Másnak is ennyire nehéz mostanság közgazdászként elhelyezkednie?
Gazdálkodás-menedzsment alapszakon végeztem júliusban, rengeteg helyre jelentkeztem-jelentkezek, de általában be se hívnak sehova.
Pedig angolul felsőfokon tudok, németül középszinten. Mindkettőből van nyelvvizsga-papírom is. Önéletrajzommal hozzáértők szerint semmi problema.
Tapasztalatom nincs sok, diákmunkákat végeztem eddig, szakmait csak a kötelező gyak-ot. (ott nem nagyon volt értelmes munka)
Bp-n élek amúgy, azt hittem itt azért könnyebb lesz...
Hogy javíthatnám az esélyeimet?
Alapszakkal csak úgy tudnál elhelyezkedni jól kereső munkahelyre, ha 2. félévtől gyakornoki pozíciókat kerestél volna mint diákmunka és egy adott cégnél megállapodsz.
MSC mellett könnyebb gyakornoki helyet találni, BSC-hez viszonyítva nekem kicsivel több szabadidőm van. Én geográfus MSC-n vagyok, ugyanez a két nyelvvizsgám nekem is megvolt BSC után. Egy évet kihagytam MSC előtt hogy gyűjtsek egy kis pénzt, de 3 hónap után feladtam, habár az én alapszakommal alapból kevesebb munkalehetőség akadt.
Eddigi legértelmesebb döntésem volt, hogy megcsináltam BSC közben egy targoncás vizsgát, így azzal 3 héten belül raktárosként már el is tudtam helyezkedni, 8 hónapot dolgoztam targoncásként. MSC mellett most egy elég jó gyakornoki helyem van, habár már 25-öt betöltöttem, így sem fizet rosszul, a kiadásaimra elég, illetve arra hogy amit targoncásként kerestem az megmaradjon.
Ha minden jól megy államvizsga után teljes állásban dolgozhatok. Nem mondom hogy így terveztem, de a Covid időszak miatt így alakult.
0 kilóméteres vagy? Akkor gyakornoki pozikat kell először megcsípni, utána lesz rendes. Majd rájössz (ha eddig nem jöttél rá), hogy CSAK a tapasztalat számít. Ha nem hívnak be, annak az az oka, hogy tök üres az önéletrajzod, te pedig a tapasztalatodhoz képest magasabb pozikat célzol meg.
És bocs amúgy, szerintem nem vagy közgazdász. Közgazdászokat nem üzleti alapszakon képeznek, hanem mondjuk az osztatlan közgazdasági elemző szakon.
Anno nekem is rohadt nehéz volt tapasztalat nélkül, teljesen átérzem a helyzeted. Nekem ugyan ez volt a covid lockdownok alatt, ez ilyen, ne add föl, bár 3/4 év után már biztos sok minden az eszedbe jutott.
Én a következőket tenném:
-határozd meg, mit szeretnél csinálni azok pozíciók közül, ahova könnyebb bekerülni (értsd ne MBB management consultantnak készülj egyelőre, hanem SAP könyvelőnek vagy a Józsika Logistics 2000 kft-be logisztikusnak)
-kezdj el valami rövid, pár hónapos online oklevelet a fönti területről , csinál udemy kurzusokat, legyen nyoma a cv-ben, hogy foglalkozol a dologgal és nem vagy teljesen világtalan
-csinálj egy normális cv-t, és linkedint, és professiont. Tudom, biztos szuper a CV-d, a haverod is megdicsérte, de szarban vagy, gondold át, ha kell, 25x
-Ha úgy van, menj el akár ingyen is dolgozni egy early stage startuphoz. Július óta otthon vagy, ha csak 6 hónapot dolgoztál volna, anyagilag ugyan ott lennél, és lenen fél év extra tapasztalatod, a mivel már találnál jobb munkát.
-Most, hogy nincs munkád, az a munkád, hogy legyen munkád. A munkahelyeden 8 órát dolgozol, legyen az álláskeresés is ilyen. felkelsz, és 9-től 5-ig állásokat nézel, mit levelet írsz, HR-eseket kontaktálsz, a CV-d csiszolod az adott hely igényeire. Dolgoznod kell, nem a sült galamb repül a szádba.
-menekülj előre, és jelentkezz mesterre. Akár levelezőre is, ha nem vagy biztos a dologban. Az a lényeg, hogy folyamatosan haladj előre az életben.
-Menj el egy ssc-be. Mindegy melyikbe, csak legyen nyoma, hogy voltál nagyvállalati murakörnyezetben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!