Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Milyen aranyszabályok vannak...

Milyen aranyszabályok vannak tudatos “pénzgazdálkodáshoz”?

Figyelt kérdés

Van olyan, amit ti követtek?

Pl 3-6 havi vésztartalék megképtése

Havi x % kötelezően befektetni/félretenni/átváltani más devizába

Ne vegyél autót, ami drágább, mint a két éves fizetésed

Ne vegyél órát, ami drágább, mint a fizetésed fele

Stb

Olyan alapvetésekre gondolok, amit ti mindenképpen betartotok

Olyanokhoz szól a kérdésem, akik a fizetésük harmadát/ felét meg tudják takarítani.

2023. márc. 1. 15:02
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

Ezekkel az ökölszabályokkal az a gond hogy nem igazán alkalmazkodik az életstílusodhoz.

Pl BP belsőbb kerületeiben nincs szükség autóra de a lakhatás viszont drágább, egy kisvárosba viszont valszeg kell autó de olcsóbb ugyanakkor a lakhatás.

Ami talán univerzális az az, hogy mikor megkapod a fizud akkor tegyed el a pénzt amit félre akarsz tenni illetve 3-4 hónap fizudnak célszerű könnyen elérhetőnek lennie, hogyha valami gond van akkor meg tudjad oldani.

2023. márc. 1. 20:19
 12/16 anonim ***** válasza:

Megkapod a fizetésed és azonnal rakjad félre a 10%-át.

Igen érdemes kiépíteni vésztartalékot csak hát az nem megy olyan gyorsan.

2023. márc. 2. 09:16
 13/16 anonim ***** válasza:
NEkem aza módszer műköött, hogy hónp elején eltettem, amit el akartam. A maradékból meg éltem, ha a végén akarok elrakni, az már sokkal nehezebb.
2023. márc. 2. 09:49
 14/16 anonim ***** válasza:

Hiába rakod el a 10-20-50%-át előre ha hó végén emiatt nyomorogsz, nem tudod fizetni a számlákat, adósságba keveredsz stb. és az első adandó alkalommal amikor nagyobb összeghez jutsz akkor az egészet eltapsolod. És le lehet emiatt analfabétázni másokat, engem is, de sajnos ilyen az emberi természet, illetve nem vagyunk egyformák sem. Kinél működik a 10%-os és hasonló tuti receptek, kinél valami egészen más, ami működik.

Minden percét bánom amikor öncélúan magamat sanyargattam, akár alacsony, akár magas fizetés mellett, ahelyett, hogy 1) megtaláltam volna a számomra (vagy számunkra, amikor még együtt éltem a csajommal) működőképes módszereket 2) hagytam volna magamnak teret (időt, energiát, pénzt) a növekedésre.

Én, amikor utoljára a 40%-át félre tudtam rakni, hosszabb távon, a mostani fizetésemet kerestem nominálisan. Ez 8 évvel ezelőtt egész jó kis pénz volt. Kényelmesen éltem, egy olcsó, kicsi, de jó elhelyezkedésű lakásban, ahogy említettem nem egyedül. Tehát lakhatásra ment max 25% per hó. De soha, egyetlen egyszer nem számoltuk ki ezt a %-öt. Viszont időnként megittunk egy kézműves sört vagy elmentünk a környéken kirándulni. Meg wellness hétvégén is voltunk ami maga az ördög a spórolópróféták szemében :D

Hó végén simán ment 150-200 rugó a betétszámlára és boldog voltam.

Ha ezt az irányt tartom, ma a többszöröse menne, állampapírba, később kiadandó lakásba.

Ehelyett elkezdtem kényszeresen spórolni aminek egyetlen pozitív hozadéka hogy amikor tényleg rászorultam, önhibámból (!) akkor voltak jó módszereim. Főzés 5 napra 1000 Ft-ból és hasonlók. De még abban se vagyok biztos, hogy ezt "tanultam", és nem ösztönös. Abban meg pláne nem, hogy lett volna-e erre egyáltalán szükségem ha GROWTH MINDSET-et sajátítok el, sporolótippek helyett.

De, ismétlem, kinek a pap, kinek a papné.

2023. márc. 3. 18:32
 15/16 anonim ***** válasza:

A legjobb stratégia, ha a bevételed növekedésére törekszel, de ettől függetlenül nem költekezel túl.

Nem feltétlen nevezném életnek azt, hogy mindig nézed, hogy hol tudod megfogni az utolsó pénzt is, mert az inkább csak vegetálás.

2023. márc. 3. 19:36
 16/16 anonim ***** válasza:

15: pontosan. Az önmérsékletnek mindig, az önsanyargatásnak sosincs haszna.

És még jobban is esik 500-ból 200-at félrerakni mint 350-ből 50-et.

2023. márc. 4. 13:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!