Önéletrajznál mit jelent a referencia személy?
... illik ezt a személyt előtte megkérdezni, hogy megadhatod-e a nevét, elérhetőségét, és egyébként is tudatni vele, hogy valószínűleg megkeresik azért, hogy rólad, a munkádról érdeklődjenek, és felhatalmazod rá, hogy kiadjon rólad információkat.
Ugyanis ha engem hívna fel egy új munkáltatód, biztosan nem kapna rólad semmiféle információt. Védenem kell a személyiségi jogaidat. Ez annyit jelent, hogy nem adhatok ki rólad semmiféle információt az előzetes meghatalmazásod nélkül, mert úgy beperelhetnél érte, mint a huzat.
Az ilyen problémákat szokták úgy elkerülni, hogy a dolgozók kérnek a munkájukról értékelést onnan, ahol éppen megszűnik a munkaviszonyuk. Az lesz egy referencia a következő munkahelyen. Ha kérsz, köteles vagyok kiadni. Nyilván abban nem hazudhatok, mert szintén perelhetsz érte.
36 év alatt 2-szer állítottam ki ilyen értékelést. Dolgozók többsége nem tudja, hogy van ilyen, vagy tudja, csak nem érdekli. Pedig soknak elősegíthetné az új munkahelyre bejutást.
Jogszabály ezt írja:
"A munkáltató a munkavállaló kérelmére, ha a munkaviszony legalább egy évig fennállt, a munkaviszony megszüntetésekor (megszűnésekor) vagy legfeljebb az ezt követő egy éven belül a munkavállaló munkájáról írásban értékelést ad."
Ez elég nagy baj.
Ugyanis az írásbeli értékelésnek pont az a lényege, hogy vállalja érte az aláíró a felelősséget, valamint ha nem értesz egyet a benne foglaltakkal, akkor van jogorvoslatra lehetőséged.
Én, mint munkáltató soha életemben nem hagyatkoznék olyan jellemzésre, amit valakitől szóban kaptam. Biztosan meghallgatnám, de nem adnék rá 100 %-osan. Egyébként is azt vallottam mindig, az éremnek két oldala van. Kevés csak az egyik felét megnézni, és abból vonni le következtetéseket.
Arról már nem is beszélve, hogy kicsit sem korrekt a dolgozóval szemben.
Majd én személyesen meggyőződöm arról, hogy megfelel az illető nekem vagy sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!