Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Önéletrajznál mit jelent a...

Önéletrajznál mit jelent a referencia személy?

Figyelt kérdés
Ha álláshirdetésnél ezt írják,hogy referenciaszemély és fizetési igény megadása.
2023. febr. 5. 00:51
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Egy olyan személy nevének, elérhetőségének a megjelölése, akitől tudnak irántad érdeklődni (milyen munkát végeztél náluk, mi a véleményük a munkádról, rólad). Ez a személy többnyire régi főnök szokott lenni. Lehetőleg olyan, aki csak jókat mond rólad. :)
2023. febr. 5. 01:42
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

... illik ezt a személyt előtte megkérdezni, hogy megadhatod-e a nevét, elérhetőségét, és egyébként is tudatni vele, hogy valószínűleg megkeresik azért, hogy rólad, a munkádról érdeklődjenek, és felhatalmazod rá, hogy kiadjon rólad információkat.

Ugyanis ha engem hívna fel egy új munkáltatód, biztosan nem kapna rólad semmiféle információt. Védenem kell a személyiségi jogaidat. Ez annyit jelent, hogy nem adhatok ki rólad semmiféle információt az előzetes meghatalmazásod nélkül, mert úgy beperelhetnél érte, mint a huzat.

Az ilyen problémákat szokták úgy elkerülni, hogy a dolgozók kérnek a munkájukról értékelést onnan, ahol éppen megszűnik a munkaviszonyuk. Az lesz egy referencia a következő munkahelyen. Ha kérsz, köteles vagyok kiadni. Nyilván abban nem hazudhatok, mert szintén perelhetsz érte.

36 év alatt 2-szer állítottam ki ilyen értékelést. Dolgozók többsége nem tudja, hogy van ilyen, vagy tudja, csak nem érdekli. Pedig soknak elősegíthetné az új munkahelyre bejutást.

Jogszabály ezt írja:

"A munkáltató a munkavállaló kérelmére, ha a munkaviszony legalább egy évig fennállt, a munkaviszony megszüntetésekor (megszűnésekor) vagy legfeljebb az ezt követő egy éven belül a munkavállaló munkájáról írásban értékelést ad."

2023. febr. 5. 01:49
 3/5 anonim ***** válasza:
Akit felhívhatnak lecsekkolni az előző munkahelyedet (vagyis téged, hogy ott mit, hogyan csináltál és milyen munkaerő voltál)
2023. febr. 5. 08:31
 4/5 anonim ***** válasza:
2, 5-6 volt főnöktől kértem ilyet, meg is ígérték, azóta is pont 0 referencialevelem van, de érdekes módon visszahallottam fejvadásztól olyan visszajelzést, ami ugyan nagyrészt pozitív volt, de nem teljesen korrekt és nem is a közvetlen felettesem adta és akit sehol nem jelöltem meg sehol referenciaként
2023. febr. 5. 10:40
 5/5 anonim ***** válasza:

Ez elég nagy baj.

Ugyanis az írásbeli értékelésnek pont az a lényege, hogy vállalja érte az aláíró a felelősséget, valamint ha nem értesz egyet a benne foglaltakkal, akkor van jogorvoslatra lehetőséged.

Én, mint munkáltató soha életemben nem hagyatkoznék olyan jellemzésre, amit valakitől szóban kaptam. Biztosan meghallgatnám, de nem adnék rá 100 %-osan. Egyébként is azt vallottam mindig, az éremnek két oldala van. Kevés csak az egyik felét megnézni, és abból vonni le következtetéseket.

Arról már nem is beszélve, hogy kicsit sem korrekt a dolgozóval szemben.

Majd én személyesen meggyőződöm arról, hogy megfelel az illető nekem vagy sem.

2023. febr. 6. 04:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!