Önéletrajzra küldött kérdőív még interjú előtt, mennyire gáz kérdések?
Egy egyszerű asszisztensi pozícióról van szó, melyre jelentkeztem. Kaptam vissza a munkáltatótól egy csinos kérdőívet. Tipikus olyan kérdések, hogy érdemes-e egyáltalán interjúra behívni a delikvenst. ("... információkat kapni Öntől, mely alapján tudok a további egyeztetés ügyében dönteni.")
Nem tudom eldönteni, hogy ez kinek a szempontjából gáz: az enyém, hogy nem egyértelmű, hogy alkalmas lennék-e egy interjú erejéig vagy a munkáltató részére, hogy ennyire nem szán időt és egy kérdőívvel helyettesíti a személyes meggyőző készséget. Mind a két irányba véleményt mond. ("... Ha nem akar, nem kell válaszolnia, azt hagyja üresen vagy jelezze miért nem válaszol rá.")
Kérdések nagy vonalakban (választ egységesen más színnel jelölve):
1.) Adjon meg egy referencia személyt aki szakmailag leigazolja a munkára jelentkezőt. (Ezzel még nincs is baj.)
2.) Jelenleg mivel foglalkozom, miért akarok váltani?
3.) Havi jövedelem elképzelésem adja meg
4.) Ha engem választanak, mikor tudnék munkába állni?
5.) Mi az amit én fontosnak vagy kizárónak tartok?
6.) Dohányzom-e?
7.) Nyelvtudás milyen szintű, napi szinten használom-e tárgyalási készséggel?
8.) Kaphatok-e erkölcsi bizonyítványt?
9.) Van-e bármilyen jellegű egészségügyi problémám, ami általános munkakörben korlátoz: pl. allergia, asztma, szemüveg, terhelhetőség, bármilyen kezelés alatt áll-e jelenleg, stb..?
10.) Emberi és szakmai erősségek
11.) Ha a munka úgy kívánja, tudok-e, ill. vállalok-e túlórát (persze állítólag fizetve és nem csúsztatva), van e erre vonatkozó korlátozottság (pl. tanfolyam, iskola, családi elfoglaltság, stb.), "kérése" fenn áll-e
12.) Mikor tudnék legkorábban interjúra menni?
13.) Járok-e vagy tervezek-e tanfolyamot, iskolát végezni
14.) Miért váltok illetve váltottam munkahelyet
15.) Milyen jogviszonyban szeretnék dolgozni?
16.) Jogsi van-e, hány éve, hány km van mögöttem, saját autót használnék munkára?
17.) Hol lakom, hogy és honnan oldanám meg a bejárást a munkába?
18.) Honnan hallottam a hirdetésről..
19.) Dolgozom-e fő állás mellett? Vállalkozóim van-e?
20.) Word, excel, outlook mennyire megy?
21.) Utolsó pont pedig, hogy nagybetűkkel írjam le a nevem.
Ahogy írtam ki a kérdést, folyamatában leírtam volna a magán kis monológom, de nem tettem. Ez egy egyszerű asszisztensi állás középfokú angollal és felhasználói szintű MS office-al. Pályakezdőket is várnak. Normális alkalmazotti viszonnyal van hirdetve, vezetésről szó nem esett. (Tipikusan egy hátsóval 8 lovat eset.) Szemüveges vagyok, de nem olyan dioptriás, hogy ez hátráltasson a munkában. Ez kizáró ok? Ha valaki tartós beteg, kezelésre szorul.. Ennek nem ez a módja. (diszkréció?) Angolon kívül más nyelvtudás plussz, elég az érettségi. Amúgy még inkább gáz, mert elküldtem minden végzettségem másolatát és még megfejeltem egy erkölcsivel is.. Eltudom képzelni, hogy behívnak és elém csapják a kinyomtatott kérdőívet, hogy ide oda miért ez volt a válasz...
"Beadott jelentkezése, és ezen válaszai alapján tudjuk eldönteni, hogy van e mód további egyeztetésre. Ha igen akkor várhatóan be- fogjuk, hívni egyeztetett időpontban személyes elbeszélgetésre."
Ezek után ki jelentkezik ide egy ilyen főnökhöz?
"Felhívom szíves figyelmét, hogy írásbeli munkaszerződés megkötéséig se milyen előzetes kötelezettség vállalást nem teszünk, se milyen ilyen irányú költségtérítést nem vállalunk." (Tipikus hárítás az egész. Ilyennel még nem találkoztam eddig. Te viríts mindent, de még az arcodba is nyomják, hogy ne reménykedj semmiben. Még szerződéskötés után se.)
Volt már hogy kaptam kérdőívet, sőt ki is töltöttem. (Alacsony bér miatt nem vállaltam.) Ott rendes normális kérdések voltak, nem ilyenek.
Mi a véleményetek?
Vannak furcsa helyek, elém egy pénzügyi ügyintéző interjú előtt a helyszínen tettek egy hasonló kérdéseket tartalmazó 4 oldalas kérdőívet, majd kb 15 percre magamra hagytak. Ott az első két oldalon kb azt kellett leírni, amit az önéletrajzom is tartalmazott, iskolák, munkahelyek, utána jöttek azon kérdések, ahol az én szemeim is kiketekedtek, pl sorolja fel a szedett gyógyszereit, milyen szenvedélybetegségei vannak, mennyi a jelenlegi fizetése, mire számít itt, mennyi túlórája lesz az első hónapban (ha jövőbe látnék, akkor lottót vennék, nem állást keresnék), stb. A végén még alá kellett írni, hogy az adatok a valóságnak megfelelnek.
Majd bejöttek, minden egyéb kérdés, a kedvenc honlapom, csillakép, van-e a családban vállalkozó, én nem szeretnék-e vállalkozó lenni, stb., a munkáról meg kb 2 mondat a végén.
A dohányzásnál abbahagytam volna. Semmi köze nincs hozzá.
Egyébként a helyesírásod pocsék, valakivel korrektúráztasd le, ha mégis elküldöd, különben tuti kikukáznak.
Szerintem picit túlgondolod.
Lehet van a pozícióra kb 100 jelentkező és nincs kapacitás mindenkivel 30 perc - 1 órát beszélni, hogy ezeket személyesen megkérdezhessék, így egy kérdőívvel gyorsan bekérnek számukra fontos információkat és kiszortírozzák azokak, akikkel nincs értelme folytatni az interjú folyamatot.
Ez szerintem teljesen normális.
A 21 kérdésből szerintem max 3 van ami furcsa, de nem kiakasztó.
Meg az is lehet, hogy ezzel a foglamazási és szövegértési képességeidet is tesztelik. Hiszen a általad leírt pozícióra elképzelhető, hogy nem a legtanultabb emberek jelentkeznek, így gyorsan kiszűrik azokat, akik amúgy képetelenek 2-3 összefüggő mondatot megfogalmazni.
Vannak nagyobb cégek, ahol konkrétan IQ tesztet és munkahelyi viselkedéssel vagy személyiséggel kapcsolatos tesztet is ki kell tölteni. Én szoftverfejlesztői pozícióknál rengeteg ilyennek találkoztam. Valahogy szűrni kell a rengeteg jelentkezőt és a pozícióra a legalkalmasabbat megtalálni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!