Home officeban köteles a munkáltató plusz járulékokra?
nem kotelezo, de adhat:
A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. tv. (röviden: „Szja. tv.”) 3. számú melléklete a jogszabályváltozás következtében kiegészült a korábban „rezsiátalányként” ismertté vált jogintézménnyel. Ennek keretében a munkáltató – az Mt.-ben foglalt szabályoknak megfelelően távmunkaszerződés alapján home office-oló dolgozójának – havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 10%-ának megfelelő összeget (2022-ben havi 20.000 Ft-ot) fizethet ki SZJA-mentesen. Nem tiltott az ennél magasabb összegű kifizetés sem, azonban az összeg 20.000 Ft feletti része már adó- és járulékfizetési kötelezettség alá eshet.
Fontos megjegyezni, hogy a korábbi gyakorlattal megegyezően ez a kifizetés változatlanul csak egy lehetőség, nem munkáltatói kötelezettség. A juttatásra a munkavállalónak jogosultsága nincs, azonban igényt tarthat a munkaviszony teljesítésével kapcsolatban indokoltan felmerült költségeinek megtérítésére az Mt. generális szabálya szerint, a költségek igazolásának terhe mellett.
mivel egesz nap otthon vagy a rezsi megno
a cegnek viszont csokken a rezsi kiadasa, hiszen nem kell az irodat futeni, vilagitani, nem fogyasztanak a laptopok stb
"a cegnek viszont csokken a rezsi kiadasa, hiszen nem kell az irodat futeni, vilagitani, nem fogyasztanak a laptopok stb"
Attól mert 200 helyett mondjuk 120 ember ül az x négyzetméteres irodaépületben, még ugyanúgy ki kell fűteni.
De amúgy én nem értem ezt, hogy Covid óta ezen megy a tipródás, nemhogy örülnének neki, hogy lehet otthonról dolgozni. Nem gecc, megy a hiszti, mert 3 ezer forinttal több lesz így a rezsi, közben meg egy csomó költséget és időt spórolsz.
Én már a Covid előtt is dolgozhattam otthonról, eszembe nem jutott soha, hogy nekiálljak hisztizni, hogy szálljanak be a fűtés számlába...
Pár laptop fogyasztása meg gyakorlatilag kerekítési hiba egy háztartás energiafogyasztásában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!