HQ-ban, úgy, hogy nincs közvetlen döntési jogköröd, hanem a CEO és a Board tanácsadójaként működsz a stratégiai vezérigazgató-helyettes csapatában
(2) Nagy, nemzetközi multinál a mesterséges intelligencia osztályon senior data scientistnek úgy, hogy kiemelten fontos üzleti területeknek fejlesztesz mesterséges intelligencia alapú megoldásokat a csapatoddal. Itt te tárgyalsz az ügyfelekkel, vezeted a projekteket, és irányítod a fejlesztő csapatodat is.
Tegyük fel, hogy mind a két állásban ugyanannyit keresel, azaz a pénz nem játszik szerepet a döntésben, csak a presztizs.
Melyik állás a menőbb?
Szerintem egyiknek sincs presztizse. A presztizs ott kezdodik, hogy mondjuk kiadott ingatlanokbol, befektetesekbol, tozsdebol elsz.
Ezek 8-16 ig allasok, ugyanugy bent rohadsz az irodaban, mint barmelyik aktakukac.
"Szerintem egyiknek sincs presztizse. A presztizs ott kezdodik, hogy mondjuk kiadott ingatlanokbol, befektetesekbol, tozsdebol elsz."
Szerintem pedig a presztizs nem egy objektív mérőszám... egyáltalán mit értünk presztizs alatt?
Például egy kutatónál objektív módon mérni lehet az elért eredményét, tudományos publikációk, referenciák, konferencia előadások, impact factor, h-index és egyéb statisztikai mérőszámok alapján.
Viszont önmagában az hogy jól tudsz befektetni vagy kiadsz ingatlanokat miben nyilvánul meg? Maximum abban, hogy profitot termelsz, de akkor a presztizs = jövedelem, mert ezt a tevékenységet egy 8 általános végzettséggel el lehet érni, sőt elég beleszületni egy jómódú, gazdag családba és máris lesz vagyonod anélkül, hogy bármit tennél.
Ha pedig szakmai szempontból vizsgáljuk a tevékenységet "presztizs" alapján akkor ingatlant kiadni vagy befektetni jóval egyszerűbb tevékenység mint például szívműtéteket végezni vagy atomreaktort tervezni.
Egyébként a kérdésre válaszolva szerintem nézőpont kérdése, az alapján jobb az egyik munkakör a másiknál, hogy hosszú távon mi a célod vele és ki a "nézőközönség" akik szemszögéből mérlegelni akarod a presztizst.
17. Mondd csak, honnan lett valakinek olyan jelentős mennyiségű ingatlanja, hogy abból kényelmesen megél? Egy, a kérdésben feltett alkalmazott havi 6000 euró nettót keres, ez ingatlanra lebontva kb 10 nagyértékű lakás havi bérleti díja. Hogyan tett rá szert a képzeletbeli “nagypresztizsű” illető?
Örökölte? Nulla presztízs.
Mutyi? Negatív presztízs.
Munka? Ha igen, az tiszteletreméltó, de akkor ott tartunk, hogy korábban szétdolgozta az agyát.
"Egy multis allas barmilyen pozicioban csak a normal taposomalom szamomra."
Szerintem pedig a szellemi munka pont nem 'taposómalom' egy multiban. Én pont azért váltottam, mert túl laza volt, napi 2-3 óra volt átlagosan kb az effektív munka a többi láblógatás home officeban. A bruttó 1,3 milliót megkaptam, úgy is ha épp semmit nem csináltam vagy munkaidőben kirándultam, dolgaimat intéztem stb... csak azt éreztem hogy szakmailag nem hogy nem fejlődök, hanem a tudásom is csökken, úgyhogy jobbnak láttam felmondani és egyéni vállalkozóként külföldre dolgozni ahol több a munka de cserében több a kihívás és magasabb a bér. De akinek nincsenek különösebb életcéljai vagy túl van 50-en szerintem teljesen jó egy multis szellemi pozi (főleg ho-ból) mert el lehet lenni benne mint a langyos fos, van idő mindenre, nem kell megszakadni és a bér is elég a mindennapi tevékenységen túli dolgokra is.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!