Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Futár miért mondja hogy ő nem...

Futár miért mondja hogy ő nem futár?

Figyelt kérdés

Az étterem keresett saját futárt és az egyik szimpatikus, intelligens Woltos futárnak tettünk egy jó ajánlatot, sokkal jobbat mint amit ő megkeres.

Erre szinte kicsit gúnyosan kikérte magának hogy ő "nem futár" a hagyományos értelemben és soha nem csinálna ilyen munkát, ő kizárólag a Wolt rendszere miatt dolgozik benne.

És hogy értsem meg ez nem felcserélhető azzal hogy mi ajánlunk neki egy fix bejelentett munkaviszonyt.

Nem értem. Mi többet fizetnénk de nem akarja.

2023. febr. 7. 08:22
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Valószínű másodállásban csinálja. Van mellette rendes munkája.
2023. febr. 7. 08:27
 2/9 anonim ***** válasza:
87%

Nem mindenkinek a pénz az első. Lehet nem ajánlottatok neki annyival többet, ami miatt ő feláldozná a "szabadságát". Amúgy azért mondja, hogy ő nem futár, mert a wolt/panda/stb futárokkal elhitették, hogy ők igazi vállalkozók, nem futárok. Hasonlót figyelhetsz meg a hárombetűs német gyökerű pénzügyi társaságnál, ahol a delikvensek azt állítják magukról, hogy független pénzügyi tanácsadók lettek.

Én megértem egyébként a futárt, lehet az a pár ezerrel több fizu, amit ajánlottatok neki, az nem éri meg azt, hogy valaki dirigáljon neki napi 8-10 órában.

2023. febr. 7. 08:33
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

A Wolt, Panda, Bolt és társaik modellje arra épül, hogy aki csatlakozik akkor tud dolgozni, amikor ő akar. Nem csak a munkáról szól a rendszer, hanem a szabadságról, hogy akkor ugrik be dolgozni, amikor épp neki jó és így az ő élet körülményeihez illeszkedően tud bevételre szert tenni.

Mellette tud tanulni, dolgozni, családdal lenni, amit és ahogyan ő akar. A futárkodást pedig szabadon illesztheti be a többi tevékenysége közé, hogy számára kedvező módon egészítse ki az életét.

Ezzel szemben ti hiába kínáltok neki több pénzt, ha cserébe pont a rugalmas munkavégzés lehetőségét veszíti el. Ti teljes munkaidős állást kínáltatok neki, ami általatok szabott rendelkezésre állást igényelne tőle, neki kéne hozzátok alkalmazkodnia, nem pedig akkor tudna pénzt keresni, amikor neki jó.

Nem biztos, hogy mindenkinek ez a prioritása, de az idézett válasz alapján neki fontosabb a szabad időbeosztás, mint a több pénz.

2023. febr. 7. 09:17
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Én egyetem elején woltoztam, mikor még nagyon új volt az országban.

Konkrétan bármelyik percben online vagy offline teheted magad, nagyon rugalmas. Ha valakinek ez fontos semmi más nem tud vele versenyezni. Én se futarkodtam volna KKV-nak több pénzért sem.

2023. febr. 7. 09:45
 5/9 anonim ***** válasza:
61%

Egyetem mellett, első két évben, amikor még nem volt használható szakmai tudásom, mindenféle alkalmi diákmunkát bevállaltam, főleg rakodás és árufeltöltés. Kellett a pénz, és rugalmas volt, pénteken eldönthettem, hogy dolgozok-e hétvégén.

Ettől még nem lettem se árufeltöltő, se rakodófiú. Egyetemista hallgató voltam. Ha viszont tök mindegy mennyi pénzért elvállalok egy teljes állású munkát, onnantól kezdve árufeltöltő vagyok, aki mellesleg egyetemre jár. Ugrottál is párat lefelé a társadalmi ranglétrán, amit a gyakorlatban is érzékelni fogsz nagyon hamar.

Ez a Woltos téma ugyanaz a helyzet.

2023. febr. 7. 11:05
 6/9 A kérdező kommentje:

# 5

ugyan miben érzékelnél ilyen nem létező lefelé ugrást a társdalmi ranglétrán?

2023. febr. 7. 11:23
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

#6 Szerintem az #5 által írt "társadalmi ranglétra" nem annyira a hétköznapokban, a barátok, környezet hozzáállásában számít igazán, mint egyrészt az ember felett könnyebben ítélkező család és akár az ember saját önbecsülése szempontjából számíthat.

Másrészt viszont maguk a munkahelyek hajlamosak nagyon is hasonló kategóriákban gondolkodni. Mert amíg valaki diák munkásként megy dolgozni hozzájuk, addig lehet, hogy "csak egy diák", de az alkalmazás rendszere miatt meg is van cserébe a szabadsága, hogy ha nem akar dolgozni, akkor nem megy. Ha nem tetszik a munka, vagy a hangnem, vagy kevés a fizetés egyik cégnél, akkor könnyen vált és megy máshova dolgozni, akár hetente, vagy naponta is máshova, mert ő egy diák és csak mellesleg dolgozik valahol.

Viszont onnantól, hogy valaki alkalmazottja lesz egy cégnek, onnantól már nem egy diák a cég számára, aki mellesleg dolgozik is, hanem "csak egy rakodó munkás, vagy futár", aki mellesleg tanul is, de az a céget már nem érdekli. Nagyon sok cég gondolkodásában és (belső) kommunikációjában is a cég az első, a dolgozók érdekeivel, szempontjaival nem törődnek. Sok helyen elindul az indokoltnál is erőteljesebb főnökösködés. Van ahol mikromenedzsel a főnök, hogy mikor mit hogyan csinálj, túlóráztat, elvárja, hogy a cége és annak érdekei legyenek a mindened, miközben viszont se téged emberileg, se a munkádat nem becsüli, megfizetni nem akar. Ahogy azt sem mindenhol hajlandók figyelembe venni, ha valaki a munka mellett tanul, családja van, stb. Ez a munkáltatónak csak nyűg, mert nehezíti a beosztást és a munkavégzést. Csakhogy a dolgozóknak ez az élete, nem a munka...

Szerintem inkább erre gondolt az #5-ös, de majd ő kifejti remélhetőleg.

2023. febr. 7. 13:32
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

#6 Abszolút létező jelenség. Kérdezz meg bárkit a környezetedben, akinek volt már mellékállása vagy esetleg retail világból ment más területre. Máshogy viszonyulnak hozzád az emberek, ha hétvégente pultozol, hétköznap könyvtáros vagy, esetleg egyetemen dolgozol. Mintha két különböző világban élnél. Nem is kell teljesen más területen dolgoznod, már akkor eljőjjön a különbség, ha tescoban vs könyvesboltban dolgozol. A többi emberen túl a saját önképedet is befolyásolja, nem is kicsit.

Kutatások is vannak ebben a témában, nem csak ilyen anekdoták.

Ha téged nem érint, akkor jó neked. Nem muszáj elhinned, hogy ilyen van, biztos találsz olyan választ, ami jobban illik a világképedbe, de ez lesz a valódi gyökere a kérdésedben szereplő szituációnak.

#7 Ez inkább az alkalmazott vs kontraktor/közvetített dolgozó vonal, ez is egy nagyon erős tényező.

2023. febr. 7. 16:07
 9/9 anonim ***** válasza:
100%
Mert a Woltnál a maga ura, akkor dolgozik amikor akar, teljesítménybérben van elszámolva. Alkalmazottként meg te a főnöke vagy, kötelező fix munkaideje van, fix pénzért dolgozik, és az engedélyedet kell kérni ha el akar menni valahova.
2023. febr. 7. 21:49

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!